Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Αστυνομία και στην Ήπειρο με αυξημένα μέτρα επιτήρησης κυρίως στην ορεινή Άρτα αλλά και σε καίρια σημεία- περάσματα. Τα μπλόκα σε περιοχές που θεωρούνται κόμβους ήταν σταθερά τις τελευταίες ημέρες, καθώς υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων θα μπορούσαν να κινηθούν προς την Ήπειρο, σε μια προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα και να βρουν καταφύγιο στην χώρα καταγωγής τους, την Αλβανία.
Μετά την μεγάλη επιχείρηση στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, όπου κατά τη συμπλοκή με τους αστυνομικούς, δύο από τους δραπέτες έπεσαν νεκροί, τα μέτρα έχουν ενταθεί. Κάθε πιθανό πέρασμα ελέγχεται καθώς στόχος της αστυνομίας είναι να οδηγηθεί άμεσα στη σύλληψη και των υπόλοιπων τριών, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας Μάριο Κόλα. Το βράδυ της Τρίτης οι αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκο σε μία χαράδρα στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Τριχωνίδας, όπου είχαν εντοπιστεί οι δραπέτες.
Οι δύο από τους καταζητούμενους επιχειρούσαν να περάσουν από το σημείο με αποτέλεσμα να συμπλακούν με τους αστυνομικούς και να πέσουν νεκροί από τις σφαίρες.
Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό και των άλλων τριών ατόμων. Όσον αφορά στην ταυτότητα των νεκρών δραπετών, οι αστυνομικοί θα περιμένουν την επίσημη ταυτοποίηση.
H αστυνομία εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκεται σε συναγερμό για τον εντοπισμό των εξαιρετικά επικίνδυνων κακοποιών.
Τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου οι κακοποιοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 37χρονο αστυνομικό, σε ενέδρα που είχαν στήσει σε ομάδα της Ασφάλειας Λειβαδιάς.
Ορισμένοι από αυτούς είχαν εμπλακεί πριν από λίγο καιρό και στην αιματηρή συμπλοκή στα Ίσθμια Κορινθίας, όπου είχε πέσει νεκρή μια 25χρονη κοπέλα.
Επίσης, οι δραπέτες των φυλακών είχαν συμμετοχή και στην ένοπλη ληστεία που έγινε τον Μάιο σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα με λεία που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ένας από τους δραπέτες, ο 36χρονος Μάριο Κόλα υπήκοος Αλβανίας, συμμετείχε στη συγκεκριμένη ληστεία, ενώ φέρεται να εμπλέκεται και στη δολοφονία της 25χρονης κοπέλας στα Ίσθμια.
O δραπέτης αναγνωρίστηκε τόσο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της τράπεζας -αφού τα πρόσωπα των ληστών δεν ήταν καλυμμένα- όσο και από δακτυλικό αποτύπωμα το οποίο ταχτοποιήθηκε.
Η οργανωμένη απόπειρα απόδρασης των 11 ατόμων έγινε στις 23 Μαρτίου. Οι δραπέτες από την τρίτη πτέρυγα των φυλακών έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν την εξωτερική φρουρά.
Ταυτόχρονα, έξω από τις φυλακές άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από αυτοκίνητο συνεργών των κρατουμένων που επιχειρούσαν να αποδράσουν.
Στις έρευνες στη φυλακή μετά την απόδραση, βρέθηκαν η αυτοσχέδια σκάλα που χρησιμοποιήσαν οι δραπέτες -από μεταλλική σκάλα διώροφου κρεβατιού, λωρίδες από σεντόνια, ξύλα και σχοινί με γάντζους.
Στις 24 Φεβρουαρίου σημειώθηκε στις φυλακές Τρικάλων η επεισοδιακή απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού, κατά την οποία δόθηκε πραγματική μάχη μεταξύ των φρουρών και του βαρυποινίτη και των συνεργών του.
epiruspost