Tώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τα μεγάλα έργα μεταφορών και συγκοινωνιών που έχει ανάγκη η Ήπειρος αν θέλει να βρουν χρηματοδότηση
Μιλάμε κυρίως για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά και τη σιδηροδρομική Εγνατία που θα ολοκληρώσουν ένα πρώτο πλαίσιο μαζί με την Εγνατία και την υπό κατασκευή Ιόνια Οδό.
Οι χρηματοδοτικοί πόροι είναι δεδομένοι: Το νέο ΕΣΠΑ και το μεγάλο πρόγραμμα "Συνδέοντας την Ευρώπη"για τα διευρωπαϊκά δίκτυα, με τις αποφάσεις για την κατανομή των πόρων να λαμβάνονται τους επόμενους μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε χτες τα κράτη μέλη να προτείνουν σχέδια για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 11,9 δισ. ευρώ με σκοπό τη βελτίωση των ευρωπαϊκών μεταφορικών συνδέσεων.
Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ενιαίο ποσό ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που διατίθεται για υποδομές μεταφορών και τα κράτη θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τις 26 Φεβρουαρίου 2015.
Η χρηματοδότηση θα είναι επικεντρωμένη σε 9 κύριους διαδρόμους μεταφορών, οι οποίοι στο σύνολό τους θα συνθέτουν ένα κεντρικό δίκτυο μεταφορών που θα δώσει νέα πνοή στην οικονομία της ενιαίας αγοράς. Ένας εξ αυτών περνάει από την Ελλάδα με μάλλον γνωστά πλέον τα έργα που περιλαμβάνει επί του χάρτη τουλάχιστον.
Η χρηματοδότηση θα στοχεύει στην εξάλειψη των σημείων κυκλοφοριακής συμφόρησης, στη ριζική αλλαγή των συνδέσεων Ανατολής-Δύσης και στον εξορθολογισμό των διασυνοριακών μεταφορών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες όλης της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη", η χρηματοδότηση της ΕΕ για τις μεταφορές έχει τριπλασιαστεί φθάνοντας τα 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 (συγκριτικά με 8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013). Πρόκειται για το πρώτο τμήμα της νέας διαθέσιμης χρηματοδότησης για τις μεταφορές.
Η συνεκτίμηση αυτών των καινοτομιών- δηλαδή, του τριπλασιασμού της χρηματοδότησης για τις μεταφορές σε συνδυασμό με την απόφαση να είναι αυστηρά επικεντρωμένη στους 9 κύριους διαδρόμους μεταφορών της ΕΕ- δείχνει ότι πρόκειται για την ριζικότερη αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις υποδομές, από τη σύλληψή της τη δεκαετία του 1980, τονίζεται επίσης.
Το νέο κεντρικό δίκτυο, που πρέπει να υλοποιηθεί έως το 2030, θα συνδέει:
· 94 μεγάλους ευρωπαϊκούς λιμένες με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο
· 38 κύριους αερολιμένες με σιδηροδρομικές συνδέσεις με μεγάλες πόλεις
· 15.000 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου αναβαθμισμένου σε γραμμές υψηλής ταχύτητας
· 35 διασυνοριακά έργα για τη μείωση των κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
Η χρηματοδότηση, σημειώνεται ότι θα κατανεμηθεί στα πιο ανταγωνιστικά σχέδια και θα επικεντρώνεται στους εννέα κύριους διαδρόμους μεταφορών στην Ευρώπη.
Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά παράλληλα πρέπει στην υλοποίησή τους να συνεισφέρουν και τα κράτη μέλη. Οι επιλεγείσες προτάσεις και τα ποσά που θα διατεθούν ανά έργο θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι του 2015.
Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, είναι υπόθεση της κυβέρνησης προφανώς, η οποία θα κληθεί τις επόμενες εβδομάδες να αποφασίσει ποια έργα θα στηρίξει και στις υποδομές των μεταφορών. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι πόρους αναμένεται να απορροφήσουν και έργα που είναι από παλιότερα στο σχέδιο των διευρωπαϊκών δικτύων, όπως ο άξονας Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι τόσο στο οδικό όσο και στο σιδηροδρομικό του τμήμα, αλλά και άλλα έργα.
Αν πάντως, οι τοπικές αρχές στην Ήπειρο και οι τοπικές κοινωνίες, έχουν τη βούληση να δουν κάποτε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο συγκοινωνιών και μεταφορών στην περιοχή που θα αξιοποιεί τη μεγάλη δυτική πύλη, τον Λιμένα Ηγουμενίτσας και θα συνδέει την Ήπειρο με την υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια, τώρα είναι η ώρα.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY από την Ελευθερία