Την Πέμπτη 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πρέβεζας. Κατά τη διάρκειά της αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και προβληματισμός γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για τον τρόπο που πρέπει να δράσει ο κλάδος στο αμέσως επόμενο διάστημα για να μπορέσει να αντισταθεί με επιτυχία στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ξεθεμελιώσει το Δημόσιο σχολείο και να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών όπως και των άλλων εργαζομένων στη χώρα μας.
Στη Συνέλευση αποφασίστηκε:
- Να υπάρξει καθολική στήριξη στους αιρετούς ώστε να μη σταλούν ονομαστικοί πίνακες πλεοναζόντων και να ζητηθεί από τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΔΕ ακόμα και να παραιτηθούν από το ΠΥΣΔΕ προκειμένουνα μην υπογράψουν τέτοιους πίνακες.
- Για να διευκολυνθεί η μαζική παρουσία και πίεση των συναδέλφων στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, να γίνει προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας στην τοπική ΕΛΜΕ κατά τη διάρκεια σύνταξης των ονομαστικώνπινάκων
- Η συμμετοχή της ΕΛΜΕ στην Επιτροπή Αγώνα για τη Δημόσια Υγεία, ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας. Η συμμετοχή και η ανάληψη πρωτοβουλιών της ΕΛΜΕ και στο γενικότεροσυντονισμό με τα άλλα σωματεία της Πρέβεζας με σκοπό την αποτελεσματικότερη δράση μας. Γενικότερα να συνεχιστεί και να ενταθεί και μέσα στο καλοκαίρι η προσπάθεια για κοινές δράσεις με άλλουςφορείς, σωματεία και εργαζόμενους.
- Προτάθηκε και υπερψηφίστηκε το παρακάτω Ψήφισμα καταγγελίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ:
“Με το χειρισμό της εισήγησης για απεργία από το ΔΣ της ΟΛΜΕ στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ:
Α) Ανατράπηκε πραξικοπηματικά η απόφαση της βάσης των ΕΛΜΕ και ανακοινώθηκε η αναστολή της απεργίας με χειρισμούς κορυφής
Β) Δημιουργήθηκε ή ενισχύθηκε η αίσθηση πως, παρά την ενεργοποίηση της βάσης των καθηγητών, πολύ εύκολα μπορεί η συνδικαλιστική ηγεσία του σωματείου να αλλοιώσει και να ακυρώσει αποφάσεις μαζικών συνελεύσεων
Γ) Δεν δόθηκε η δυνατότητα στις ΕΛΜΕ να σχεδιάσουν, να εξειδικεύσουν ή ακόμα και να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της κατάστασης.
Επειδή δεν πρέπει πλέον να “κρύβουμε πράγματα κάτω από το χαλί”, ζητάμε από τους εκπροσώπους των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να αναλάβουν την ευθύνη για όλα τα παραπάνω καθώς και το συνολικό χειρισμό της απεργίας στις Πανελλαδικές που προκάλεσε έντονη απογοήτευση και πίκρα στον κλάδο των εκπαιδευτικών και να παραιτηθούν.”
- Να προταθεί στην ΟΛΜΕ να κατεβάσει άμεσα εισήγηση που να περιλαμβάνει πρόταση για
- 24-ωρη πανελλαδική απεργία που με όρους μαζικότητας θα βάζει το ζήτημα της κατάργησης της επιστράτευσης στην πράξη και
- τρίωρες στάσεις εργασίας ανά ΕΛΜΕ (με την ίδια λογική) για τις μέρες που θα συνεδριάζει κάθε ΠΥΣΔΕ για τις υπεραριθμίες των καθηγητών,
- να συγκληθούν γενικές συνελεύσεις στις ΕΛΜΕ και να ακολουθήσει Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ,
- Να επιδιωχθεί συνάντηση των προέδρων των ΕΛΜΕ σε περιφερειακό επίπεδο (Ηπείρου), για καλύτερο συντονισμό και ενημέρωση.
- Να ξεκινήσει προσπάθεια για διάχυση της πληροφόρησης τόσο μέσα στον κλάδο (με λίστες ενημέρωσης) όσο και στην κοινωνία (με προώθηση άρθρων στον τοπικό τύπο, εκπομπές σε ραδιοφωνικούς σταθμούςκλπ). Για το σκοπό αυτό και οργανώθηκε και Γραμματεία εθελοντών συναδέλφων που θα δρουν υποστηρικτικά στο έργο του ΔΣ.
- Να διαγραφούν από το Σωματείο οι συνάδελφοι που υλοποιούν πολιτικές αξιολόγησης, υποχρεωτικών μεταθέσεων και απολύσεων και βρίσκονται σε θέσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης (ΔΔΕ και περιφέρειας).
- Να μη συμμετέχουν οι διευθυντές σχολείων σε θερινά σεμινάρια αξιολόγησης.
- Δημιουργία και χρήση δικτύου (πχ. με e-mail άμεσης ενημέρωσης) και συντονισμού των ΕΛΜΕ, με σκοπό την εισήγηση κοινών θεμάτων και προτάσεων προς την ΟΛΜΕ.
Να ανακληθεί η επιστράτευση τώρα.
Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις-διαθεσιμότητες- απολύσεις εκπαιδευτικών.
Κανείς εκπαιδευτικός να μην αφεθεί στη μοίρα του.
Κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων για την προάσπιση των Δημοσίων αγαθών (παιδεία-υγεία-νερό κλπ).
Δεν πουλάμε – Δεν πουλιόμαστε.
Δεν σταματάμε.