Quantcast
Channel: PrevezaBest | Ειδήσεις | Ν. Πρέβεζας | Ήπειρος
Viewing all 43688 articles
Browse latest View live

ΠΡΕΒΕΖΑ: Οργάνωση και λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου από την ΕΛΜΕ Πρέβεζας

$
0
0

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πρέβεζας κατά την τελευταία συνεδρίαση του στις 8 Οκτωβρίου 2014 και ύστερα από τα αιτήματα των μαθητών μας αποφάσισε και φέτος την λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου από μέλη της ΕΛΜΕ Πρέβεζας.


Όποιοι συνάδελφοι επιθυμούν να διδάξουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της ΕΛΜΕ Πρέβεζας και για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα  και e-mailτων μελών  του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πρέβεζας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Λελοβίτης Παναγιώτης
3οΓ/ΣΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

6972992244 email:panosnerenios@yahoo.gr
ΑΝΤ/ΔΡΟΣ
Τσεκούρας Πέτρος
4οΓ/ΣΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
6976731001
email:ptsekouras@sch.gr
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κατσανάκης Απόστολος
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
6976533042 email:apostkatsanakis@yahoo.gr
ΤΑΜΙΑΣ
Κατσανός Ιωάννης
2oΓΕΛ Πρέβεζας
6973032811                                                                                            
email:ikatsanos@yahoo.gr
ΟΡΓ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παππάς Ιωάννης
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
6976817385
email:vopappas@hotmail.gr
ΜΕΛΗ
Γεωργατσέλης Αθανάσιος
ΔΔΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
6945596218
email:sak.geo1@gmail.com

Ράπτης Χρήστος
ΕΠΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


2682028910                    




ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ




Έκθεση γελοιογραφίας στην Πρέβεζα με έργα ορισμένων εκ των καλύτερων Ελλήνων γελοιογράφων

$
0
0

Στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα της Κυριακής, ανάμεσα στην Π.Ο.Π. «Αλληλεγγύη» και την Εθνική Ομάδα Αστέγων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στην Οικία Αθανασιάδη στην Πρέβεζα, έκθεση γελοιογραφίας, με έργα των εξαιρετικών σκιτσογράφων, που έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες του περιοδικού «Σχεδία».

Έργα των Μιχάλη Κουντούρη, Πέτρου Ζερβού, Τάσου Αναστασίου, Βαγγέλη Χερουβείμ, Δημήτρη Κορδαλή και Soloup.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό στις παρακάτω ώρες:
Παρασκευή, Σάββατο 11-1 (πρωί), 6-9 (απόγευμα)

Ο Χαλασμός της Πρέβεζας

$
0
0

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 216 χρόνια από τις 23 Οκτωβρίου του 1798, που ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων, κατανικάει τους Γάλλους στην Αρχαία Νικόπολη, εισήλθε στην Πρέβεζα και προέβη σε ανελέητη λεηλασία και σφαγή των κατοίκων της πόλης


Eπιστολή του 1799 για τον Χαλασμό της Πρέβεζας

Με τον όρο ο Χαλασμός της Πρέβεζας αποκαλούνται τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν τη Μάχη της Νικοπόλεως (23 Οκτωβρίου 1798). Στη μάχη αυτή, νικήθηκε η Γαλλική Φρουρά Γρεναδιέρων που προστάτευσε την Πρέβεζα, με αποτέλεσμα δυνάμεις 7000 Τουρκαλβανών Οθωμανών υπό τον Αλή Πασά Τεπελενλή και τον γιό του Μουχτάρ εισήλθαν στην Πρέβεζα και προέβησαν σε ανελέητη σφαγή και λεηλασία των κατοίκων της πόλης, με αποτέλεσμα την πλήρη ερήμωσή της και τον εποικισμό της από Οθωμανούς(23+24 Οκτωβρίου 1798).[1]



Η Περιοχή της Μάχης της Νικόπολης, The Area of the Battle of Nicopolis



Η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο (17 Οκτωβρίου 1797)


Η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο (Campoformido και μετέπειτα Campoformio, πόλη της Ιταλίας στη ΒΔ επαρχία Undine) που συνάφθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1797 ήταν μια σπουδαία συνθήκη ειρήνης μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας η οποία και επισφράγισε την προκαταρκτική Συνθήκη ειρήνης Λεόμπεν που είχαν συνομολογήσει οι ίδιες χώρες έξι μήνες πριν. Υπογράφηκε στο Κάμπο Φόρμιο, ένα χωριό της Βενέτσια Τζούλια, (Βενετίας), ύστερα από την ήττα των Αυστριακών και τον τερματισμό της νικηφόρας εκστρατείας του Ναπολέοντος στην Ιταλία. Γεγονός είναι πως όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης μετέφερε ο ίδιος τη Συνθήκη αυτή στο Παρίσι μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα την παρέδωσε στα μέλη του Διευθυντηρίου στο λόγο του τόνισε τα εξής (κατά μετάφραση εποχής): «Αι δύο ωραιότεραι χώραι της Ευρώπης (Ιταλών και Ελλήνων) αι φημισμέναι άλλοτε δια τας τέχνας και τας επιστήμας και δοξασμέναι δια τους μεγάλους άνδρες που εγέννησαν, βλέπουν τώρα το πνεύμα της ελευθερίας να εξέρχεται του τάφου των προπατόρων τους». Σύμφωνα με τη Συνθήκη αυτή ισχύουν οι εξής όροι: Τέθηκε τέρμα στη μέχρι τότε ένδοξη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας μετά από 11 αιώνες ανεξαρτησίας. Λόγω δε της παρακμής της ηΒενετία τελικά αναγκάζεται να δεχθεί συμμαχία με τον Ναπολέοντα η οποία ουσιαστικά είναι μια υποταγή για αυτήν. Η Βενετία χάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της μεταξύ των οποίων και τα Επτάνησα που περιέρχονται στη Γαλλία. Η Αυστρία εγκατέλειψε τις επαρχίες της στο Βέλγιο και συμφώνησε επίσης, με τον όρο της επικύρωσης από διάσκεψη των χωρών της αυτοκρατορίας, ότι η Γαλλία μπορούσε να προσαρτήσει τα εδάφη που είχε κυριεύσει και κατείχε στην αριστερή όχθη του Ρήνου, από τη Βασιλεία έως το Άντερναχ, συμπεριλαμβανομένου και του Μάιντς. Σε αντάλλαγμα, για την απώλεια των Αυστριακών αυτών κτήσεων στη Λομβαρδία, ο Ναπολέων παραχώρησε στους Αυστριακούς τα βενετικά εδάφη ανατολικά του ποταμού Αδίγη, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η Ίστρια, η Δαλματία, και η ίδια η πόλη της Βενετίας. Περιέρχονται στη Γαλλία τα περισσότερα από τα εδάφη, που κατέκτησε ο Ναπολέων στην εκστρατεία του αυτή κατά του Πρώτου Συνασπισμού, κυρίως στη βόρεια Ιταλία καθώς επίσης τις ενετικές κτήσεις του ελλαδικού χώρου μεταξύ των οποίων το Βουθρωτό (σημερινή Αλβανία), την Πάργα (Νομός Πρέβεζας), την Πρέβεζα και την Άρτα. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης ιδρύθηκαν οι Δημοκρατίες των Ιταλικών Άλπεων (παράλπεια Δημοκρατία) και της Λιγουρίας στη βόρεια Ιταλία, που τελούσαν μέχρι τότε υπό γαλλική επιρροή. Επίσης η Γαλλία υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει την Αυστρία να αποκτήσει τοΣάλτσμπουργκ και τμήμα της Βαυαρίας, ενώ ακολούθησε μυστική συμφωνία ότι κανένα εδαφικό αντάλλαγμα δεν θα δινόταν στην Πρωσία, πρώην σύμμαχο της Αυστρίας.

Γάλλοι γρεναδιέροι στην Πρέβεζα (Νοέμβριος 1797)

Μετά την κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βενετίας, και με βάση τη Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο, η Πρέβεζα, η Πάργα και τα Ιόνια νησιά περιέρχονται στους Γάλλους. O Μέγας Ναπολέων έστειλε στην Πρέβεζα ως πολιτικούς εκπροσώπους τους επιφανείς Έλληνες της Κορσικής αδελφούς Stefanopoli. Τον έναν από τους αδελφούς αυτούς τον είχε δηλώσει ως «κηδεμόνα» στη Στρατιωτική Σχολή όπου σπούδασε.
Γάλλοι Γρεναδιέροι στην Πρέβεζα

Ο στρατηγός La Salchette με 280 Γάλλους Γρεναδιέρους στρατιώτες (κατ΄ άλλη άποψη 700) φτάνει στην Πρέβεζα με πλοία και μία μικρή δύναμη Γαλλικού στρατού καταφθάνει ειρηνικά επίσης στην πόλη της Πάργας. Οι Πρεβεζάνοι υποδέχονται με χαρά τους Γάλλους. Γράφουν στα έγγραφά τους "ΠΕΑ" (= «Πρώτο ‘Ετος Απελευθέρωσης»).[2] Ο ιστορικός Κάδμιος (ψευδώνυμο μάλλον του Μάρκου Βότσαρη ΙΙ, συνταγματάρχη του Μηχανικού) γράφει (1900) για την άφιξη των Γάλλων στην Πρέβεζα:
«Τω 1798, ότε υψώθη η Γαλλική σημαία επί των δήθεν επάλξεων του ερειπωμένου φρουρίου της Πρεβέζης, δεν υπήρχον επ αυτού ή τρία σιδηρά τηλεβόλα, η δε Γαλλική Δημοκρατία από πολλών μεριμνών περισπωμένη, ελάχιστον εφρόντιζε περί της σπουδαίας ταύτης θέσεως. Η άμυνα αυτής, μετά περιοχής της Νικοπόλεως είχεν εμπιστευθή εις διακοσίους ογδοήκοντα Γρεναδιέρους, υπό την διοίκησιν του Στρατηγού La Salcette (ή La Salchette) . Μόλις ούτος ώπλισεν και ωργάνωσε την Εθνοφυλακήν της Πρεβέζης και απέστειλε πολεμοφόδια εις τους Σουλιώτας, τους προσφερθέντας να ταχθώσιν υπό την Γαλλικήν σημαίαν και συμπράξωσι προς απόκρουσιν του Αλή Πασά, εσκέφθη διά την άμυναν της προκεχωρημένης θέσεως Νικοπόλεως»

Η Μάχη της Νικοπόλεως (1798 μΧ, Οκτώβριος 23)

Όπως αναφέρθηκε, στις 17 Οκτωβρίου 1797, υπεγράφη μεταξύ Βενετών και Γάλλων του Μεγάλου Ναπολέοντα Ι (Ναπολέων Βοναπάρτης), η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο (The Treaty of Campo Formio), με την οποία η Πρέβεζα με την Πάργα και τα Ιόνια νησιάπεριήλθαν στους Γάλλους, ερήμην του Σουλτάνου. Οι κάτοικοι της Πρέβεζας υποδέχθηκαν τους 280 Γάλλους γρεναδιέρους υπό τον στρατηγό La Salchette με μεγάλη χαρά σαν απελευθερωτές, διότι είχαν δεινοπαθήσει οικονομικά και διοικητικά από τους Βενετούς. Η Πρέβεζα όμως, δυστυχώς παρέμεινε στα χέρια των Γάλλων λιγότερο από ένα χρόνο, γιατί τον Οκτώβριο του 1798 μΧ, πέρασε βιαίως στα χέρια του Αλή Πασά Τεπελενλή (Ale Pasha Tepelena), μετά τη Μάχη της Νικοπόλεως. Προφανώς, η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είδε με καλό μάτι τη Συνθήκη του Campo Formio, διότι υπεγράφη άνευ της δικής της συγκατάθεσης.
Πριν τη Μάχη της Νικοπόλεως: Στις 21 Οκτωβρίου 1798 (ή στις 22 Οκτωβρίου κατά τηνΙστορία του Ελληνικού Έθνους), στα ερείπια της Νικοπόλεως, έγινε μία σκληρή μάχη, ηΜάχη της Νικοπόλεως, στην οποία έλαβε μέρος η Γαλλική Φρουρά Πρέβεζας αποτελούμενη από 280-300 γρεναδιέρους υπό τον στρατηγό La Salchette (Λα Σαλσέτ), συνεπικουρούμενη από 200 Πρεβεζάνους πολιτοφύλακες και 60 Σουλιώτες πολεμιστές υπό τον καπετάν Χρηστάκη (Μάνος Δημήτριος, 1965). Κατά άλλη άποψη, επικεφαλής των Πρεβεζάνων πολιτοφυλάκων ήταν ο Παναγιώτης Τσαρλαμπάς, παππούς του Οδυσσέα Ανδρούτσου, και επικεφαλής των Σουλιωτών ήταν ο τυχαίως ευρεθείς στην Πρέβεζα Γεώργιος Μπότσαρηςκαι επίσης ένα μικρότερο σώμα από την περιοχή Λάκκα Σούλι υπό τον καπετάν Χρηστάκη (Θεόφιλος Σπυράκος, 2007, σελίδα 178). Της μάχης αυτής προηγήθηκε προετοιμασία δύο μηνών με οχυρωματικά έργα. Η προετοιμασία καθυστέρησε πολύ λόγω της διαφωνίας των μηχανικών των Γάλλων, με αντικείμενο εάν οι οχυρώσεις θα είναι υπέργειες, δηλαδή ξύλινοι πύργοι, ή επίγειες, δηλαδή χαρακώματα. Πέραν αυτού, η θέση άμυνας ήταν λανθασμένη (στην σημερινή θέση Μάζωμα Πρέβεζας, ή «έλεγχος» πού βρίσκεται η ταβέρνα του Αριστείδη Ακρίβη, έξω από τα τείχη της Νικοπόλεως). Είναι προφανές ότι τα Ελληνογαλλικά στρατεύματα μειονεκτούσαν τόσο ως προς τον αριθμό στρατιωτών όσο και ως προς τη θέση τους.

Αλή Πασάς Τεπελενλής, Τεπελένι Αλβανίας

Από την άλλη μεριά παρατάχθηκε ο 58χρονος τότε Αλή Πασάς Τεπελενλής, διορισμένος «περιφερειάρχης» Ηπείρου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με επικεφαλής το νεαρό γιό του Μουχτάρ Πασά, με 4.000 πεζούς και 3.000 έφιππους Τουρκαλβανούς, ένα ασκέρι δηλαδή 7.000-8.000 ανδρών. Από ότι φαίνεται, οι Γάλλοι δεν πρόλαβαν να προετοιμασθούν αμυντικά, γιατί προδόθηκαν οι οχυρωματικές εργασίες τους και η στρατιωτική τους παράταξη, με αποτέλεσμα να δεχθούν ταχεία επίθεση από τον Αλή Πασά. Ο ιστορικόςΚάδμιος γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Ισθμός ούτος της Νικοπόλεως απέχει μίαν ώραν (εννοεί με πεζοπορία φυσικά) από της πόλεως της Πρεβέζης και εθεωρήθη επιδεκτικός αμύνης. Εκτός των διακοσίων ογδοήκοντα Γάλλων Γρεναδιέρων, προσεφέρθησαν ενθουσιωδώς περί τους διακοσίους Πρεβεζαίους και εξήκοντα Σουλιώτες, ίνα αμυνθώσιν εν τη θέσει ταύτη, εκτός των προσφερθέντων ήδη και αναμενομένων Σουλιωτών. Μόλις είχεν αποπερατωθή έν πυροβολείον από λέκτρου, εις ό ο Richemont, Αξιωματικός του Μηχανικού, ετοποθέτησε δύο πυροβόλα εκ χυτοσιδήρου, όπερ ήτο και το μόνον πυροβολικόν θέσεως, γίνεται γνωστόν ότι επήρχετο ο στρατός του Αλή Πασσά, εις όν προδόται, τον ίδιον προπαρασκευάζοντες όλεθρον, είχον προδόσει την στρατιωτικήν παράταξιν των Γάλλων». Κάδμιος: «Πολεμικαί Επιχειρήσεις παρά την Πρέβεζαν», Αθήναι, Εκδόσεις Μιχαήλ Σαλίβερου, 1900, σελίδες 14-15. Μάνος Δημήτριος: «Αλή Πασάς Τεπελενλής», Εκδόσεις Άλφα, Αθήνα 1965. Μιχαήλ Ντασκαγιάννης: «Ο Χαλασμός της Πρέβεζας», Περιοδικό Ιστορικά Θέματα, Απρίλιος 2005. Σπυράκος Θεόφιλος: «Ιστορία και αρχαιότητες της Ηπείρου», Αθήνα 2007, σελίδα 178-179. Γκούβας Χαράλαμπος: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση Ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας, 2009. Η Μάχη της Νικοπόλεως: Τα στρατεύματα του Αλή Πασά κατέφτασαν από το Μιχαλίτσι και σχεδόν περικύκλωσαν τους Γάλλους και Ελληνες. Γράφει γλαφυρά ο ιστορικός Κάδμιος: «Η πρωτοπορία του Πασσά συγκειμένη εξ επτακοσίων Αλβανών και διοικουμένη υπό του υιού αυτού Μουχτάρ, προσέβαλε πρώτη τας αμυντικάς θέσεις των Γάλλων. Οι εν Νικοπόλει ημύνθησαν καρτερικώς μέχρι πρωίας, ότε δύο λόχοι Γάλλων προσέβαλον ερρωμένως τους Αλβανούς και εξώθησαν αυτούς μέχρι των ερειπίων του αρχαίου θεάτρου της Νικοπόλεως, ευρισκομένων επί των δυτικών κλιτύων των υψωμάτων και επί της από Πρεβέζης εις Ιωάννινα αγούσης οδού. Κατά την στιγμήν εκείνην, οι εξήκοντα Σουλιώται πυροβολήσαντες εις τον αέρα κατέφυγον εις τα όρη, ήρχισε δε και εις τας τάξεις της εγχωρίου φρουράς να αναφαίνεται σύγχυσις, οι δε της προτεραίας καυχησιολόγοι να καταλαμβάνονται υπό λιποψυχίας. Ιδόντες τούτο οι εν τη πρωτοπορεία Αλβανοί επέπεσαν σφοδρότερον, αλλά δεν ηδυνήθησαν να προχωρήσωσι. Εξ άλλου ο στρατηγός La Salchette παρατηρήσας ότι το κατερχόμενον μέτωπον ήτο δυσανάλογον της αμυνομένης δυνάμεως και φοβηθείς διάσπασιν, διέταξεν την συμπύκνωσιν των ανδρών, ούτω δε η μάχη έμεινεν αμφίρροπος μέχρις της 8ης πρωϊνής, ότε ήρξαντο κατερχόμεναι αι εκ τεσσάρων χιλιάδων τουρκαλβανών, ών το τρίτον ιππείς, ορδαί του Αλή Πασσά μετ’ αλαλαγμών αγρίων…» (Κάδμιος, σελίδα 15). Η μάχη ήταν ιδιαίτερα φονική, διήρκεσε μία ολόκληρη μέρα και παρά τα οχυρωματικά έργα των Γάλλων, φυσικά τη μάχη κέρδισε ο Αλή Πασάς. Ο «συνταγματάρχης Hotte, παλαίων επί πολύ διά του ξίφους, κατώρθωσεν να φθάση μέχρι της περιβολής εις ήν ημύνετο και ο στρατηγός La Salchette, αγωνιζόμενος μετά εικοσιπέντε ανδρών, μέχρις εξαντλήσεως των πυρομαχικών, οπότε και παρεδόθησαν. Ο δε γενναίος Richemont ηγωνίσατο τον άπελπιν τούτον αγώνα μετ’ ολίγων στρατιωτών εντός του μεγάλου αμφιθεάτρου, ένθα και συνελήφθη…» (Κάδμιος, σελ. 16) Ο ίδιος ο La Salchette συνελήφθη αιχμάλωτος, βαρειά τραυματισμένος και απεβίωσε. Στο μεταξύ ο λοχαγός Tissot είχε την ευθύνη των αποθηκών της Πρεβέζης με τριάντα πέντε άνδρες. Συγκέντρωσε ογδόντα άνδρες και ήρθε γρήγορα στη Νικόπολη, όπου έδωσε μάχη για να απελευθερώσει τον στρατηγό La Salchette και τον συνταγματάρχη Hotte, αλλά συνάντησε ορδές τουρκαλβανών Ετσι ο Tissot επανέκαμψε στην Πρέβεζα για να σώσει τους κατοίκους από την επερχόμενη σφαγή των Αλβανών, όπου βρήκε να τον περιμένουν τουρκαλβανοί εισελθόντες στην πόλη από άλλη οδό. Ο λοχαγός Tissot έφτασε στο λιμάνι και παρετάχθη πίσω από την εκκλησία Αγιος Χαράλαμπος, έτσι ώστε τα νώτα του να προστατεύονται από θαλάσσης και τα πλευρά του από διπλανές κατοικίες. Ο Tissot έδωσε ηρωϊκή μάχη επί δυόμιση ώρες έτσι ώστε έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στις χριστιανικές οικογένειες να επιβιβασθούν σε βάρκες και να πάνε στό Άκτιο, ενώ η αναμενόμενη βοήθεια από τηΛευκάδα ουδέποτε έφτασε λόγω ενάντιου ανέμου. Όμως η μάχη του Tissot ήταν άνιση και«μετά πεισματώδη αγώνα οι εναπομείναντες εννέα άνδρες του, εκ των τριάκοντα έξ συνελήφθησαν, αφωπλίσθησαν και ωδηγήθησαν ενώπιον του Μουχτάρ Πασσά» (Κάδμιος, σελίδα 17). Ετσι μόνον 9 γρεναδιέροι με τους αξιωματικούς Tissot και Camus έμειναν ζωντανοί, αιχμαλωτίσθηκαν και αλυσοδεμένοι στην Πρέβεζα όπου έγιναν σκοπίμως μάρτυρες της σφαγής των γυναικόπαιδων, και των προυχόντων, του εμπρησμού και της λεηλασίας της πόλης που αριθμούσε τότε 16.000 άτομα πληθυσμό. Στη συνέχεια οι Γάλλοι αιχμάλωτοι μέσω Ιωαννίνων οδηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα στρατεύματα του Αλή Πασά κυρίευσαν ανενόχλητα πλέον στην Πρέβεζα.

  
O Μικρός Τυμπανιστής στη Μάχη της Νικόπολης

Για πολλά χρόνια, αργότερα, κυκλοφορούσε στη Γαλλία η σοκολάτα Chocolate Poulain η οποία απεικόνιζε τον Μικρό Γάλλο Τυμπανιστή στη Μάχη της Νικόπολης (Le Petit Tambour au Siege de Nicopolis) λίγο πριν αποκεφαλισθεί. Από τη σφαγή της Νικοπόλεως ξέφυγαν λιγοστοί Σουλιώτες πολεμιστές και ελάχιστοι Πρεβεζάνοι Πολιτοφύλακες. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί, ότι ο γνωστός Βρετανός ναύαρχος Nelson (1758-1805) είχε τόσο μίσος εναντίον του Μεγάλου Ναπολέοντα, ώστε μετά τη Μάχη της Νικοπόλεως έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Αλή Πασά όπου έγραφε
Εξοχότατε, παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια, για τη μεγαλειώδη νίκη σας εναντίον των Γάλλων

Οι Γάλλοι και Έλληνες αιχμάλωτοι

Εκτός από μεγάλος ληστής, μεγάλος δικτάτωρ, και μεγάλος σφαγέας, ο Αλή Πασάς Τεπελενλής ήταν και μεγάλος διπλωμάτης, δολοπλόκος και δημαγωγός. Μετά τη σφαγή της Νικόπολης, της Πρέβεζας και της Σαλαώρας, για επικοινωνιακούς λόγους, οργάνωσε μεγαλειώδη επιστροφή και υποδοχή των δυνάμεών του στα Ιωάννινα, βάζοντας τους λιγοστούς Έλληνες και Γάλλους άτυχους αιχμαλώτους να προπορεύονται της πομπής κρατώντας στα χέρια τους τα κομμένα και αλατισμένα κεφάλια των συντρόφων τους, υπό τους αλαλαγμούς και τις ζητωκραυγές του Τουρκαλβανικού πληθυσμού των Ιωαννίνων. Πολλοί από αυτούς τους αιχμαλώτους πέθαναν από τις κακουχίες στο δρόμο προς τα Ιωάννινα. Από τα Ιωάννινα, οι εννέα Γάλλοι γρεναδιέροι αιχμάλωτοι, και δύο αξιωματικοί Tissot και Camus οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι στην Κωνσταντινούπολη για ανάκριση. Ο λοχαγός Camus αργότερα απελευθερώθηκε, πιθανόν με μεσολάβηση της μητέρας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Μαρίας Λετίτσια, και επιστρέφοντας στη Γαλλία έγινε στρατηγός και έγραψε τα απομνημονεύματά του, σε τρείς τόμους. Ο στρατηγός Camus σε κάποιο σημείο των απομνημονευμάτων του αναφέρει ότι
κατά την εκτέλεση οχυρωματικών έργων στη θέση Μάζωμα, η σκαπάνη των Γάλλων στρατιωτών αποκάλυψε το ανατολικό νεκροταφείο της Νικοπόλεως και σε λίγο πλήθος κτερισμάτων (κοσμήματα, λυχνάρια, πήλινα, κλπ) ήρθε στο φως, τα οποία όλα συλήθηκαν.
Είναι άγνωστο τι απέγιναν αυτά τα ευρήματα, γιατί σχεδόν όλοι οι Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη και τα υπάρχοντά τους λεηλατήθηκαν από τους Τουρκαλβανούς του Μουχτάρ.

Ο Χαλασμός της Πρέβεζας, ή η Σφαγή της Πρέβεζας

Μετά τη λήξη της Μάχης της Νικοπόλεως, στις 23 Οκτωβρίου 1798, οι 7.000 Τουρκαλβανοί του Αλή Πασά, πεζικάριοι και ιππείς, εισήλθαν νικητές στην απροστάτευτη πλέον Πρέβεζα, την οποία είχε ήδη εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού τμήματος του πληθυσμού της, μεταβαίνοντας στο Άκτιο και από εκεί στα βουνά της Ακαρνανίας (Ακαρνανικά Όρη) για να διασωθεί. Αρχικά συνελήφθησαν οι Πρεβεζάνοι προεστοί, συνεργάτες των Γάλλων και αποκεφαλίστηκαν στην παραλία της Πρέβεζας, μπροστά στους Γάλλους αιχμαλώτους γρεναδιέρους και τους λοχαγούς Tissot και Camus. Η πόλη λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε ενώ όσοι Χριστιανοί δεν πρόλαβαν να την εγκαταλείψουν, σφάχτηκαν ανηλεώς. Ο Αλή Πασάς μπήκε στην Πρέβεζα δύο μέρες μετά και όπως αναφέρει ο Pouquevil αποκεφάλισε στη Σαλαώρα, 170 προύχοντες, ενώ κατά τον Αραβαντινό οι εκτελεσμένοι ήταν συνολικά 400, που παραπλανημένοι από τις υποσχέσεις του είχαν επιστρέψει. Ελάχιστοι κάτοικοι απέμειναν και αυτοί ήταν κυρίως μουσουλμάνοι. Η πλειοψηφία των προσφύγων εγκαταστάθηκε στα Επτάνησα. Ο Αλή Πασάς παρέδωσε την πόλη στη σφαγή, τους βιασμούς, τη λεηλασία και τις φλόγες, διάρκειας δύο ημερών. Αφού λεηλατήθηκαν συστηματικά όλες οι ελληνικές συνοικίες, οι Οθωμανοί βίασαν, έσφαξαν, σκότωσαν άμαχους και στο τέλος έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα σπίτια και τις εκκλησίες των Ελλήνων. Ο Αλή Πασάς, ανάμεσα σε πολλά από τα λάφυρα του, έδειξε την προτίμησή του σε ένα χρυσό δισκοπότηρο του ναού του Αγίου Ανδρέα ή του Αγίου Χαραλάμπους, και, ένιωθε τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση πίνοντας από αυτό το ποτήρι το αγαπητό του ρακί, συστηματικά κάθε μέρα. Το διήμερο αυτό της σφαγής και λεηλασίας αποκαλείται «ΟΧαλασμός της Πρέβεζας».

Η σφαγή της Σαλαώρας (1798 μΧ, Οκτώβριος 24)

Οι Πρεβεζάνοι πολίτες που είχαν καταφύγει στο Άκτιο και τα Ακαρνανικά όρη, για να γλιτώσουν, εξαπατήθηκαν με δόλο του Αλή Πασά, ο οποίος παρέσυρε τον τότε Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιο να δράσει ως δήθεν μεσολαβητής. Ο Ιγνάτιος απέστειλε κάποιον αρχιμανδρίτη μαζί με εκπρόσωπο του Αλή Πασά και διεμήνυσαν στους φυγάδες«να γυρίσουν πίσω ειρηνικά και δεν κινδυνεύουν». Η ομάδα αυτή των Πρεβεζάνων εξαπατηθείσα, οδηγήθηκε με πλοία στο λιμάνι της Σαλαώρας του Αμβρακικού Κόλπου, με την υπόσχεση ότι δήθεν «δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο», και ότι «θα εγγυόταν ο ίδιος ο Αλής την ασφάλειά τους, μέχρι να ηρεμήσουν οι Τουρκαλβανοί». Τελικά εκεί στη Σαλαώρα, χιλιάδες Πρεβεζάνοι περικυκλώθηκαν από τους Τουρκαλβανούς και αποκεφαλίστηκανμπροστά στον Αλή Πασά! Είναι τέτοια η αγριότητα της ομαδικής σφαγής της Σαλαώρας, (διήρκεσε μία ολόκληρη μέρα) ώστε ο πρώτος δήμιος πέθανε από ανακοπή και αντικαταστάθηκε από άλλον ώρες αργότερα. Ο όρος γενοκτονία ωχριά μπροστά στη «Σφαγή της Σαλαώρας». Αποτέλεσμα της Σφαγής: Υπολογίζεται ότι μετά το «Χαλασμό της Πρέβεζας» από τους 12.000 τότε κατοίκους της πόλης παρέμειναν ζωντανοί μόνο 4.000 στην πλειοψηφία τους Αλβανοί και Οθωμανοί. Οι υπόλοιποι 8.000 είτε σφαγιάσθηκαν, είτε στάλθηκαν ως δούλοι στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. O Πρόξενος των Γάλλων στά Ιωάννινα F. Pouqueville περιγράφει "σφαγή 170 Ελλήνων στην Πρέβεζα" αλλά είναι προφανές ότι εννοεί την σφαγή εντός της πόλεως, όχι αυτή της Σαλαώρας ("Ο Πουκεβίλ στήν Ελλάδα", εκδόσεις Ολκός, και "Ξένοι Περιηγητές στήν Πρέβεζα", Η "Καθημερινή", 28 Ιανουαρίου 2001). Κατά μία άποψη οι σφαγιασθέντες με αποκεφαλισμό ανέρχονται σε 500 άτομα (Θεόφιλος Σπυράκος, σελίδα 179). Η πόλη τελικά ξανακατοικήθηκε από πολίτες γειτονικών περιοχών και απέκτησε πάλι σταδιακά τον αρχικό πληθυσμό της. (Ελευθεροτυπία: «Τα Ιστορικά»). Ενας Άγγλος περιηγητής το έτος 1808 αναφέρει ότι «βρήκε την Πρέβεζα σε άθλια κατάσταση, με πληθυσμό 3.000 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί ήταν Τούρκοι και Αλβανοί». Είναι ενδιαφέρον αλλά όχι και παράξενο, ότι στο σημερινό Τεπελένι της Αλβανίας, την είσοδο της πόλης μπροστά στο Δημαρχείο κοσμεί ένα καλοφτιαγμένο πρόσφατο μπρούτζινο άγαλμα του Αλή Πασά Τεπελενλή σε βάση από καφέ γρανίτη (Ali Pasha Tepelena, Φωτό: Χ.Γκούβας Μάϊος, 2002), ενώ υπάρχει στην Αλβανία και το ομώνυμο διάσημο στην Αλβανία συγκρότημα δημοτικής μουσικής «Grupo Tepelenes Ali Pasha», το οποίο σε ένα από τους τελευταίους δίσκους του αφιερώνει δύο τραγούδια στα Ιωάννινα και ένα τρίτο, το τραγούδι «Koke Nestabul», ή «Koka në Stambollë» (σημαίνει «Το κεφάλι στην Κωνσταντινούπολη») αποτελεί ύμνο στον «αδικοχαμένο» Αλή Πασά Τεπελενλή.

Αίτιο της κατάληψης της Πρέβεζας

Φαίνεται ότι στα Ιωάννινα ο Αλή Πασάς Τεπελενλής ένοιωθε ανασφαλής και σκόπευε τη μετεγκατάσταση της έδρας του στην Πρέβεζα για να έχει άμεση πρόσβαση σε ουδέτερο δυτικό έδαφος, όταν θα αυτονομείτο από την Πύλη ("θα σήκωνε μπαϊράκι"). Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός των πολύ καλών σχέσεων πού είχε με τους δυτικούς διπλωμάτες και τους περιηγητές της περιοχής, Άγγλους, Γάλλους, Ολλανδούς, Δανούς, στους οποίους παρείχε στην Πρέβεζα πλουσιοπάροχη φιλοξενία, σε σημείο πού οι ίδιοι στις περιγραφές τους τον περιγράφουν με αξιοθαύμαστα λόγια. Ακόμα και οι σύζυγοι των Ευρωπαίων διπλωματών δεν φείδονται καλών λόγων για τον «ευγενέστατο κύριο Αλή Πασά, πού ήταν αβρότατος μαζί τους και τους δώριζε συχνά διαμάντια και μαργαριτάρια».Μετά τη δεύτερη κατάληψη της Πρέβεζας, ο Αλή Πασάς αν και δήλωσε πως θα σεβόταν την εσωτερική αυτονομία της πόλης, φρόντισε να τοποθετήσει στην ηγεσία της «Εξάρας» (όργανο αυτοδιοίκησης) πρόσωπα πιστά σε αυτόν. Οι Αλβανοί Μπεκήρ Αγάς και Τσατς Μπέης, όργανα του Αλή, ασκούσαν τρομοκρατία στην πόλη. Κύριο τους μέλημα ήταν να δημεύουν περιουσίες κατοίκων και να τις παραχωρούν είτε σε συμπατριώτες τους είτε σε Έλληνες πιστούς στον Αλή. (Κ.Ρωμαίος: «Eλλάς», τόμος 2ος, σελ 368-370, εκδ. Γιοβάνη).

Τελικά, ο Αλή Πασάς δεν πρόλαβε να εδραιωθεί στην νέα έδρα του την Πρέβεζα, γιατί το 1822 είχε το γνωστό άδοξο τέλος στο νησάκι των Ιωαννίνων με τον αποκεφαλισμό του από στρατεύματα του Χουρσίτ Πασά, το δε κεφάλι του πήρε αλατισμένο την οδό προς Κωνσταντινούπολη. Ο τάφος του ακέφαλου σώματός του βρίσκεται σήμερα στο Φρούριο του Ιτς Καλέ στα Ιωάννινα. Μετά το βίαιο θάνατο του Αλή Πασά, σε ηλικία 82 ετών, το 1822, η Πρέβεζα παρέμεινε στα χέρια των Οθωμανών άλλα 90 χρόνια, μέχρι την 21η Οκτωβρίου 1912, οπότε απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό υπό τον Ταγματάρχη Παναγιώτη Σπηλιάδη, προς τιμήν του οποίου φέρει το όνομα η παραλιακή λεωφόρος της Πρέβεζας.

Το πόστερ «Ο Χαλασμός της Πρέβεζας»

Το έτος 2004, βρέθηκε στη συλλογή παλαιών εγγράφων του Κωνσταντίνου Φίλου, μια επιστολή του έτους 1798 μΧ, του Πρεβεζάνου Σπύρου Τριάντογλου από τα Λεχαινά Ηλείας, προς τον επίσης Πρεβεζάνο Προεστό Σιόρ Αταρίνο Χουρόπουλο στους Παξούς. Η ευκατάστατη οικογένεια Αταρίνου Χουρόπουλου γλύτωσε από τη σφαγή του Χαλασμού της Πρέβεζας μετακομίζοντας έγκαιρα στους Παξούς, με όλο το βιός της όπως αναφέρεται στην επιστολή. Στην επιστολή αυτή γίνεται αναφορά στο Χαλασμό της Πρέβεζας. Με αφορμή αυτή την επιστολή ο Χαράλαμπος Γκούβας και ο Κωνσταντίνος Φίλος, μελέτησαν τη διαθέσιμη βιβλιογραφία και με τη συνεργασία δύο ειδικών στην ψηφιακή φωτογραφία (Γεώργιος Καρράς και Θωμάς Τσεκούρας), κατασκεύασαν ένα Poster με τίτλο «Ο Χαλασμός της Πρέβεζας». Το Poster αυτό είχε σαν σκοπό να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό το φοβερό αυτό ιστορικό γεγονός το οποίο άγνωστο γιατί πέρασε στα ψιλά της ιστορίας. Το Poster εκτίθεται στο Δήμο Πρέβεζας, στη Νομαρχία Πρέβεζας, την Αστυνομία Πρέβεζας , σε ορισμένες δημόσιες Υπηρεσίες της πόλης και στην ταβέρνα «Κελάρι».

Αναφορές

  1.  (Γκούβας Χαράλαμπος: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση Ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας, 2009)
  2.  Χειρόγραφες επιστολές της εποχής αυτής, βρίσκονται στη Συλλογή Κωνσταντίνου Φίλου, στο Ιδρυμα «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας».

Πηγές

  • Chandler, David G: «Dictionary of the Napoleonic Wars», New York: Simon & Schuster; 1993.
  • «Chronicles of the French Revolution London»: Chronicle Communications Ltd., 1989; P. 581.
  • Γκούβας Χαράλαμπος: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση Ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας, 2009.
  • Κάδμιος: «Πολεμικαί Επιχειρήσεις παρά την Πρέβεζαν», εκδόσεις Σαλίβερου, εν Αθήναις, 1900, σελίδα 14.
  • Εκδοτική Αθηνών: «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.
  • Μάνος Δημήτριος: «Αλή Πασάς Τεπελενλής», Εκδόσεις Άλφα, Αθήνα.
  • Μελάς Σπύρος: «Αλή Πασάς, Το λιοντάρι της Ηπείρου». Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.
  • Στρατηγός Camus: «Απομνημονεύματα», Παρίσι, 1815.
  • Μιχαήλ Ντασκαγιάννης: «Ο Χαλασμός της Πρέβεζας», Περιοδικό Ιστορικά Θέματα, Απρίλιος 2005.
  • Αλέξανδρος Δουμάς: «Αλή Πασάς», Ελληνική μετάφραση, Αθήνα.
  • Chandler, David G: «Dictionary of the Napoleonic Wars», editions Simon & Schuster, New York, 1993.
  • Cronin, Vincent: «Napoleon», εκδόσεις Harper Collins Publishers, Λονδίνο 1994; Pp. 141-143.
  • Herold J. Christopher: «The Age of Napoleon», εκδόσεις Houghton Mifflin Company, Boston, 1987; Pp. 58-59.
  • Markham, Felix: «Napoleon» εκδόσεις A Mentor, New York, 1966; Pp. 53-54.
  • Κάδμιος: «Πολεμικαί Επιχειρήσεις παρά την Πρέβεζαν», Αθήναι, Εκδόσεις Μιχαήλ Σαλίβερου, 1900.
  • Γκούβας Χαράλαμπος: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση Ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας, 2009.
  • Goodwin Jason: «Lords of the Horizons», κεφάλαιο 24, The Auspicious Event, έκδοση 1998.
  • Davis Claire: «The Palace of Topkapi in Istanbul», Εκδόσεις Charles Scribner's Sons, Ney York 1970. pp. 213–217. ASIN B000NP64Z2.
  • Δεύτερο Παγκόσμιο Συμπόσιο Ιστορίας της Πρέβεζας: «Πρόγραμμα», Πρέβεζα 16-20 Σεπτεμβρίου 2009.
  • Γκούβας Χαράλαμπος: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση Ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας, 2009.
  • Εκδοτική Αθηνών: «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.
  • Μάνος Δημήτριος: «Αλή Πασάς Τεπελενλής», Εκδόσεις Άλφα, Αθήνα.
  • Μελάς Σπύρος: «Αλή Πασάς, Το λιοντάρι της Ηπείρου». Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.
  • Στρατηγός Camus: «Απομνημονεύματα», Παρίσι, 1815.
  • Μιχαήλ Ντασκαγιάννης: «Ο Χαλασμός της Πρέβεζας», Περιοδικό Ιστορικά Θέματα, Απρίλιος 2005.
  • Αλέξανδρος Δουμάς: «Αλή Πασάς», Ελληνική μετάφραση, Αθήνα.
  • Γκούβας Χαράλαμπος: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση Ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας, 2009.
  • Εκδοτική Αθηνών: «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.
  • Μάνος Δημήτριος: «Αλή Πασάς Τεπελενλής», Εκδόσεις Άλφα, Αθήνα.
  • Μελάς Σπύρος: «Αλή Πασάς, Το λιοντάρι της Ηπείρου». Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.
  • Στρατηγός Camus: «Απομνημονεύματα», Παρίσι, 1815.
  • Μιχαήλ Ντασκαγιάννης: «Ο Χαλασμός της Πρέβεζας», Περιοδικό Ιστορικά Θέματα, Απρίλιος 2005.
  • Αλέξανδρος Δουμάς: «Αλή Πασάς», Ελληνική μετάφραση, Αθήνα.
  • Επιστολή Κωνσταντίνου Τριάντογλου προς Σιόρ Αταρίνο Χουρόπουλο (1799): Συλλογή Κώστα Φίλου, Ίδρυμα «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών, Χαράλαμπος Γκούβας».
  • Ελευθεροτυπία: «Τα Ιστορικά: Ο Αλή Πασάς στην Πρέβεζα. Περιγραφή Περιηγητών».
  • Εξώφυλλο Γαλλικής Σοκολάτας: «Ο Μικρός τυμπανιστής στη μάχη της Νικόπολης».
  • Χαράλαμπος Κουγιουμτζέλης: «Μεγάλο Οδοιπορικό στην Ελλάδα», Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, Αθήνα, 1993.
  • Plombar William: «Αλή Πασάς Το Διαμάντι των Ιωαννίνων» (1741-1822), Εκδόσεις: Δωδώνη.
  • Ντοκιμαντέρ Ιαπωνικής Τηλεόρασης, σχετικά με την Νικόπολη και την Πρέβεζα, 2004.
  • Ρωμαίος Κωνσταντίνος: «Eλλάς», τόμος 2ος, σελ 368-370, εκδόσεις Γιοβάνη.
  • Θεόφιλος Σπυράκος: «Ιστορία και Αρχαιότητες της Ηπείρου», Αθήνα, 2007.
  • Γκούβας Χαράλαμπος: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση Ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας, 2009.
  • Κάδμιος: «Πολεμικαί Επιχειρήσεις παρά την Πρέβεζαν», Αθήναι, Εκδόσεις Μιχαήλ Σαλίβερου, 1900.
  • Μάνος Δημήτριος: «Αλή Πασάς Τεπελενλής», Εκδόσεις Άλφα, Αθήνα.
  • Μιχαήλ Ντασκαγιάννης: «Ο Χαλασμός της Πρέβεζας», Περιοδικό Ιστορικά Θέματα, Απρίλιος 2005.
  • Γκούβας Χαράλαμπος: "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας", έκδοση Ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας Χαράλαμπος Γκούβας, 2009.
  • Κάδμιος: «Πολεμικαί Επιχειρήσεις παρά την Πρέβεζαν», Αθήναι, Εκδόσεις Μιχαήλ Σαλίβερου, 1900.
  • Δρ.Ζάχος Κωνσταντίνος, αρχαιολόγος: "Ομιλία στην Πρέβεζα", έτος 2003.

Εκδήλωση Σύριζα Πρέβεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

$
0
0



Αγαπητέ συμπολίτη επαγγελματία

Εσένα που κύρια έχεις υποστεί τη λαίλαπα των µνηµονίων, που μαζί µε
εκατομμύρια άλλους πολίτες βιώνεις την καταστροφική πολιτική των
µνηµονίων, της ανεργίας, του λουκέτου 300.000 επιχειρήσεων, της
κοινωνικής καταστροφής, σε καλούμε να συζητήσουμε, τις κυβερνητικές
προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπέρασµα της κρίσης στο χώρο των
μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που τόσα δεινά έχουν υποστεί.

Η ανάγκη να αλλάξουν τα πράγµατα, αλλά και η πίστη πως θα τα
καταφέρουμε, είναι η δύναµή µας. Η δύναµη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναµη
των πολλών. Χρειαζόμαστε τις προτάσεις σου αλλά και την ενεργό συμβολή
σου.
Σε καλούµε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό του πρόγραµµα
για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
τη ∆ευτέρα 13 Οκτωβρίου και ώρα 7 µ.µ. στη Θεοφάνειο.
Παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ο Νίκος Σκορίνης,
µέλος του Προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ και µέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αλληλεγγύη και εκτίµηση,

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μην ξεχαστείτε !!! Σήμερα Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα 1600 ευρώ στον ΟΑΕΔ !!!

$
0
0
665 οι ωφελούμενοι στην Ήπειρο 

Επιταγή ύψους 1.600 ευρώ θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ 16.600 άνεργοι ηλικίας από 29 ως 64ετών.

Πρόκειται για πολίτες με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό τους επίπεδο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στον ΟΑΕΔ από τις 10 ως τις 31 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.voucher.gov.gr. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΕΔ περιλαμβάνει: 1) Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών, 2) Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών), 3) Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης, 4) Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος και 5) Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα) καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανακοπή καρδιάς για οδηγό ιχ στο κέντρο της πόλης

$
0
0

Ένα ατυχές περιστατικό συνέβη το πρωινό της Παρασκευής, στο κέντρο της πόλης.


Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του PrevezaBest, οδηγός ιχ ηλικίας 75χρ και ενώ βρίσκονταν επί της Λ.Ειρήνης στα φανάρια πλησίον ΟΤΕ, έπαθε ανακοπή καρδιάς .

Άμεσα ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες, όμως για τον 75χρονο συμπολίτη μας, ήταν ήδη αργά. 

Φώτο Αρχείου

Στο κενό η σκευωρία συκοφαντίας του Θανάση Οικονόμου κατά του EpirusGate Ο πρώην βουλευτής απέσυρε τη μήνυση και δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο - Εκκρεμούν σε βάρος του μηνύσεις και Αγωγές

$
0
0
http://www.paraskhnio.gr/wp-content/uploads/2014/06/oikonomou1.jpg

Στο κενό έπεσε πριν λίγο η σκευωρία συκοφαντίας και λάσπης που είχε στήσει τον Απρίλη του 2012 (λίγο πριν τις εκλογές του Μαϊου) κατά της διαδικτυακής κοινότητας χρηστών του EpirusGate, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα, Θανάσης Οικονόμου. 

Όπως θυμάστε με βάση μια αστήριχτη και έωλη "κατηγορία"και χρησιμοποιώντας μισόλογα, εικασίες και υπονοούμενα, επιχείρησε να πείσει τους δικαστές και την ΕΛ.ΑΣ. ότι δήθεν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι είχαν πρόθεση να τον.... εκβιάσουν! 

Για το σκοπό αυτό δεν δίστασε να στήσει προεκλογικά ένα σόου μεθοδεύοντας να έρθει στα Γιάννενα μέχρι και κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που μπούκαρε σε σπίτια ψάχνοντας για πειστήρια που ουδέποτε βρήκε! 

Συγκεκριμένα πρόσωπα σπιλώθηκαν, διασσύρθηκαν, έχασαν τη δουλειά τους και συκοφαντήθηκαν όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και ανά το πανελλήνιο από τα... καμώματα του Θ. Οικονόμου, ενώ τοπικά φιλικά προς τον ίδιο ΜΜΕ, ανέλαβαν εργολαβικά να καταρρακώσουν καριέρες και υπολήψεις. 

Στις έρευνες που ακολούθησαν ουδέποτε ταυτοποιήθηκε IP οποιoυδήποτε "κατηγορούμενου"με συγκεκριμένες -συκοφαντικές κατά τον ίδιο- αναρτήσεις, ενώ ουδέποτε ο εγκαλών μπόρεσε να δώσει απάντηση στο ερώτημα περί υποτιθέμενου εκβιασμού: "Πότε, που και πόσα". 

Μέχρι σήμερα είχε ζητήσει και είχε πάρει αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, ενώ σήμερα το πρωί που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί δεν τόλμησε να εμφανιστεί στο δικαστήριο, αλλά διαμέσου του δικηγόρου του, ενημέρωσε τους αντιδίκους του, ότι από μόνος του αποσύρει τη μήνυση που τότε είχε καταθέσει! 

Όμως από εδώ και πέρα το έργο θα παιχτεί από την... ανάποδη για τον ίδιο και τις... ορτινάτσες του. 

Σύντομα θα κληθεί ως κατηγορούμενος να λογοδοτήσει στα ποινικά και Αστικά δικαστήρια για τη συκοφαντική δυσφήμιση που άδικα προκάλεσε σε δύο Γιαννιώτες δημοσιογράφους. 

Αρκεί να αναφέρουμε, ότι σε βάρος του -και όχι μόνο- εκκρεμούν τουλάχιστον τρεις μηνύσεις και τουλάχιστον τέσσερις Αγωγές ύψους πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. 

Ας πρόσεχαν! 
Όπως έστρωσαν ορισμένοι θα κοιμηθούν...


80.000 προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ: Οι φορολογούμενοι ΔΕΝ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση!

$
0
0

Στις 80.000 περίπου φθάνουν οι προσφυγές που κατέθεσαν οι πολίτες κατά του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τη μαζικότερη κινητοποίηση πολιτών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, εναντίον της φορολογίας!


Πολίτες απ'όλη την Ελλάδα, Σύλλογοι και φορείς διαφόρων κατηγοριών, διαμαρτύρονται για την υπερβολική φορολόγηση προβάλλοντας λόγους αντισυνταγματικότητας του νόμου, ή ακόμη και αντισυνταγματικών αποτελεσμάτων που προκαλεί η εφαρμογή του.

Το μέγεθος της αντίδρασης των φορολογούμενων πολιτών, εξέπληξε το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, έντρομο, αναγκάστηκε να εκδώσει ειδικό εγκύκλιο για την υποδοχή και την ταξινόμηση των προσφυγών αυτών.

Καθώς είναι πρωτόγνωρες αυτού του είδους αντιδράσεις της κοινωνίας, αλλά καθώς επίσης η διαδικασία των “ενδικοφανών προσφυγών” εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην πράξη, είναι ακόμη άγνωστο το αποτέλεσμα που αυτές θα έχουν. Όμως, οι πολίτες, έχουν ήδη πετύχει τον πρώτο βασικό τους στόχο: Πέρασαν ένα μήνυμα αντίστασης και “μη ανοχής” προς την Κυβέρνηση. Δήλωσαν ότι η υπομονή και η ανοχή τους έχουν εξαντληθεί και ότι είναι πλέον αποφασισμένοι να αντιπαρατεθούν μαζικά απέναντι στην εξοντωτική πολιτική της Κυβέρνησης και την παράλογη και -συχνά- παράνομη φορολόγηση. Η αντιπαράθεση αυτή θα γίνει παντού: στους δρόμους, στα ΜΜΕ και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, στις ΔΟΥ και -από τώρα- στα δικαστήρια. Πέρα απ'όλα όμως, η αντιπαράθεση θα γίνει εκεί που η Κυβέρνηση τρέμει περισσότερο: στις κάλπες. Οι φορολογούμενοι ΔΕΝ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Το κίνημα πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” νοιώθει απόλυτα δικαιωμένο από το αποτέλεσμα που είχαν οι πρωτοβουλίες που, πρώτο αυτό, ανέλαβε και οργάνωσε, προτρέποντας τους πολίτες να καταθέτουν προσφυγές εναντίον της παράνομης και της άδικης φορολόγησης. Νοιώθουμε ευγνωμοσύνη προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών που υιοθέτησε την πρακτική μας, ενέργεια που ενέπνευσε και άλλους μαζικούς φορείς, σε όλη τη χώρα, να πράξουν το ίδιο.

Βεβαίως, ο αγώνας κατά του ΕΝΦΙΑ δε σταματάει εδώ. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι εδώ αρχίζει. Τις επόμενες βδομάδες, το κίνημα πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” θα ενημερώνει τους πολίτες των οποίων οι ενστάσεις θα απορριφθούν, για τις ενέργειες που θα μπορέσουν να κάνουν και θα τους εφοδιάσει με νομικά επιχειρήματα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις περαιτέρω ενέργειές τους. Βεβαίως, ελπίζουμε και ευχόμαστε πως η -θορυβημένη από τις προσφυγές- Κυβέρνηση, θα σπεύσει να δώσει η ίδια λύση στα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η πρακτική της υπερβολικής, παράλογης και παράνομης φορολόγησης. Διαφορετικά, σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκει τους πολίτες απέναντί της.

Το κίνημα πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” είναι πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014. Οι θέσεις του κατά κύριο λόγο επικεντρώνονται στο φορολογικό ζήτημα, στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και στη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τοwww.forologoumenoi.gr


Έλληνες Φορολογούμενοι - Κίνημα Πολιτών
Μνησικλέους 2, 105 56 Αθήνα
τηλ: 801 7007202 - 210 3242032 - 694 1474108

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κύπριοι tour operators επισκέφτηκαν τον Νομό και όχι μόνο !!!

$
0
0

Σύμφωνα με  αποκλειστικές πληροφορίες του PrevezaBest, Κύπριοι touroperatorsβρέθηκαν στην Πρέβεζα τις περασμένες ημέρες ενώ σήμερα αναχώρησαν από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων .


Συγκεκριμένα,  οι Κύπριοι τουριστικοί πράκτορες, έμειναν αρκετές ημέρες στην περιοχή μας με απώτερο σκοπό να επισκεφτούν, πράγμα που έπραξαν, ξενοδοχεία, καταλύματα, καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Έτσι με κέντρο την Πρέβεζα, επισκέφτηκαν επίσης την Πάργα, Λευκάδα και τα Γιάννινα. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Πάσχα θα μπει στο αεροδρόμιο του Ακτίου, μία πτήση charter(Από Κύπρο προς Άκτιο), ενώ στον σχεδιασμό τους για το καλοκαίρι του 2015 είναι δύο πτήσεις charterτην εβδομάδα. 

Άλλωστε η όλη προσπάθεια σύνδεσης της Κύπρου με το Αεροδρόμιο του Ακτίου, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και γιατί όχι να μην το αναφέρουμε από τον Αντιπεριφερειάρχη, Στράτο Ιωάννου…

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μπράβο Δήμαρχε, καλή αρχή, όμως θέλει και συνέχεια !!!

$
0
0

Την  αντίθεση του Δήμου της Πρέβεζας στο ενδεχόμενο κατάργησης του  τέλους   για το αδέσποτα ζώα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο.   


Ο κ.Μπαϊλης  τόνισε ότι  το τέλος το  οποίο θεσπίστηκε με την την υπ.αριθμ.429/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Πρέβεζας και  αντιστοιχεί σε  0.99 λεπτά του τρίμηνο  και το οποίο εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Υ.Α.Π μόνο για τα νοικοκυριά της πόλης της Πρέβεζας.

Είναι   δε  ανταποδοτικού χαρακτήρα και αποτελεί  την μόνη χρηματοδότηση   για τις ανάγκες του Δημοτικού Καταφυγίου ζώων -που  ο Δήμος λειτουργεί  από το 2003- αλλά και για όλο το πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολιασμών,σημάνσεων κλπ των ελεύθερων (αδέσποτων ) ζώων  της πόλης.

“Ο Δήμος μας προχώρησε στην θέσπιση του ανταποδοτικού τέλους υπέρ των αδέσποτων ζώων, ΩΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ  για να μην σταματήσει το πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα και να μην βρεθούν στο δρόμο με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για τα περίπου  400  αδέσποτα ζώα.” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Μπαϊλης ενημερώνοντας τον υφυπουργό  ότι  τυχόν κατάργηση του τέλους θα σημάνει  και το τέλος του προγράμματος  σε μια μάλιστα περίοδο που  έχουμε   καθημερινή αυξηση του αριθμού των εγκαταλειμμένων ζώων .


Ο κ.Μπαϊλης  μετά την τηλεφωνική επικοινωνία απέστειλε  σχετικό έγγραφο τόσο στον υφυπουργό  κ.Γιακουμάτο όσο και στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα. 

ΠΡΕΒΕΖΑ: Δείτε το πρόγραμμα από το συνέδριο των Ανώνυμων Αλκοολικών που ξεκινά σήμερα

$
0
0

Στην πόλη της Πρέβεζας θα πραγματοποιήσουν το 10 Πανελλήνιο Συνέδριό τους οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί σε συνεργασία με συνεργαζόμενες οικογενειακές ομάδες.



Το Συνέδριο με θέμα «Μεταφέροντας το Μήνυμα» θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Μαργαρώνα Ρουαγιάλ στις 10 , 11 και 12 Οκτωβρίου. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου η υπηρεσία Δημόσιας Πληροφόρησης των Α.Α το Σάββατο 11 Οκτωβρίου από τις 18 έως τις 19.0 στον Συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου διοργανώνει ανοικτή ενημερωτική παρουσίαση του προγράμματος.

Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι είναι μία αδελφότητα ανδρών και γυναικών που μοιράζονται την πείρα, τη δύναμη και την ελπίδα για να μπορέσουν να αναρρώσουν από τον αλκοολισμό. 

Μοναδική προϋπόθεση για να γίνει κανείς μέλος είναι η επιθυμία να σταματήσει να πίνει.

Σχόλιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Πρέβεζας σχετικά την συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

$
0
0



Ο θλιβερός πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης, με τον αρχηγό του υπό εξαφάνιση κομματικού του συνεταίρου, επιχειρούν μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης από τη βουλή, να εξασφαλίσουν την ψήφιση των νόμων (με τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα μέτρα) που απαιτούνται για την συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής.


Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, η μείωση των συντάξεων και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη στις τράπεζες, είναι μερικά από αυτά. 

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν την πολιτική και εκλογική τους επιβίωση στο βωμό της εξυπηρέτησης των καπιταλιστικών συμφερόντων που τους στηρίζουν και τους συντηρούν.

Η βουλή ούτε μπορεί, ούτε θέλει να αποτυπώσει την πραγματική λαϊκή θέληση, έτσι όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, με την ανελέητη επίθεση στα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής, τις κατακτήσεις, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. 

Η ίδια είναι άλλωστε που με την ψήφο ή την ανοχή της θέσπισε νόμους και διατάγματα που καταδικάζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας στη φτώχεια, την εξαθλίωση, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την καταστροφή της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Η πλειοψηφία της, είναι έρμαιο πιέσεων, εκβιασμών, προσωπικών φιλοδοξιών και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Τίποτε δέν έχει να περιμένει η κοινωνική πλειοψηφία απο διαξιφισμούς και τεχνητές αντιπαραθέσεις απο το βήμα της βουλής.

Οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, όλοι όσοι στενάζουν για να τα βγάλουν πέρα με την αβάσταχτη φορολογία, τις μειώσεις μισθών, την ακρίβεια και την κοινωνική εξαθλίωση,  έχουν κάθε λόγο να αρνηθούν έμπρακτα την "ψήφο εμπιστοσύνης"στην κυβέρνηση. 

Αυτοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να καθορίσουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις προς το δικό τους συμφέρον.

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ανατραπεί, κάτω από την πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Μόνο ο οργανωμένος λαός με την πάλη του μπορεί να λύσει "το πολιτικό  πρόβλημα".

Για να καταργηθούν τα μνημόνια και οι τοκογλυφικές δανειακές συμβάσεις. Για να κερδίσουμε μισθούς, συντάξεις, εκπαίδευση και υγεία και να χάσει πλούτο και εξουσία η ολιγαρχία. 

Για να βάλουμε μπροστά από τις συνθήκες, τους κανονισμούς και της δεσμεύσεις της ευρωζώνης και της ΕΕ, τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και όχι για μια κυβερνητική εναλλαγή στα πλαίσιά τους. 

Για να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό  μέτωπο υπεράσπισης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων, για να πάρουμε πίσω αυτά που μας έκλεψαν και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.


ΠΡΕΒΕΖΑ: Αποκλειστικό – Τι συμβαίνει στον Σύριζα Πρέβεζας

$
0
0

Σε νεότερη ανάρτηση το PrevezaBest, θα σας παρουσιάσει αποκλειστικά τι συμβαίνει στον σύριζα Πρέβεζας ….
Θα ειπωθούν πράγματα όπως ποτέ άλλοτε …Πάντα με στοιχεία !!!

ΠΡΕΒΕΖΑ: Όλα όσα θα συνέβαιναν, είχε προειδοποιήσει με επιστολή της μέλος της Ν.Ε.Σύριζα Πρέβεζας

$
0
0

Μία αποκλειστική προειδοποιητική επιστολή φέρει το PrevezaBestστο φως της δημοσιότητας, καθώς η σχετική επιστολή είχε διαβιβασθεί μόνο στα μέλη της Ν.Ε.σύριζα Πρέβεζας. 

Έπειτα το δημοσίευμα του άλλου δρόμου, όπου και δημοσιεύσαμε δείτε εδώ , το PrevezaBest, έπειτα τις σοβαρές κατηγόριες έθεσε ερώτημα με ανάρτηση του την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Μία μέρα αργότερα θέτουμε ξανά το θέμα με σχετική μας ανάρτηση δείτε εδώ, ενώ πραγματοποιούμε και σχόλιο- ανάρτηση σχετικά με τον Βουλευτή Κώστα Μπάρκα, δείτε εδώ.

Έτσι σήμερα, αποκλειστικά φέρουμε στο φως της δημοσιότητας, επιστολή η οποία διαβιβάσθηκε σε όλα τα μέλη της Ν.Ε. Σύριζα από μέλος της Ν.Ε. του Σύριζα Πρέβεζας τις 22-3-14 και δυστυχώς, μεταξύ άλλων έγινε οιωνός κακών μαντάτων.

Η επιστολή αναφέρει:

«Η  προγραφή εκπαραθύρωσης του συντρόφου Τσάτση είχε αρχίσει να υλοποιείται από το υπόγειο. Συνεχιζόταν από σένα και την παρέα σου και εκδηλώθηκε στη Φιλιππιάδα στη συνέλευση των οργάνων Σύριζα Ηπείρου, όταν χωρίς να έχει τον λόγο, είπες, «Αν συνεχίσεις έτσι θα σε διαγράψω στην Πρέβεζα και θα φτιάξω μια νέα οργάνωση Σύριζα,  παρουσία του συντρόφου Πουλάκη και Μαρματάκη. 

Πίστευα ότι κάποια παρέμβαση θα γινόταν για ότι είπες  θα σε διαγράψω , γιατί δεν είμαστε στο ΚΚΕ. Είμαστε στον Σύριζα. Είμαι όμως φαίνεται πολύ αιθεροβάμων.

Σήμερα πας να δώσεις την ληξιαρχική πράξη θανάτου του συντρόφου Τσάτση ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ. Αυτό το κάνεις για τους εξής λόγους: Δεν αναγνωρίζει το αλάθητο της εδώ τοπικής ηγεσίας. Σοβαρό το λάθος !!!

Είχε το θράσος χωρίς καμία βοήθεια της Πρέβεζας να φτιάξει την παράταξη του σύριζα στο καναλάκι που δεν υπήρχε. Έπαιρνε  τον Βουλευτή Πρέβεζας Κ.Μπάρκα με τον σύντροφο Αναστασίου Θωμά και άλλους και τον γυρίζανε στα χωριά του Φαναρίου, όταν το εδώ ιερατείο του Σύριζα Πρέβεζας, ήθελε μετ’ επιτάσεως να επιβάλλει πάση θυσία (αντικαταστατικά) τα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας του Βουλευτή Κώστα Μπάρκα να τα δώσει στον Παγκράτη. 

Αλήθεια πόσες φορές στο γραφείο του νομού τον καλέσατε με θέσεις και προτάσεις για θέματα της κοινωνίας; Τον καλέσατε για να γυρίσετε μαζί του τις περιοχές ; Καμία. Αναντίρρητα χρειάζεται πολύ θράσος ο κ.Τσάτσης και όχι μόνον αυτός, αλλά και πολλοί εκ των μελών και στελεχών του Σύριζα να θέλουν να εφαρμόζεται το καταστατικό και όχι μόνο. 

Άλλο λάθος είναι να μην δέχεται να στηρίζει το στυγνό μνημονιακό ήδη δήμαρχο Πάργας, επειδή τον στήριζε η Μαίρη Ζουρουφίδου, μέλος της Ν.Ε. Σύριζα Πρέβεζας και ήθελε να τον επιβάλλει. 

Ενώ γνωρίζεται πολύ καλά αυτό το γεγονός , γιατί καταγγέλθηκε. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι ήρθε η Μαίρη Ζουρουφίδου στα γραφεία του Σύριζα Πρέβεζας οργισμένη να διαμαρτυρηθεί ότι ο «ο σύντροφος Τσάτσης δεν θέλει να στηρίξουμε τον εξαιρετικό καθ΄όλα δήμαρχο Λιόλιο  κλπ αρετές του. 

Για σας όλους «κουρελόχαρτα» είναι το καταστατικό , η πολιτική εντιμότητα, το πολιτικό ήθος και συνείδηση και ανιδιοτέλεια. Επειδή απευθύνεσαι στο σύντροφο Μαρματάκη την Π.Κιτσαντά θα πω. Ας ασχοληθούν με όλα όσα έχεις κάνει εσύ και η παρέα σου στο σύριζα Πρέβεζας. 

Αντικαταστατικές ενέργειες , υπονόμευση της εγκυκλίου 26-2-14, πιθανή αλλοίωση των πρακτικών της Ν.Ε. 13-3-14 και όχι μόνον. Τραμπουκισμούς, άσκηση σωματικής βίας ,απόπειρα σωματικής βίας. Να γνωρίζετε όμως όλοι πολύ καλά την οποιαδήποτε αποτυχία του Σύριζα θα την φορτωθείτε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εσείς. 

Εμείς και αρνηθήκαμε και δεν συμμετείχαμε σε όσα έγιναν και προειδοποιήσαμε τι κάνουν οι εκπαραθυρώσεις. Για ότι συμβεί στον Σύριζα Καναλακίου είσαι ο αποκλειστικά υπεύθυνος."

Τζένη Τσέκου 22-3-14, προς Ηλία Χάιδα»


Επίσης το PrevezaBestσας αποκαλύπτει ότι τον Ιούνιο η επιτροπή Σύριζα του δήμου Ζηρού ,έκανε τον απολογισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαίου του 2014. 

Προσκεκλημένος ήταν ο συντονιστής της Ν.Ε. Σύριζα του Νομού Πρέβεζας, κ.Ηλίας Χάιδας, όπου αφού ο κ.Χάιδας άκουσε όλα όσα ειπώθηκαν, μετέφερε με την σειρά του τις απόψεις των μελών του Σύριζα δήμου Ζηρού, στα μέλη της Ν.Ε. Σύριζα Πρέβεζας. 

Έτσι ο κ.Χάιδας, ανέφερε στα μέλη της Ν.Ε. Σύριζα Πρέβεζας, ότι μέλη του Σύριζα Ζηρού, επέρριψαν ευθύνες στον Βουλευτή Κώστα Μπάρκα για μη βοήθεια στις εκλογές. 

Μόλις όμως πληροφορήθηκαν τα  μέλη του Σύριζα Ζηρού, ότι ο Συντονιστής της Ν.Ε. Σύριζα Πρέβεζας, ανέφερε κάτι τέτοιο, έβγαλαν επιστολή όπου μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζουν αναληθή τα όσα είπε ο συντονιστής της Ν.Ε Σύριζα στα μέλη της Ν.Ε. Σύριζα Πρέβεζας. Διότι ασφαλώς και δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από μέρους τους... 

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ:Πρώτη δύναμη η παράταξη του Γιάννη Λώλου!

$
0
0
Το ψηφοδέλτιο που προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, επικράτησε στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΕΔ Ηπείρου.

Η παράταξη του δημαρχου Ηγουμενίτσας  Γιάννη Λώλου έλαβε 58 ψήφους.Η παράταξη που πολιτικά έχει αναφορά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ  πήρε 47 ψήφους.Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 12 ψήφους και κερδίζει δύο έδρες ενώ ο μεμονωμένος υποψήφιος,προερχόμενος από το ΚΚΕ κ. Δημήτρης Τασούλας πήρε τρεις και δεν κερδίζει έδρα.

Από το Νομό Πρέβεζας στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ εκλέχτηκαν ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας και ο δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας Δημήτρης Κατσιπανέλης.

Ως αντιπρόσωποι στην ΚΕΔΕ εκλέγονται Βασίλης Κοσμάς με 44 ψήφους, Γιάννης Εμμανουηλίδης με 43 και Δημήτρης Παππάς με 44.

Στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας βρίσκουν αποκούμπι οι Έλληνες

$
0
0

Και οι έρευνες πιστοποιούν αυτό που κάθε ημέρα βλέπουν οι ασφαλιστές. Τη στροφή των καταναλωτών προς την ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Περίπου δύο στους πέντε Ελληνες έχουν ολοκληρωμένα συμβόλαια ασφάλισης υγείας με κάποια ασφαλιστική εταιρεία, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την «Κάπα Research» σε δείγμα 1.258 ανθρώπων και επεξεργάστηκε επιστημονικά ομάδα ερευνητών (Δημήτρης Ζάβρας, Ελευθερία Καραμπλή, Βασιλική Τσιάντου), υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο. Τα ευρήματά της παρουσίασε χθες ο κ. Κυριόπουλος στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Health World», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συνολικό ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα οι οποίοι δήλωσαν ότι καλύπτονται από ασφαλιστική εταιρεία ως προς τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται στο 38,7%. Από αυτούς, το 21,8% έχουν μερική κάλυψη με κάποιες παροχές και το 16,9% έχει πλήρη κάλυψη.

Το 2012 το συνολικό ποσοστό όσων είχαν ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας ήταν αισθητά πιο χαμηλό (23,8%), με το 8,9% να δηλώνουν τότε ότι είχαν ορισμένες παροχές και «τσεκ απ» και το 14,9% το πλήρες πακέτο. Η διαφορά, δηλαδή, μέσα στην τελευταία διετία αφορά κυρίως τη μερική κάλυψη, η οποία έχει αυξηθεί περίπου κατά 150%.

Η τάση αυτή εξηγείται από τις απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες σε ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρέχουν το σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ.


ΠΡΕΒΕΖΑ: Ασυνείδητοι παρατάνε κουτάβια στην παραλία του Μονολιθίου

$
0
0

Το κακό έχει παραγίνει …


Ασυνείδητοι, παρατάνε νεογέννητα κουτάβια στην παραλία του Μονολιθίου. Το κακό έχει παραγίνει… Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τον τελευταίο μήνα, έχουν εντοπιστεί 25 τον αριθμό. Φυσικά όταν κάνεις μια τέτοια πράξη και σύμφωνα με  την ισχύουσα νομοθεσία, διώκεσαι ποινικά…

Θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό, διότι τα κουτάβια, αφήνοντας τα στη μέση του δρόμου, είτε βρίσκονται νεκρά από μέλη της Παρέμβασης για τα ζώα, είτε αρρωσταίνουν λόγω έλλειψης τροφής. 

Ενώ δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια φιλοξενίας αυτών, είτε στο καταφύγιο είτε σε σπίτια μελών της Παρέμβασης για τα ζώα. 

Υπενθυμίζουμε πως μια τέτοια πράξη διώκεται ποινικά… 

ΠΡΕΒΕΖΑ: Επένδυση 8.600.000 ευρώ – Την θέλουμε αυτή την επένδυση ή όχι ; ; ;

$
0
0

Σε σήριαλ, τείνει να εξελιχθεί το ζήτημα της Μαρίνας στο λιμάνι της Πρέβεζας από τον επενδυτή Κλεοπάτρα Μαρίνα. 


Έχουμε δει αλλά και το ίδιο το PrevezaBest, έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς άρθρα –παρεμβάσεις τόσο των αντιδράσεων αυτής της επένδυσης, όσο και του ίδιου του επενδυτή. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν ακουστεί ακόμα περισσότερα… 

Το ζήτημα όμως που τίθεται είναι αν η πόλη της Πρέβεζας, επιθυμεί αυτή την μεγάλη επένδυση η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αγγίζει τα 8,6 εκατομμύρια ευρώ. Και η οποία ξεκίνησε το 2006 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τα δύο χρόνια, δηλαδή το 2008. 

Έτσι ερχόμαστε στο σήμερα τέλη του 2014 και ακόμα δεν ξέρουμε τι γίνεται με το έργο αυτό…(Η πλειοψηφία τουλάχιστον)Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που όμως έχει φέρει, κατά τη δική μας γνώση, μεμονωμένες αντιδράσεις , φυσικών προσώπων και όχι φορέων. Έτσι στις αντιδράσεις, έχει εμπλακεί  και  ο πρώην πρόεδρος του λιμενικού ταμείου. 

Εμείς, όμως και πάλι δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιον ουσιαστικό λόγω συνέβη αυτό… ;Εάν συνέβη διότι θέλησε μέσα στα νόμιμα πλαίσια να ξεμπλοκάρει τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, για να προωθηθεί αύτη η τεράστια επένδυση, εάν είναι αυτός ο λόγος κατηγορίας του, τότε ίσως ναι, να είναι ένοχος. 

Που και αυτές οι όποιες αντιδράσεις, κατά τη γνώμη μας καλές ήταν που υπήρξαν διότι έτσι έδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι με την καλοπροαίρετη, το τονίζουμε καλοπροαίρετη κριτική τους, έδειξαν ότι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της πόλης τους. 

Πράγμα που επαναλαμβάνουμε φιλοξενήσαμε κατά το παρελθόν τις απόψεις τους και θα το κάνουμε και πάλι αν χρειαστεί. 

Όμως, ερχόμαστε στο σήμερα… Μιλάμε για μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία πέραν από το κέρδος το οποίο (εύλογα θέλει ο χ επενδυτής) θα προσφέρει πολλές καινούριες θέσεις εργασίας αλλά θα φέρει και πολλά χρήματα στη πόλη από τους επισκέπτες(τουρίστες) της Μαρίνας.

Καλό θα ήταν οι εκπρόσωποι του Νομού μας, (Βουλευτές,  Αντιπεριφερειάρχης. δήμαρχος και ο οποιοσδήποτε άλλος εμπλεκόμενος στη σχετική υπόθεση) να μεταβούν στα σχετικά υπουργεία , έτσι ώστε να λάβει ένα τέλος, αυτό το πράγμα, που όπως προαναφέραμε τείνει να εξελιχθεί σε σήριαλ...

Εν κατακλείδι θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες πως ο επενδυτής της συγκεκριμένης επένδυσης, βρίσκεται στο νούμερο 10 των επιχειρήσεων με τους μεγαλύτερους τζίρους της Ηπείρου, σύμφωνα με τη λίστα του Υπουργείου, την οποία και είχαμε δημοσιεύσει την Κυριακή 3ης Αυγούστου ….και μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.  

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τρεις οι "μνηστήρες"για το αεροδρόμιο του Ακτίου...

$
0
0

Για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Περιφερειακών Αεροδρομίων

Αργά χθες βράδυ το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως 3 επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν σήμερα δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας, που χωρίζονται σε 2 ομάδες:
 
• Την Ομάδα Α που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και
•  Την Ομάδα Β που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.
 
Συγκεκριμένα κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και για τις δυο ομάδες οι εξής κοινοπραξίες:
 
•         CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε.
•         FRAPORT AG- SLENTEL Ltd
•         VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε.
 
Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο του ελέγχου εγκυρότητας των τεχνικών προσφορών και της πληρότητας των δικαιολογητικών. Μετά από τη σχετική εισήγηση των συμβούλων του έργου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίασή του θα εγκρίνει τα επενδυτικά σχήματα που προκρίνονται στο επόμενο στάδιο ήτοι την αποσφράγιση οικονομικών προσφορών.
 
Η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου.



ypodomes.com

53 χρόνια φυλακή σ'αυτούς που προκάλεσαν τον πνιγμό 12 ανθρώπων στη Πάλαιρο

$
0
0


Δείτε σχετικά δημοσιεύματα του PrevezaBest με φώτο ντοκουμέντα κάνοντας κλικ εδώ και εδώ 


Η ποινή  53 χρόνων στους δύο διακινητές μεταναστών και η δραματική ιστορία 4 παιδιών που πνίγηκαν το Νοέμβριο του 2013.

Πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2013, 27 αλλοδαποί αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή προσπαθώντας να περάσουν στην Ιταλία. 

Όμως η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους και έτσι το πρωί της 15ης Νοεμβρίου το σκάφος που θα τους μετέφερε από την Πάλαιρο στη γειτονική χώρα ανατράπηκε με αποτέλεσμα να βρεθούν στην θάλασσα.

Οι 15 κατάφεραν να βγουν στην στεριά αλλά δυστυχώς 12 συμπατριώτες τους, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδάκια, δεν τα κατάφεραν αφού παγιδεύτηκαν μέσα στο σκάφος κοντά στη Πάλαιρο.

Η μητέρα των 4 παιδιών είχε σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς της Συρίας ενώ  ο πατέρας τους, που ήταν  δάσκαλος, είχε δώσει 8.000 ευρώ για τη μεταφορά της οικογένειάς του από τους Τυνήσιους.

Το Λιμενικό Σώμα, το οποίο και είχε αναλάβει την υπόθεση με τους διακινητές μεταναστών και την τραγωδία της Παλαίρου, σε ανακοινώσεις του είχε αναφέρει  τότε ότι, μετά από έρευνες, συνελήφθη ο 58χρονος αλλοδαπός χειριστής του σκάφους, ο οποίος φέρεται να είχε συστήσει μαζί με άλλους τέσσερις ημεδαπούς (τρεις άνδρες, μία γυναίκα) και έναν ακόμη αλλοδαπό, εγκληματική οργάνωση για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από Ελλάδα προς Ιταλία, έναντι αμοιβής.

Αναλυτικότερα, υπό το συντονισμό της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. στελέχη της Λιμενικής Αρχής Λευκάδας με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας και του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας, διενήργησαν νομότυπες έρευνες στις οικίες των τριών από τους υπόπτους, στην περιοχή της Αμφιλοχίας και στην περιοχή «ΚΟΝΟΠΙΝΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ» Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί 20χρονος ημεδαπός, ένας εκ των πέντε υπόπτων και να κατασχεθεί Ι.Χ.Ε. όχημα.

Επίσης, στην ερημική περιοχή «ΚΟΝΟΠΙΝΑ ΚΑΤΟΥΝΑΣ» εντοπίστηκε και κατασχέθηκε δεύτερο Ι.Χ.Ε. όχημα, ενώ στην περιοχή ΠΑΛΑΙΡΟΥ εντοπίστηκε και κατασχέθηκε φορτηγό όχημα Ι.Χ., το οποίο είχε κλαπεί από την περιοχή Μοσχάτου Αττικής και έφερε κλεμμένες πινακίδες.

Όπως προκύπτει από την προανάκριση, τα ανωτέρω οχήματα χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το Ι.Χ.Ε. που εντοπίστηκε στην ανωτέρω ερημική περιοχή παραδόθηκε στο Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας για περεταίρω έρευνα.

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από το Γραφείο Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Λευκάδας, συνελήφθη από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας 34χρονος αλλοδαπός και από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας, μία 53χρονη, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

Ανωτέρω συλληφθέντες μαζί με τον 58χρονο αλλοδαπό χειριστή του σκάφους που ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή «ΠΑΛΑΙΡΟΣ» Αιτωλοακαρνανίας και τον 20χρονο που συνελήφθη ως ύποπτος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, προσήχθησαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας, ενώ την 18-11-2013 παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Ανακριτή.

Ερχόμενοι στο παρόν, ανακοινώθηκε από το  Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας η ποινή για τους 2 Τυνήσιους που προκάλεσαν τον θάνατο τόσων ψυχών το Νοέμβριο του 2013 η οποία ορίζεται σε ποινή καθείρξεως 53 ετών.

Viewing all 43688 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>