Quantcast
Channel: PrevezaBest | Ειδήσεις | Ν. Πρέβεζας | Ήπειρος
Viewing all 44571 articles
Browse latest View live

Δείτε πως θα μεταμορφωθεί το αεροδρόμιο του Ακτίου - Φώτο

$
0
0

Η Fraport Greece έχει αναλάβει εδώ και 2 μήνες τη διαχείριση και λειτουργία των 14 αεροδρομίων και έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τον εκμοντερνισμό και την ανάπτυξή τους.

Το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας.
Για το σύνολο των έργων ανάπτυξης η Fraport Greece θα επενδύσει μέχρι το 2021 τουλάχιστον το ποσό των 330 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης θα πραγματοποιήσει επιπλέον έργα συντήρησης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια, υλοποιώντας συνολικά επενδύσεις ύψους 1 δις ευρώ περίπου. 

Αεροδρόμιο Ακτίου



ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυριακή 21 Μαϊου DJ Junior Pappa στο Mango

$
0
0

Αυτή τη Κυριακή το Mango σας περιμένει να απολαύσετε το μπάνιο σας και το coctail σας στον ανανεωμένο χώρο του και στους ρυθμούς του μοναδικού Dj Junior Pappa.


To πάρτι θα ξεκινήσει από τις 16:00 το μεσημέρι. 

Να είστε όλοι εκεί !!!! 

Γιατί στο Mango τα μεσημέρια γίνονται διασκέδαση!!!

Δείτε ζωντανή εικόνα από την παραλία της Πάργας

$
0
0

Δεκάδες λουόμενοι αυτή την ώρα στην παραλία Κρυονερίου στο κέντρο της Πάργας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τη νέα άνοδο της θερμοκρασίας στην πανέμορφη Πάργα και επέλεξαν να περάσουν το πρωινό τους στην παραλία.
Δείτε LIVE εικόνα ΕΔΩ

Δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού παράκτιας ζώνης της Πρέβεζας

$
0
0

Ενα από τα μεγαλύτερα  αποχετευτικά έργα της χώρας  η κατασκευή  αποχετευτικών  αγωγών (δίκτυα συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης) και αντλιοστασίων λυμάτων στα όρια του Δήμου Πρέβεζας  προυπολογισμού 33.108.000 ευρώ   δημοπρατήθηκε την Πέμπτη 18 Μαϊου.  

Το δίκτυο των προς κατασκευή αγωγών ακαθάρτων  καλύπτει την αποχέτευση των οικισμών Βράχου και παραλίας Βράχου, παραλίας Λυγιάς, Ριζών, παραλίας Ριζών, Καστροσυκιάς και παραλίας Καστροσυκιάς, Νέας Σαμψούντας, Νέας Σινώπης και Καναλίου  ενώ  διαχειρίζεται και τα λύματα των οικισμών Λούτσας και παραλίας του Δήμου Πάργας.


Στα  προς κατασκευή έργα περιλαμβάνονται και τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στον αποδέκτη.

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστεί:

Αγωγός  βαρύτητας (που λειτουργεί υπό πίεση) μεταφοράς των λυμάτων προς το σημείο του αποδέκτη και  υποθαλάσσιος αγωγός  διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, μήκους 1.800 m, στο πέρας του οποίου τοποθετείται διαχυτής επτά στομίων από όπου εκρέουν τα λύματα.


Στο πλαίσιο της παρούσας εργολαβίας προβλέπεται η κατασκευή 25 αντλιοστασίων αποχέτευσης λυμάτων καθώς και η κατασκευή  5.100 αναμονών για τις ιδιωτικές συνδέσεις ακαθάρτων.

Το χρονοδιάγραμμα  προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών σε διάστημα 40 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας    Χρήστος Μπαϊλης  υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό  και μεγάλο έργο το οποίο θα  αναβαθμίσει  τουριστικά την παραλιακή ζώνη  ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει ουσιαστικά  στην προστασία  του  περιβάλλοντος.

“Η αποχέτευση της παράκτιας ζώνης   του Δήμου ήταν ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας”  καταλήγει ο κ. Μπαϊλης   υπογραμμίζοντας ότι τέτοια έργα  αποτελούν   πρώτη προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή.



ΠΡΕΒΕΖΑ: Επίσκεψη Μπαίλη στο υπουργείο Ναυτιλίας

$
0
0

Επίσκεψη και συναντήσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 από τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαίλη & τον κ. Ευάγγελο Συγκούνα ενώ συμμετείχε και η Δντρια του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας κα Ντίνα Μωραϊτη.


Στις συναντήσεις που έγιναν με υπηρεσιακούς παράγοντες του τεχνικού τμήματος σχεδιασμού Λιμένων & Λιμενικών έργων καθώς και ακολούθως με τον πρώην Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.Λ. και νυν Πρόεδρο της Ρ.Α.Λ. κο Κωνσταντίνο Μουντζούρη, έγινε μια άκρως εποικοδομητική και σε άριστο κλίμα συζήτηση σχετικά με τα θέματα του λιμένα Πρέβεζας, τις διαδικασίες αναμόρφωσης του masterplanκαι προσαρμογή του στις ανάγκες της τοπικής οικονομίας & κοινωνίας, καθώς και την επίσπευση και την εκκίνηση των λιμενικών έργων που υπολείπονται ώστε να καταστούν βιώσιμες, αυτόνομες και αναπτυξιακές και οι τρείς τομείς δράσης του Λιμένα Πρέβεζας.

Οι συναντήσεις έγιναν σε άριστο κλίμα και επαναβεβαιώθηκε η σύμπνοια απόψεων και αντιλήψεων των δύο πλευρών, τέθηκαν και συμφωνήθηκαν ξεκάθαρα οι επόμενοι στόχοι καθώς και οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησης τους. Επρόκειτο για μια πολύ γόνιμη συνάντηση και για τις δύο πλευρές και όπως ανέφερε ο κος Μουτζούρης θα συνδράμουν τόσο ο ίδιος όσο και όλες οι υπηρεσίες στην κατεύθυνση των αιτημάτων και ψηφισμάτων της τοπικής κοινωνίας της Πρέβεζας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Δήλωση Κώστα Μπάρκα για την επέτειο εθνικής μνήμης γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

$
0
0

«Η 19ηΜαΐου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι εξοντώθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1916-1923. Αυτή η μαύρη σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ουαιώνα, αποτέλεσε προάγγελο της ναζιστικής θηριωδίας, η οποία «πλήγωσε» την ανθρωπότητα.


Έχουμε  εθνικό χρέος απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων  και την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, γιατί   η λήθη αποτελεί κακό σύμβουλο για κάθε λαό.


Πιστεύω, ότι η καταδίκη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη Τουρκία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση  για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

ΠΡΕΒΕΖΑ- Οστά αγνοούμενου, επί 43 χρόνια, στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ ταυτοποιούνται και θα ταφούν στη γενέτειρά του

$
0
0

Ο Βασίλης Τριάντης από την Άνω Σκαφιδωτή της Πάργας, ήταν 21 ετών και έπεσε στη  μάχη κατά του «Αττίλα»...


Ένα επώδυνο κεφάλαιο για την οικογένεια Τριάντη από την Άνω Σκαφιδωτή της Πάργας θα κλείσει και τυπικά σε μία εβδομάδα, καθώς εκεί, το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου 27 Μαϊου θα μεταφερθούν τα οστά του αγνοούμενου, επί 43 χρόνια, φαντάρου της κυπριακής τραγωδίας.Ο Βασίλης Τριάντης ήταν 21 ετών και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν τυχαία τα οστά του και ταυτοποιήθηκαν. Ένας αγρότης εντόπισε τα οστά του ήρωα σε χώρο όπου είχε τα ζώα του, κοντά στο...

στρατόπεδο που υπερασπίστηκε, που έδωσε μάχη κατά του «Αττίλα», η Ελληνική Δύναμη της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τον Αύγουστο του 1974.«Μία ζωή αγωνία», λέει με συγκίνηση ο αδελφός του, Κώστας, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και θυμάται εκείνη την ημέρα που μία αντιπροσωπεία από το τότε τάγμα εθνοφυλακής πήγε στο χωριό για να ενημερώσει την οικογένεια. «Ήταν 18 Αυγούστου. Ήρθαν τα ΤΕΑ και μας είπαν ότι ο Βασίλης, αγνοείται. Χάθηκε στην μάχη το τριήμερο 14-16 Αυγουστου. Ο πατέρας και η μάνα κατέρρευσαν. Δεν θέλαμε να πιστέψουμε τα χειρότερα. Η μάνα, μέχρι πριν 10 χρόνια που πέθανε, ζούσε με την ελπίδα ότι θα τον ξαναδεί», τονίζει. Δύο χρόνια αργότερα, ο Κώστας Τριάντης, αναζητώντας τον αδελφό του, πήγε στην Κύπρο. Όπως αναφέρει, εκεί η ελπίδα να τον βρει ζωντανό χάθηκε, γιατί οι μαρτυρίες έλεγαν πως οι Τούρκοι περικύκλωσαν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και δεν άφησαν κανέναν ζωντανό, γιατί πολέμησαν.Ένας φαντάρος της ΕΛΔΥΚ, από την περιοχή της Πάργας, ο οποίος επέζησε και γύρισε πίσω, είπε στην οικογένεια Τριάντη πως είχε δει το παιδί τους, τον Βασίλη, τραυματία κοντά στο στρατόπεδο.Ο Κώστας Τριάντης σημειώνει πως ο αδελφός του «βγήκε από μικρός στη δουλειά, στα καράβια, πήγε στην Αυστραλία και επέστρεψε για να υπηρετήσει την πατρίδα». Όπως θυμάται, τον Νοέμβριο του 1973, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, ο Βασίλης είχε στείλει ένα γράμμα στο σπίτι και ζητούσε να δει τα αδέλφια του. «Είχε φαίνεται ένα κακό προαίσθημα πως δεν θα μας ξαναδεί», συμπληρώνει.Τα λείψανα του Βασίλη Τριάντη θα φτάσουν το Σάββατο 27 Μαϊου, το απόγευμα, στην Άνω Σκαφιδωτή και θα τοποθετηθούν στην εκκλησία του χωριού. Την επομένη ημέρα, Κυριακή 28 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί η ταφή, με μία εκδήλωση, στην οποία στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει τιμές.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σοβαρό τροχαίο στη διασταύρωση της Γέφυρας Καλογήρου

$
0
0



Σοβαρό τροχαίο ατύχημα, σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Άρτας,στη διασταύρωση της  Γέφυρας Καλογήρου.

Δυο αυτοκίνητα,για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, συγκρούστηκαν μεταξύ τους, από την σφοδρή σύγκρουση, το ένα από τα δυο οχήματα, ανετράπη.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα  του ΕΚΑΒ και τρια συνολικά άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Για αρκετή ώρα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Λαϊκοδημοτική βραδιά στο Μεγαδένδρο

$
0
0

Μια υπέροχη λαϊκοδημοτική βραδιά, μας περιμένει το Σάββατο 20 Μάη, στο Μεγαδένδρο και συγκεκριμένα στο κατάστημα του Νίκου Σουίδα.


Όσο για το μουσικό σχήμα; Μοναδικά υπέροχο! Γιώργος Πνευματικός, Έλενα Εργάτη, Φώτης Ζαφείρης και Αλέκος Πανταζής, αποτελούν εγγύηση για μια εξαιρετική λαϊκοδημοτική βραδιά, από αυτές που δεν χάνονται, με τίποτα. 

Καλή διασκέδαση σε όλους και σε όλες!

Δωρεάν τρία προγράμματα μεταπτυχιακών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο

$
0
0

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν τρία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, με τις αιτήσεις να είναι ανοιχτές για λίγες ημέρες ακόμη.

Τα προγράμματα:
1) Διεθνείς Ευρωπαϊκές και Περιφερειακών Σπουδές
Διεθνείς Ευρωπαϊκές και Περιφερειακών Σπουδές
Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2083/92, όπως ισχύει σήμερα, και οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις Διεθνείς Ευρωπαϊκές και Περιφερειακών Σπουδές, σε μία από τις παρακάτω ειδικεύσεις:
Διεθνές Δίκαιο και Διπλωματικές Σπουδές
Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές
Διεθνές Οικονομικό, Χρηματοοικονομικό και Τραπεζικό Δίκαιο
Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική (Πρόγραμμα Jean Monnet)
Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Πρόγραμμα Jean Monnet)
Διεθνής Πολιτική Οικονομία.
Αιτήσεις μέχρι 30/05/2017
Διάρκεια: 2 χρόνια
Δίδακτρα: Δωρεάν

2) Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Περιφερειακή Ανάπτυξη
Εφαρμοσμένα οικονομικά και Περιφερειακή Ανάπτυξη
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ), με τίτλο «ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» (APPLIED ECONOMICS AND REGIONAL DEVELOPMENT), με κατευθύνσεις και ειδικεύσεις ως ακολούθως:
Κατεύθυνση «ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»,
Κατεύθυνση «ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», με δύο Ειδικεύσεις: α) «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ» και β) «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Αιτήσεις μέχρι 22/05/2017
Διάρκεια: 18 μήνες
Δίδακτρα: Δωρεάν

3) Εγκληματολογία
Εγκληματολογία
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως επίσημα αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας Μεταπτυχιακό, από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004, αρχικά με τον τίτλο «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της» και από τον Ιούλιο 2014 με τον νυν τίτλο του
Σκοπός του ΠΜΣ «Εγκληματολογία» είναι η μελέτη των κύριων μορφών εγκληματικότητας και της εξέλιξής τους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, η διερεύνηση των παραγόντων και των διαδικασιών που το δημιουργούν καθώς επίσης και η ανάλυση των τάσεων της σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής.
Αιτήσεις μέχρι 30/06/2017
Διάρκεια: 2 χρόνια
Δίδακτρα: Δωρεάν

Αιτήσεις έως τις 20 Ιουνίου για 348 προσλήψεις Οπλιτών

$
0
0

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1-1-1990 ΚΑΙ ΜΕΤΑ


Περιθώριο έως τις 20 Ιουνίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για την ανακατάταξη 157 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης Ειδικών Δυνάμεων (ΟΒΑ ΕΔ) και άλλων 191 ΟΒΑ στα λοιπά Όπλα και Σώματα στο στρατό ξηράς. Η ανακατάταξη αφορά βραχεία περίοδο 2 ετών, µε δυνατότητα παρατάσεως ακόμη ενός έτους. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι γεννημένοι από την 1-1-1990 και µετά.
Όπως γράφει το dimosio.gr, για τους έφεδρους πρέπει να μην έχουν παρέλθει τα 3 έτη από την ημερομηνία της οριστικής απολύσεώς τους κατά την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών, ενώ οι υπηρετούντες οπλίτες πρέπει να απολύονται οριστικά από 20 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου 2017. Τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τους εφέδρους στις στρατολογικές υπηρεσίες στις οποίες υπάγονται (ή στις πλησιέστερες στον τόπο διαµονής τους), και από τους οπλίτες στις μονάδες που υπηρετούν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές µε τα προσόντα συµµετοχής, τα δικαιολογητικά, τις αθλητικές δοκιµασίες για τους ΟΒΑ και λοιπά διαδικαστικά θέµατα, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να ενηµερωθούν µέσω της ιστοσελίδας του ΓΕΣ, army.gr.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξεκινά η αεροπορική σύνδεση Αθήνα - Πρέβεζα (Άκτιο) για την νέα τουριστική σεζόν

$
0
0

Ξεκινά η Aegean για την φετινή τουριστική σεζόν, την αεροπορική σύνδεση Αθήνα - Πρέβεζα (Άκτιο} από 1/6 - 19/10. 

Μάλιστα, η εταιρία πέρυσι εκτελούσε έως και 6 πτήσεις την βδομάδα, κάτι που αναμένεται να γίνεται και την προσεχή τουριστική σεζόν. 

Αναμφίβολα αυτή η σύνδεση είναι σημαντική τόσο για την Πρέβεζα όσο και για τις γύρω περιοχές στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της άμεσης μεταφοράς των επισκεπτών προς Πρέβεζα και των όμορων περιοχών.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Διακοπές ρεύματος τη Δευτέρα 22/5

$
0
0

Δείτε τις περιοχές 

22/5/2017 8:30:00 πμ 22/5/2017 1:30:00 μμ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 4ο Γυμνάσιο - 1ο Λύκειο Πρέβεζας 79 Συντήρηση 

22/5/2017 1:45:00 μμ 22/5/2017 3:00:00 μμ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ 78 Συντήρηση

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πλήθος πιστών αναμένεται σήμερα στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής στον Ι.Ν.Αγίων Κων/νου &Ελένης

$
0
0

Υπενθυμίζουμε στους ευλαβείς Χριστιανούς ότι την ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2017 ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΚΑΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός μας.

Το Σάββατο 20 Μαΐου, το απόγευμα και ώρα 7:00 θα ψαλεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής. 

Την Κυριακή 21 Μαΐου ώρα 7- 10 π.μ., θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα και ώρα 7:00 μ.μ. θα ψαλεί παράκληση. 

ΗΠΕΙΡΟΣ: Βροχές και καταιγίδες την Κυριακή

$
0
0

Νέα μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες αναμένουμε από το πρωί της Κυριακής (21.5.2017) στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου.

Τα φαινόμενα κατά τόπους ενδέχεται να είναι έντονα και να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από τα δυτικά- βορειοδυτικά έως 3 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, θα φτάσουν τοπικά έως και τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές και δεν θα ξεπεράσει το μεσημέρι τους 22 βαθμούς στα παράκτια και πεδινά τμήματα, τους 18 στα ημιορεινά και τους 16 στις ορεινές περιοχές. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένουμε από αργά το απόγευμα και από δυτικά.
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε περιοχή της Ηπείρου:

Ιόνια Οδός - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τη Δευτέρα 22/5

$
0
0

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στο 79,5ο χλμ. (παράκαμψη Αγρινίου), με σκοπό την εκτέλεση εργασιών τοποθέτησης ηλεκτρονικής πινακίδας μεταβλητών μηνυμάτων (VMS).
Ειδικότερα, από τις 08:00 έως τις 20:00, από τον Νότιο Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Αγρινίου (Χαλικίου) έως τον Βόρειο Α/Κ Αγρινίου (Κουβαρά), θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του ρεύματος κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, με ταυτόχρονο αποκλεισμό της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αντίρριο.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Ιωάννινα θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Νότιο Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Αγρινίου (Χαλικίου) και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων πληροφοριακών πινακίδων, θα επανεισάγονται σε αυτόν από τον Βόρειο Α/Κ Αγρινίου (Κουβαρά). Η κίνηση των οχημάτων με κατεύθυνση προς Αντίρριο δεν θα επηρεαστεί, καθώς η κυκλοφορία, κατά το ανωτέρω διάστημα, θα διεξάγεται κανονικά από τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.


Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

Θρησκευτικά μνημεία της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης

$
0
0

Με ξεναγό τον μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο, το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταβαίνει στα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής της Ηπείρου και κοινωνεί σε «σπουδαία μνημεία, σιωπηλές μαρτυρίες ενδόξου παρελθόντος», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.


Ειδικότερα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «Η Μητρόπολή μας έχει ευλογηθεί από το Θεό να έχει πολλά και σπουδαία μνημεία, σιωπηλές μαρτυρίες ενδόξου παρελθόντος. Όλη η Ήπειρος είναι τόπος ευλογημένος με θαυμαστή φύση, πανύψηλα βουνά, μεγάλα ποτάμια, λίμνες και ακρογιάλια απερίγραπτης ομορφιάς, έχει να επιδείξει ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και εξικνείται ως τις μέρες μας. Απόδειξη αυτής της ιστορίας είναι τα περίφημα μνημεία της από διαφορετικές εποχές. Αρκετά από αυτά διατηρήθηκαν, συντηρήθηκαν και διασώθηκαν από χρόνια. Άλλα περιμένουν να έρθει η ώρα για να τα φροντίσουν εκείνοι που γνωρίζουν ότι τα μνημεία του τόπου μας είναι η ανεκτίμητη κληρονομιά μας, αυτή που οφείλουμε να σεβόμαστε και να διατηρούμε».
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «Τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιδιοπροσωπία μας. Κουβαλούν κολλημένη επάνω στις πέτρες τους τα χνώτα των προγόνων μας. Διατηρούν έντονα τα ίχνη της πίστης, του πολιτισμού και της παράδοσης της φυλής μας, στοιχεία μοναδικά και αναγνωρισμένα παγκοσμίως, τα οποία ορισμένοι νεόκοποι ιστορικοί παραθεωρούν από μία δήθεν ‘’προοδευτική’’ αντιμετώπιση της ιστορίας. Αποτελούν εξάλλου αδιάψευστη μαρτυρία των δικαίων μας στα χώματα τούτα».
Και το οδοιπορικό στα ιστορικά μνημεία αρχίζει…
Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου
Η εύρεση της εικόνας του Ταξιάρχη Μιχαήλ στην κορυφή του Ζαλόγγου (876 μ.) τον 8ο αι. οδήγησε τον ευλαβή βοσκό Σάββα να γίνει ασκητής σε μια σπηλιά του βράχου και εν συνεχεία κτήτορας της πρώτης μονής των Ταξιαρχών. Τον 18ο αι. ιδρύθηκε το νέο μοναστήρι στη βάση του βράχου και κτίστηκε το Καθολικό του Αγίου Δημητρίου, μονόκλιτη βασιλική, στην οποία γύρω στο 1810 προστέθηκε τρούλος. Το 1816 ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1777 διέμεινε στο μοναστήρι για έναν μήνα ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Κατά την τουρκοκρατία, διέθετε 2.200 γρόσια τον χρόνο για τα σχολεία της περιοχής.

Από τους ηγουμένους της μονής ξεχωρίζουν ο αρχιμανδρίτης Ιωσήφ Γκινάκας (1750), ο οποίος αγωνίστηκε δίπλα στον Λάμπρο Κατσώνη, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και αποκεφαλίστηκε και ο αρχιμανδρίτης Ανανίας (1825-1840), ο οποίος εσφάγη, ημέρα Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία, από τους αγάδες της Λάμαρης, για να μπορέσουν να αρπάξουν τα κτήματα της Μονής.
Η Μονή υπέστη πολλές καταστροφές από τους Τούρκους το 1824, το 1854 και κυρίως το 1897 κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Το 1916, ανακαινίσθηκε και το 1962 μετετράπη σε γυναικείο μοναστήρι. Η αδελφότητα της Μονής σήμερα αποτελείται από 12 μοναχές με ηγουμένη τη Γερόντισσα Φεβρωνία. Κάθε Παρασκευή παραμένει κλειστή για τους προσκυνητές.
Ο βράχος του Ζαλόγγου είναι συνδεδεμένος με την αυτοθυσία των 300 Σουλιωτισσών, που μετά την κατάληψη του Σουλίου από τον Αλή, περικυκλωμένες από τους Τούρκους στην κορυφή του βράχου, προτίμησαν, αντί να καταλήξουν στα χαρέμια τους, να θυσιαστούν πέφτοντας με τα παιδιά τους.


Ιερά Μονή Αγίας Πελαγίας
Η Ι.Μ. Αγίας Πελαγίας της Παρθενομάρτυρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση κάτω από το μικρό χωριό Καστροσυκιά. Είναι μοναστηράκι κτισμένο σε ελαιόφυτη πλαγιά που εκτείνεται από τις παρυφές του χωριού προς το Ιόνιο Πέλαγος, δίπλα στη νέα οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.

Φαίνεται πως την ίδρυσαν, άγνωστο πότε, κάποιοι μοναχοί που ασκήτευαν σε σπηλιά η οποία υπάρχει και σήμερα 100 μέτρα πάνω από τη Μονή. Σύμφωνα με γραπτές πηγές, ήταν κάποτε πολύ μεγάλη και «αρχαιοτάτη Βυζαντινή». Ανακαινίστηκε πρώτη φορά το 1613. Η δεύτερη ανακαίνιση τοποθετείται στα 1795, για την οποία υπάρχει και σχετική πλίνθινη χρονολόγηση στο άνω μέρος της ανατολικής πλευράς του Ναού. Είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια ενός σημαντικού ρωμαϊκού κτίσματος-επαύλεως τοποθετημένου χρονικά στον 1ο αι. μ.Χ., λείψανα του οποίου είναι εμφανή στον περίβολό της, ενώ πρόσφατα σε κελί της αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων.
Η Μονή είναι ανδρώα και λειτουργούσε μέχρι τις αρχές του 20ού αι. οπότε και διαλύθηκε. Επί της αρχιερατείας του μητροπολίτη Στυλιανού μετατράπηκε σε σχολή κοπτικής και ραπτικής για ορφανά κορίτσια. Με πρωτοβουλία του μακαριστού μητροπολίτη Μελετίου ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 2000 αποσπώντας το βραβείο «Europa Nostra» για υποδειγματική αναστήλωση.
Το Καθολικό της είναι τετρακιόνιος μονόκλιτη βασιλική με τρούλο και πλάγιους χορούς, κτισμένη με υλικά που είχαν απομείνει από τη ρωμαϊκή έπαυλη. Δύο ανάγλυφοι ενετικοί λέοντες στεφανώνουν την κόγχη πάνω από την είσοδο. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν 4 κίονες, ο ένας κορινθιακού ρυθμού· ανάγλυφο πέτρινο τέμπλο (1865), δυτικής επιδράσεως, με εντοιχισμένα τμήματα μαρμάρινων σαρκοφάγων· αγιογραφημένη κόγχη της Προσκομιδής, έργο του μοναχού Χρυσάνθου, ηγουμένου της Μονής (1850-1888).
Η Μονή γιορτάζει στις 4 Μαΐου και είναι επισκέψιμη.
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Φανερωμένης Λεκατσά
Η Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Λεκατσά βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου δάσους απέχοντας μόλις 4 χλμ. βορειοδυτικά από το χωριό Άνω Μυρσίνη. Ιδρύθηκε τον 8ο ή 9ο αι. Αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου, αρχικά βρισκόταν στην κορυφή του βουνού, στη θέση Κόρτος ή «παλαιομονάστηρο», όπου σήμερα μόνο τα θεμέλια υπάρχουν. Δεν είναι γνωστό πότε και πώς καταστράφηκε. Η επωνυμία Λεκατσά μάλλον προέρχεται από το όνομα του κτήτορα της Μονής ή κάποιου ηγουμένου της καταγόμενου από την Ιθάκη ή τη Λευκάδα.

Η σημερινή Μονή Αγίας Τριάδος Λεκατσά, κτισμένη στους πρόποδες της κορυφής του βουνού, οφείλει την ύπαρξή της στην παρουσία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το 1777 περνώντας από εκεί ο Άγιος Κοσμάς συνάντησε τον τότε περιβόητο ληστή καπετάν Σπύρο Ζέρβα. Ακούγοντας τη διδασκαλία του αγίου, ο ληστής μετανόησε. Δεχόμενος τη συγχώρηση από τον άγιο και μη αρκούμενος σε αυτήν, θέλοντας να κάμει κάτι περισσότερο για την ψυχή του, έκτισε εκεί το σημερινό μοναστήρι με την υπόδειξη και προτροπή του Αγίου Κοσμά.
Από τις πολλές εμφανίσεις-φανερώσεις της Παναγίας καθιερώθηκε η ονομασία Φανερωμένη. Από τότε, η Μονή γιορτάζει Δευτέρα (φανέρωσης) του Αγίου Πνεύματος. Ήταν σε ακμή μέχρι και τις αρχές του 20ου αι., οπότε εγκαταλείπεται και σταδιακά ερημώνεται. Τελευταίος ηγούμενος αναφέρεται ο παπα-Σπύρος από το χωριό Μυρσίνη.
Η Μονή είχε πολλά κτήματα σε ελιές, χωράφια, μύλους, ζωντανά, μελίσσια. Τα έσοδά της διανέμονταν στους πτωχούς και στα σχολεία της περιοχής.
Κατά τις περιόδους 1998-2001 και 2010-2012, επί του μακαριστού μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελετίου, η Μονή ανακαινίζεται, αναστηλώνεται και αναπαλαιώνεται πλήρως, αποσπώντας βραβείο της «Europa Nostra». Αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σήμερα η Μονή λειτουργεί και είναι επισκέψιμη. Σημερινός ηγούμενος, ο αρχιμανδρίτης Αλκίσων Μιχαήλ.


Ιερά Μονή Προφήτη Ηλιού Ηλιοβουνίων
Κτίστηκε στην κορυφή του Ηλιοβουνίου (560 μ.) πάνω από το χωριό Πέτρα, που βρίσκεται στον δρόμο από Πρέβεζα προς Άρτα. Έγινε αυτοτελής το 1720, ενώ μέχρι τότε ήταν μετόχι της Μονής Ρωγών. Ο ηγούμενος Κάλλιστος επισκεύασε τον μικρό ναό που προϋπήρχε και το 1735 ανοικοδόμησε νέα κελιά. Το 1852, ο ηγούμενος Διονύσιος Β´, στη θέση του παλαιού ναού ανήγειρε νέο. Ο ίδιος ανέλαβε και την κατασκευή, στον ποταμό Λούρο πριν από την Φιλιππιάδα, της γνωστής μέχρι και σήμερα «γέφυρας του Καλογήρου».

Στην τουρκοκρατία, η προσφορά της Μονής προς τους υπόδουλους χριστιανούς της περιοχής υπήρξε ανεκτίμητη. Γι’ αυτό υπέστη πολλά από τους κατακτητές. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο Μουχτάρ πασάς, γιος του τυράννου της Ηπείρου Αλή, συνέλαβε τον ηγούμενό της Διονύσιο Α’ και τον βασάνισε αφαιρώντας του τα δόντια. Ο ίδιος ο Αλής, αφού κάποτε λεηλάτησε το μοναστήρι, κακοποίησε τον ηγούμενο Αγάπιο (1780), τον φυλάκισε στα Ιωάννινα και στο τέλος μάλλον τον πούλησε στην Αλγερία, όπου και απεβίωσε από τις κακουχίες.
Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της Μονής στην παιδεία των υπόδουλων, καθότι χρηματοδοτούσε με 22.000 γρόσια τον χρόνο τα σχολεία της περιοχής. Στη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 υπέστη σοβαρές καταστροφές. Τη χαριστική βολή, όμως, της έδωσαν οι δυνάμεις Κατοχής (1943-44), που την πυρπόλησαν, επειδή αποτελούσε κέντρο εθνικής αντίστασης της περιοχής. Ως εκ θαύματος σώθηκε το περίφημο Καθολικό με το αξιόλογο γλυπτό πέτρινο τέμπλο του.
Το 1991, η Μονή μεταφέρθηκε σε ανεγερθέν εκ θεμελίων νέο κτιριακό συγκρότημα με Καθολικό επ’ ονόματι του Τιμίου Προδρόμου πλησίον του χωριού Φλάμπουρα, 15 χλμ. από την Πρέβεζα, επί της οδού προς την Άρτα. Επανδρώθηκε με 25 μοναχούς και ιερομονάχους υπό τον ηγούμενό τους αρχιμανδρίτη Εφραίμ Τουμπέκη.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κοζύλης
Η Ι.Μ. Κοζύλης, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται επί της αριστερής πλευράς, στο 2ο χλμ. του νέου δρόμου Αρχαγγέλου – Λούρου.

Είναι η αρχαιότερη μονή της Μητροπόλεως (ιδρύθηκε το 774). Μετά την καταστροφή της Νικοπόλεως το 1034 από τους Βουλγάρους, τιμήθηκε με την έδρα της επισκοπής Κοζύλης. Το καθολικό της Μονής είναι το μοναδικό κατάλοιπο της ομώνυμης μεσαιωνικής πόλης και επισκοπής.
Η σημερινή εκκλησία της Μονής κτίστηκε και ιστορήθηκε το 1785. Είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο. Σώζονται ελάχιστα υπολείμματα αγιογραφιών στον κυρίως ναό. Εκτός από τον ναό σώζονται και μερικά ερείπια χριστιανικού βαπτιστηρίου στα ΝΔ της Μονής.
Το 1868 συγχωνεύτηκε με την μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου, ενώ το 1875 με την μονή Λιθαρίου. Οι Mονές Κοζύλης – Λιθαρίου επιχορηγούσαν τα σχολεία των γειτονικών χωριών.
Διαλύθηκε το 1930 και η περιουσία της αποδόθηκε στα σχολεία της περιοχής. Παλαιότερα, τη μονή περιέβαλε πυκνό δάσος δρυών, εντός του οποίου υπήρχε ναός του αγίου Παντελεήμονος. Για το δάσος αυτό ο ιστορικός Σεραφείμ ο Βυζάντιος, μητροπολίτης Άρτης, γράφει: «Ουδείς τολμά ίνα κόψη μήτε κλάδον εξ αυτών, θεωρουμένων ως ιερών, και μάλιστα διηγούνται οι γέροντες ότι πολλοί τολμητίαι έπαθον».
Για περίπου μία τετραετία έζησε στη μονή ως μοναχός μετά την παραίτηση από το θρόνο του, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιωάννης Απόκαυκος, όπου πέθανε και ετάφη το 1233.
Η Μονή Κοζύλης είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ιερά Μονή Φανερωμένης Κερασώνος
Η Ι.M. Φανερωμένης βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. πάνω από το χωριό Κερασώνα η Κεράσοβο Φιλιππιάδος. Κτίστηκε το 1709. Το Καθολικό, πρόσφατα ανακαινισμένο (όπως και τα κτίρια των κελιών), είναι μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη, χωρισμένο σε πρόναο, κυρίως ναό και ιερό με ενδιαφέρουσες και καλά διατηρημένες αγιογραφίες του 1718, μερικές εκ των οποίων καταστράφηκαν από τους Ιταλούς κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σώζεται και ωραίο παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στο δάπεδο του κυρίως ναού υπήρχε άλλοτε στρογγυλή κρύπτη.

Πάνω από τη δυτική πόρτα της εκκλησίας, στην εξωτερική της πλευρά, υπάρχει μικρή κόγχη με την εικόνα της Παναγίας και η χρονολογία 1739, ενώ μια άλλη χρονολογία, 1718, υπάρχει και στη νοτιοδυτική της γωνία.
Επί τουρκοκρατίας, λέγεται ότι υπήρξε κρυφό σχολειό της περιοχής που μέχρι το 1910 πλήρωνε όλους τους δασκάλους της περιοχής. Επιχορηγούσε επίσης το σχολείο του Κερασόβου με 700 γρόσια τον χρόνο και έδινε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα διάφορες ενισχύσεις σε φτωχές οικογένειες. Ο ρόλος του, καθώς φαίνεται, θα πρέπει να ήταν σημαντικός και σπουδαίος. Μια παράδοση αναφέρει ότι κάθε Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, που γιορτάζει το μοναστήρι και συγκεντρώνονταν πολλοί προσκυνητές, ένα μοσχάρι (δαμάλι), το καλύτερο, ξεχώριζε από το κοπάδι μόνο του και περιερχόταν τον περίβολο της εκκλησίας μουγκρίζοντας. Η επιτροπή της Μονής το έσφαζε και έκαναν συνεστίαση όλοι οι προσκυνητές. Η συνεστίαση αυτή συνεχίζεται και σήμερα με τη συμβολή της ενορίας του Αποστόλου Παύλου Κερασώνος και τις προσφορές όλων των κατοίκων. Η Μονή πανηγυρίζει τη Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ροδιάς
Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η Ι.M. Ροδιάς (ή «Ρόδον το Αμάραντον») βρίσκεται πάνω από την ΒΑ όχθη της λιμνοθάλασσας της Ροδιάς στον Αμβρακικό και ανάμεσα στα χωριά Βίγλα – Στρογγυλή.

Ιδρύθηκε το 970 επί αυτοκράτορος Ιωάννου Τσιμισκή και ανακαινίστηκε το 1860 από τον ηγούμενό της Κωνστάντιο. Το Καθολικό της είναι σταυρεπίστεγη βασιλική με ιδιότυπο τρούλο και είναι κατάγραφο με σχετικά καλά διατηρημένες αγιογραφίες, που έγιναν το 1884 από Σαμαρινιώτες αγιογράφους. Οι αγιογράφοι, τεχνοτροπικά, χαρακτηρίζονται από «λαϊκό» ύφος στη ζωγραφική τους. Η παλέτα τους περιλαμβάνει λίγα και έντονα χρώματα, χρησιμοποιούν περιορισμένες διαβαθμίσεις τόνων και δουλεύουν τη λεγόμενη «πλατειά» τεχνοτροπία στο πλάσιμο των σαρκωμάτων.
Η Μονή, παρά τα οικονομικά της προβλήματα κατά τον 19ο αι., ξόδευε 1.500 γρόσια τον χρόνο για τα σχολεία της επαρχίας Άρτης – Πρεβέζης.
Στη Μονή φαίνεται ότι ανήκε και ο ναός-ασκητήριο του Αγίου Βλασίου Σεβαστείας, που βρίσκεται σε ένα μικρό σπήλαιο, ΒΔ του μοναστηριού, ανάμεσα σ’ αυτό και το χωριό Στρογγυλή.
Η Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Άλλες πανηγύρεις είναι: στις 2 Φεβρουαρίου (Υπαπαντή του Κυρίου) και Παρασκευή της Διακαινησίμου (Ζωοδόχου Πηγής).
Από το 1929, είναι μετόχι της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Ηλιοβουνίων.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αβάσσου
Σε απόσταση μόλις 17χλμ. από τον Λούρο και 4 χλμ. μετά το Κάτω Κοτσανόπουλο προς Βρυσούλα, αριστερά του δρόμου ανάμεσα σε φτέρες, ελιές και πλατάνια βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου, η Μονή Αβάσσου. Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου έλαβε το όνομά της πιθανώς από τον ιδιοκτήτη της Αβασσιώτη, έμπορα στην Ρωσία του 19ου αι. Άλλη εκδοχή θέλει την Μονή να ονομάζεται Αρασσός (Arassus – αρχαίο όνομα), κτισμένη σε ελληνιστική θέση με ύπαρξη αρχαίων τάφων στην γύρω περιοχή. Η παρουσία πάντως πολλών μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών, τμημάτων τέμπλου και αμφικιονίσκων παραθύρων, εντοιχισμένων στον σημερινό ναό, ενισχύουν την άποψη πιθανής αναγωγής της Μονής στον 13ο αιώνα.

Από το κτιριακό συγκρότημα της Μονής σήμερα σώζεται μόνο το Καθολικό κτισμένο στα 1853 από τον ηγούμενό της Κυπριανό πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού, κτίσμα του 1746. Πρόκειται για τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με πρόναο, κυρίως ναό και ιερό Βήμα. Στο κεντρικό κλίτος, που χωρίζεται από τα πλάγια με 4 κολόνες (2 σε κάθε πλευρά), υπάρχουν 3 εσωτερικοί τρούλοι (φουρνικά), ενώ στα πλάγια κλίτη από 3 μικρές καμάρες. Ολόκληρος ο κυρίως ναός και το ιερό βήμα είναι κατάγραφα από αγιογραφίες της ίδιας περιόδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού με αρκετές σκαλιστές παραστάσεις από την Αγία Γραφή. Σε απόσταση αναπνοής από τη Μονή υπάρχει αναστηλωμένος ένας από τους παλαιότερους νερόμυλους της περιοχής. Προσφάτως, αναστηλώθηκε και ο πλίνθινος μαντρότοιχός της. Η Μονή θα είχε αρκετή περιουσία, αφού διέθετε 1.000 γρόσια τον χρόνο για τα σχολεία των γειτονικών χωριών. Μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου, διαλύθηκε και η περιουσία της απαλλοτριώθηκε.
Η Μονή Αβάσσου είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ιερά Μονή Βλαχέρνας
Η Μονή Βλαχέρνας βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του Νομού Άρτης, σε απόσταση 2 περίπου χλμ. βορειοανατολικά της πόλης, στην αντίπερα όχθη του ποταμού Αράχθου. Καθώς το οικοδομικό συγκρότημα της Μονής είναι κτισμένο στη νότια πλαγιά χαμηλού λόφου, δεσπόζει στον μικρό οικισμό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Γνωστή και ως Παναγία της Βλαχέρνας, πήρε την ονομασία από την ξακουστή Παναγία των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως. Είναι επιβλητικός βυζαντινός ναός του 10ου-13ου αι., με μεταγενέστερες επεμβάσεις. Κτισμένη αρχικά ως Καθολικό μοναστηριού στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής και διακοσμημένη με τοιχογραφίες, γλυπτά, μαρμαροθετήματα και ψηφιδωτά, η Παναγία της Βλαχέρνας λειτούργησε ως ταφικός ναός της οικογένειας των Κομνηνών – Δουκάδων, ηγεμόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Ο αρχικός, μεσοβυζαντινός ναός του τέλους του 9ου ή των αρχών του 10ου αι. είχε την μορφή τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με τριμερές ιερό και ημικυκλική αψίδα που εξείχε από τον ανατολικό τοίχο. Από εκείνη την αρχιτεκτονική φάση σώζονται διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στη μεταγενέστερη τοιχοποιία καθώς και η κεντρική αψίδα του ιερού.
Ο ναός που σώζεται σήμερα είναι υστεροβυζαντινός. Ανακατασκευάστηκε στα μέσα του ίδιου αιώνα από τον (ή επί) Μιχαήλ Β’ Δούκα Κομνηνό. Προστίθεται ένας τρούλος σε κάθε κλίτος και ένα φουρνικό στο βόρειο κλίτος δημιουργώντας μιία ιδιόμορφη τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τρεις τρούλους. Στα τέλη του 13ου αι., όπως υποδεικνύει η χρονολόγηση των τοιχογραφιών του, προστέθηκε νάρθηκας και ενδεχομένως άλλα προσκτίσματα και παρεκκλήσια, τα οποία δεν σώζονται σήμερα. Το κωδωνοστάσιο που είναι ενσωματωμένο στη δυτική πλευρά, είναι πολύ νεώτερη προσθήκη (19ος αι.). Μέχρι το 1814 ο ναός ετιμάτο στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από τότε όμως τιμάται στη μνήμη της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Παρθένου και πανηγυρίζει στις 2 Ιουλίου. Σήμερα λειτουργεί ως ενοριακός ναός του χωριού.

Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου
Στην αριστερή πλευρά της εθνικής οδού Πρέβεζας – Άρτας και σε απόσταση 1 χλμ. από τη διακλάδωσή της προς τη Νέα Σαμψούντα (17 χλμ. από την Πρέβεζα, στην τοποθεσία «Λιθάρι», βρίσκεται ένα από τα γνωστότερα μοναστήρια του Νομού Πρεβέζης. Πρόκειται για τη Μονή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, περισσότερο γνωστή ως Μονή Λιθαρίου.

Παλαιά παράδοση, ζωντανή στην περιοχή, μας λέει ότι το μήνυμα για τον Χριστό και την Ανάστασή του στη Νικόπολη της Ηπείρου έφερε και διέδωσε ο Απόστολος Παύλος. Κατευθυνόμενος για την Νικόπολη στάθηκε, κάπου 15 χλμ. έξω από την περίφημη εκείνη μεγαλόπολη, και καθισμένος επάνω σε ένα λιθάρι μίλησε στους «παρατυχόντες» για τον Χριστό. Και από τότε, θέση και λιθάρι, έμειναν στη συνείδηση του χριστιανικού λαού της περιοχής ιερά και άγια.
Στη θέση «Λιθάρι» κτίστηκε από πανάρχαιους χρόνους, άγνωστο πότε ακριβώς, επί ρωμαϊκών η παλαιοχριστιανικών ερειπίων, εκκλησία των Αγ. Αποστόλων. Ο μητροπολίτης Άρτης Σεραφείμ Ξενόπουλος ή Βυζάντιος, το 1867, επανηύρε το «Αγιολίθαρο» (όπως το ονομάζουν οι Πρεβεζάνοι) δίπλα στη νότια πλευρά του ιερού, το περιέφραξε και έκτισε επ’ αυτού κουβούκλιο-εικονοστάσι το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα.
Ύστερα από μερικά χρόνια, η Μονή Λιθαρίου καταστρέφεται από πυρκαγιά. Ανακαινίζεται και πάλι το 1871 από τον μοναχό Ιγνάτιο Ζαμπέτη. Το 1916 συγχωνεύεται με τη Μονή Ζαλόγγου. Κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί καίνε τα κελιά που υπήρχαν στη δυτική πλευρά του μοναστηριού κοντά σε μια συστάδα κυπαρισσιών. Λίγο βορειότερα του ναού κτίζεται το 1988 νέα εκκλησία με τρούλο και το 1995 ανακαινίζεται ο παλαιός ναός.
Το παλαιό Καθολικό της Μονής Λιθαρίου είναι μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη και πλακόστρωτο δάπεδο. Χωρίζεται σε πρόναο-γυναικωνίτη, κυρίως ναό και ιερό βήμα με δύο πόρτες στη νότια πλευρά του.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστρίου
Βρίσκεται στο μικρό λόφο Καστρί Θεσπρωτικού (ύψους 180 μ.) μεταξύ Ριζοβουνίου και Ρωμιάς, μέσα στα ερείπια της ακρόπολης των αρχαίων Βατιών, αποικίας των Ηλείων, που κτίστηκε στα μέσα του 8ου π.Χ. αιώνα. Σώζεται τμήμα του διπλού πολυγωνικού τείχους της ακροπόλεως, που επισκευάστηκε από τον Ιουστινιανό για να προστατεύει τους κατοίκους των γύρω χωριών από επιδρομές εχθρών.

Στα ερείπια ειδωλολατρικού, μάλλον, ναού κτίστηκε γύρω στο 1050 ένας μικρός χριστιανικός ναός και στα ερείπια αυτού, το 1670, το Καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική, ιστορημένη το ίδιο έτος (1670) με αρκετά καλά διατηρημένες αγιογραφίες. Το μοναστήρι είχε μεγάλη κτηματική περιουσία (9.000 στρέμματα), από την οποία ενίσχυε τα σχολεία της περιοχής με 10.000 γρόσια τον χρόνο. Το 1898 έγινε ενοποίηση των εσόδων της Μονής Καστρίου με τα έσοδα της Μονής Προφ. Ηλιού Ηλιοβουνίων και των άλλων 4 μονών της επαρχίας Λούρου (Ροδιάς, Τιμ. Προδρόμου Ρωμιάς, Κορωνησίας και Βλαχερνών) σε ένα γενικό ταμείο, το οποίο διαχειριζόταν η Δημογεροντία Λούρου. Το ταμείο αυτό επιδοτούσε σχολεία, βοηθούσε απόρους, προίκιζε κοπέλες, χορηγούσε υποτροφίες σε σπουδαστές των πανεπιστημίων Αθηνών και Κωνσταντινουπόλεως, ενώ παράλληλα χρηματοδοτούσε κοινωφελή έργα (δρόμους, γεφύρια, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.). Το 1928 απαλλοτριώθηκε η κτηματική περιουσία της Μονής και δόθηκε στους αγρότες της περιοχής. Το 1916, με την κατάργηση των Δημογεροντιών, η Μονή Καστρίου έγινε μετόχι της Ι.Μ. Προφ. Ηλιού Ηλιοβουνίων.
Το 1944 η Μονή βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις Κατοχής, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα κελιά της (σήμερα ημιαναστηλωμένα), η δεξαμενή και μέρος της στέγης.
Πανηγυρίζει στις 15 και 23 Αυγούστου. Η ανάβαση στη μονή γίνεται από λιθόστρωτο μονοπάτι (15 λεπτά).
Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Ρωμιάς
Βρίσκεται 2 χλμ. ανατολικά του χωριού Ρωμιά κοντά στη Φιλιππιάδα. Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Κομνηνό και ήταν Σταυροπηγιακή (υπαγόταν στο Πατριαρχείο) μέχρι το 1229. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ιδρύθηκε το 1449 από δύο αδελφούς μοναχούς της γειτονικής Μονής Παντάνασσας (ερειπωμένη σήμερα Μονή στο ομώνυμο χωριό) και για δεύτερη φορά ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το 1852. Το περιτείχισμα της Μονής έγινε το 1859 ηγουμενεύοντος του Αγαθαγγέλου, μοναχού της αγιορείτικης Μονής Κωνσταμονίτου. Το καθολικό είναι τρίκλιτη βασιλική με μικρό τρούλο. Οι μοναδικές αγιογραφίες βρίσκονται στην κόγχη του ιερού βήματος. Κατά την τουρκοκρατία, έδινε 500 γρόσια τον χρόνο για τα σχολεία της περιοχής. Σήμερα λειτουργεί ως κοιμητηριακός ναός της ενορίας της Ρωμιάς.


Ιερά Μονή Αγ. Δημητρίου Κατσούρη
Δεύτερο (μετά την Κοζύλη) παλαιότερο μοναστήρι της Μητροπόλεως. Βρίσκεται στο χωριό Πλησιοί Άρτης και ήταν Σταυροπηγιακό μοναστήρι (υπαγόταν στο Πατριαρχείο) μέχρι το 1229. Το Καθολικό του είναι κτίσμα του 9ου αι., τρίκλιτη θολωτή βασιλική, που μετατράπηκε σε σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό μετά τρούλου. Στις αγιογραφίες του ναού (που αποτελούν τις αρχαιότερες που σώζονται σε όλη τη Μητρόπολη) αναγνωρίζονται δύο φάσεις: η α’ χρονολογείται στις αρχές του 13ου αι. (μεταξύ 1220 και 1230) και η β’ στο τελευταίο τέταρτο του ίδιου αιώνα, δηλαδή επί δεσποτάτου της Ηπείρου. Στο γλυπτό διάκοσμα του Καθολικού περιλαμβάνονται και τα ιωνικά και περγαμηνά κιονόκρανα των κιονοστοιχιών, τα οποία πιθανότατα προέρχονται από ρωμαϊκό κτίριο της αρχαίας Αμβρακίας (Άρτας). Το μοναστήρι διαλύθηκε τον 18ο αι.


Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κορωνησίας
Στη μέση της όμορφης Κορωνησίας, μέσα στην αγκαλιά του Αμβρακικού, πάνω σε λοφίσκο, δεσπόζει ο μικρός ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου, απομεινάρι παλαιού και ακμαίου μοναστηριού. Είναι ένας από τους παλαιότερους βυζαντινούς ναούς της ευρύτερης περιοχής και χρονολογείται γύρω στον 7ο αι., ή κατά άλλους στο τέλος του 10ου αι. Κατά τον 15ο και 16ο αι. είχε πολλούς μοναχούς. Κατά καιρούς γνώρισε πολλές μετασκευές. Ο σημερινός ναός ανήκει στον σπάνιο τύπο του σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλο, με σημαντικές αποκλίσεις. Ο κυρίως ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη με δύο σειρές από ανομοιόμορφες και ανισοϋψείς κολώνες, ολόκληρος καλύπτεται με θόλους. Είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες του 17ου αι. που ακολουθούν την τεχνική της κρητικής σχολής. Το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο έγινε στα μέσα του 19ου αι. και φέρει πλήθος ολόγλυπτων ανθικών και ζωικών διακοσμήσεων.

Σε απόσταση λίγων μέτρων ανατολικά του ναού βρίσκεται το μικρό παρεκκλήσι του Οσίου Ονουφρίου. Πρόκειται για πολύ μικρή θολωτή βασιλική. Τιμάται στη μνήμη του οσίου μοναχού Ονουφρίου που ασκήτεψε εκεί ως την κοίμησή του (το 1780) και ενταφιάστηκε στο εσωτερικό του ναΐσκου. Εσωτερικά το εκκλησάκι είναι κατάμεστο από τοιχογραφίες που πιθανότατα έγιναν τον 17ο αι., συγχρόνως δηλ. με την ιστόρηση του κεντρικού ναού της Παναγίας.


ΠΡΕΒΕΖΑ: Μεγαλειώδης πορεία ειρήνης για την βάση του Ακτίου

$
0
0

Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Άρτας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αγρινίου, Άρτας, Κέρκυρας, Πρέβεζας, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων και Πρέβεζας, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών, συνδιοργάνωσαν μια μεγαλειώδη Πορεία Ειρήνης, σήμερα 20 Μαΐου, στις 7μμ, στο Άκτιο, ενάντια στην ύπαρξη της ΝΑΤΟϊκής Βάσης που υπάρχει εκεί.

Στόχος της διαμαρτυρίας ήταν η καταδίκη της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην ΣΥΡΙΑ, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, και η απεμπλοκή της Ελλάδας και το κλείσιμο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων. 

«Το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης είναι ανοικτό. Ο πόλεμος στον καπιταλισμό είναι αναπόφευκτος κι αυτό έχει αποδειχθεί μέσα από την ιστορική και την πρόσφατη πείρα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον Τουρκικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Αντίθετα, μας ενώνουν οι κοινές αγωνίες, τα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και απαιτείται να δυναμώσουμε την κοινή πάλη», γίνεται λόγος στην ανακοίνωσή από  τους οι διοργανωτές της Πορείας Ειρήνης.

Στην πορεία, μεταξύ άλλων συμμετείχε ο Βουλευτής Αιτ/νίας του ΚΚΕ, Νίκος Μωραίτης.

Η πορεία, λίγο μετά τις 8 το βράδυ αφού διέσχισε την Λεωφόρο Ειρήνης, κατέληξε στην πλατεία Ανδρούτσου όπου αυτή την ώρα πραγματοποιούνται σχετικές ομιλίες.

Δείτε φώτο από την πορεία

























Τα έργα που υλοποιούνται ήδη ή προγραμματίζονται στην περιοχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

$
0
0

Με την ανακοίνωση ενός μείζονος σημασίας έργου για ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των τουριστών, ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας την ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση που έγινε στην πόλη της Βόνιτσας.

Πρόκειται για την υπογραφή της ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», του έργου κατασκευής και αναβάθμισης του εθνικού οδικού δικτύου που ενώνει την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα, σε δύο καίρια σημεία από Βόνιτσα προς Λευκάδα και από Άκτιο προς Άγιο Νικόλαο. 

Συνολικά, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, έχουμε στην περιοχή 24 έργα, προϋπολογισμού πάνω από 110 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν υλοποιηθεί και παραδοθεί στους πολίτες, ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο, ή είναι υπό δημοπράτηση ή έχουν ενταχθεί ήδη προς χρηματοδότηση και θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. 

«Μέσα σε πολύ δυσχερείς συνθήκες και πολύπλευρη κρίση, κατορθώσαμε να βάλουμε τα θεμέλια για έναν ισχυρό θεσμό, αυτόν της αιρετής Περιφέρειας και να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας. Γιατί ό,τι λέμε, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το κάνουμε πράξη. Δεν είναι απλές υποσχέσεις. Με αξιοπιστία, συνέπεια και διάρκεια στο λόγο μας, βάζουμε κάθε φορά τον πήχη όλο και ψηλότερα, χαράσσοντας καθημερινά νέες αναπτυξιακές στρατηγικές», υπογράμμισε ο Απ. Κατσιφάρας.


Και συνέχισε, λέγοντας πως «ό,τι είχαμε δεσμευτεί στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχαμε κάνει πάλι στη Βόνιτσα, πλέον έχει γίνει πραγματικότητα και προχωράμε στην υλοποίηση και νέων έργων, σημαντικών για την αναβάθμιση της περιοχής». 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο εθνικό δίκτυο ολόκληρης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως στην περιοχή αυτή, καθώς και την υλοποίηση σημαντικών έργων για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. 

Τα έργα αυτά γίνονται ή προγραμματίζονται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το προηγούμενο Π.Ε.Π. 2007-2013 και το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». 

«Η Περιφερειακή Αρχή σηκώνει το δύσκολο έργο της χρηματοδότησης από ένα μικρό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προσπαθώντας να ανταποκριθεί σωστά, οργανωμένα και με ρεαλιστικό σχέδιο στις ανάγκες των συμπολιτών και των κοινωνιών μας. Η πολιτική της Περιφέρειάς μας για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, απαιτεί να ασχοληθούμε αποκλειστικά με τέτοιου είδους έργα, αναπτυξιακά, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, προστατεύουν το περιβάλλον, ενισχύουν την οδική ασφάλεια, δημιουργούν υποδομές κατάλληλες για τους επισκέπτες και τον τουρισμό», κατέληξε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, ευχαριστώντας το Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη για τη στενή συνεργασία που έχουν όλα αυτά τα χρόνια. 

Η συνεδρίαση στην πόλη της Βόνιτσας, εκτός από το Δήμαρχο Γ. Αποστολάκη, έγινε και με την παρουσία αντιδημάρχων, συμβούλων, και εκπροσώπων φορέων από την περιοχή. 

Τα έργα μέσω ΠΔΕ ή ΠΑΑ 

Αυτή τη χρονική περίοδο, δύο έργα συντήρησης βρίσκονται υπό εκτέλεση και συγκεκριμένα η συντήρηση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Μοναστηράκι – Πάλαιρος – Μύτικα, αλλά και ολόκληρου του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. 

Τα συνεχιζόμενα – υλοποιούμενα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι η αγροτική οδοποιία Βάρκου προς Μέγα Κάμπο Τ.Κ. Αετού, η αποκατάσταση στατικής επάρκειας 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας και η διαμόρφωση ανατολικής και δυτικής εισόδου στην Βόνιτσα. 

Οι συνεχιζόμενες και υλοποιούμενες μελέτες στο ΠΔΕ είναι η αισθητική ανάδειξη και αξιοποίηση υδατορέματος Μοναστηρακίου και η αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ανακτορίου, ενώ τα έργα υπό δημοπράτηση είναι η βελτίωση του δρόμου Κατούνα – Λουτράκι, η συντήρηση επαρχιακών οδικών τμημάτων, πρώην επαρχιών Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βάλτου και η συντήρηση, αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας της Ε.Ο. 42 «Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Λευκάδα» και των οδικών τμημάτων «Βόνιτσα – Άκτιο» και «Άγιος Νικόλαος – Άκτιο». 

Τα έργα υπό χρηματοδότηση είναι η οδοποιία οδού Πογωνιά – Πλαγιά (α’ φάση) και η βελτίωση του αρδευτικού έργου Βόνιτσας – Μοναστηρακίου ΤΟΕΒ Ανακτορίου, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του παραλιακού δρόμου Πλαγιάς. 

Τα ολοκληρωμένα έργα του ΕΣΠΑ 2007 -2013 

Τα έργα που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους πολίτες είναι το Αποχετευτικό Δίκτυο και ο Βιολογικός Καθαρισμός Παλαίρου, η ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών υπηρεσιών στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, και το Εσωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Βόνιτσας Δήμου Ανακτορίου. 

Επιπλέον, υλοποιήθηκε το έργο αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Κατούνα, καθώς και η αποκατάσταση στατικής επάρκειας του Γυμνασίου – Λυκείου Βόνιτσας. 

Ένα ακόμη έργο, είναι η «Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα (Α’ Φάση)», συνολικού προϋπολογισμού 16.366.115,70 ευρώ το οποίο έχει περάσει ως συνεχιζόμενο έργο. 

Τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη προχωρήσει στην ένταξη έργων σημαντικών για την περιοχή, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». 

Συγκεκριμένα πρόκειται για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης της Βόνιτσας και η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, η βελτίωση της υδροδότησης Παλαίρου – Πογωνιάς – Στενού, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και η κατασκευή – αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας». 

Παράλληλα, θα γίνει εκτενής αναφορά στα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή τόσο κατά το προηγούμενο ΠΕΠ 2007-2013, αλλά και σε αυτά που προγραμματίζονται με το ΠΕΠ 2014-2020, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης της Βόνιτσας, η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, η βελτίωση Ύδρευσης Παλαίρου – Πογωνιάς – Στενού και η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και του Κέντρου Κοινότητας.




agriniopress

ΑΣΕΠ: Από 29 Μαΐου αιτήσεις στην προκήρυξη 5Κ/2017 για 257 θέσεις

$
0
0

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 ξεκινά η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής για την προκήρυξη 5Κ/2017 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 16/9-5-2017 τ. Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας διακοσίων πενήντα επτά (257) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και στο Αρεταίειο Νοσοκομείο (Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων).

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα λήξει στις 13 Ιουνίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00.
Το ΦΕΚ της προκήρυξης διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα ΣΤ΄).
Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:
Α.Σ.Ε.Π.
Αίτηση για την Προκήρυξη 5Κ/2017
Τ.Θ. 14308
Αθήνα Τ.Κ. 11510
αναγράφοντας στο φάκελο την κατηγορία Π.Ε. ή Τ.Ε. ή Δ.Ε. της οποίας θέσεις διεκδικούν.
Η προθεσμία αποστολής της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά λήγει με την πάροδο της 16ης Ιουνίου 2017, ημέρας Παρασκευής.

Viewing all 44571 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>