Quantcast
Channel: PrevezaBest | Ειδήσεις | Ν. Πρέβεζας | Ήπειρος
Viewing all articles
Browse latest Browse all 42737

Το Νέο Άρθρο του Διατροφολόγου - Διαιτολόγου Ε.Κίτσου “Διατροφή  για την αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας”

$
0
0

Με τον όρο "κυτταρίτιδα" αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένη ελαστικότητα στον συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής φλοιού πορτοκαλιού πάνω στο δέρμα.  

Επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύττρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν.

Τα πιο συνηθισμένα σημεία του σώματος , που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα είναι: οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά και οι γάμπες. 




Τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι πολλά όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και η δυσκοιλιότητα.

Ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί , η κυτταρίτιδα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα μόλις κάνει την εμφάνισή της στον καθρέφτη οποιασδήποτε γυναίκας.  



Κάθε γυναίκα  που εμφανίζει την «αντιαισθητική» όψη της κυτταρίτιδας σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημεία του σώματός της μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ακολουθώντας μερικές γενικές συμβουλές :
  • Αρχικά να κάνει έναν πλήρη  ορμονικό έλεγχο και να συμβουλευτεί το γιατρό της.
  • Στην πορεία να περιορίσει ή ακόμα καλύτερα να διακόψει το κάπνισμα και να κάνει  κατανάλωση  του αλκοόλ με μέτρο.
  • Να γίνει πιο δραστήρια στην καθημερινότητα της και να προσπαθήσει αν αυτό είναι δυνατό να κάνει οργανωμένη άσκηση (αεροβική γυμναστική, κάποιο σπορ προτίμησης, ή και πεζοπορία).
  • Να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής σύμφωνα με τις οδηγίες του διατροφολόγου της . Όσο αφορά το βάρος της, αν είναι υπέρβαρη χρήσιμο θα ήταν να επιδιώξει την απόκτηση τουιδανικού σωματικού βάρους, που καθορίζεται από το δείκτη μάζας σώματος,  αλλά και τη συνολική σύσταση του οργανισμού από λίπος και άλιπη μάζα. 
Η διατροφή είναι ένας κύριος και καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Επειδή όπως είπαμε παραπάνω η κυτταρίτιδα είναι μια μορφή λίπους για να απομακρυνθεί θα πρέπει να σταματήσουμε αρχικά τη μεταμόρφωση της τροφής και των συστατικών της (κυρίως των σακχάρων) σε λίπος, καθώς βέβαια και την πρόσληψη αυτού καθεαυτού του λίπους.

Οι διατροφικές συμβουλές και τα σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς πιο αναλυτικά είναι :

1. Μείωση της πρόσληψης λίπους, και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους:

Κορεσμένο όνομάζεται το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, και κρέμες γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.  Επιθυμητό είναι  να κυριαρχεί το μονοακόρεστο λίπος  (ελαιόλαδο) και το πολυακόρεστο (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα των θερμίδων που καταναλώνει  καθημερινά οποιαδήποτε γυναίκα, ώστε να μην οδηγούν σε παχυσαρκία. Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας, που και τα δύο συμβάλλουν στην εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.



2.  Αύξηση της κατανάλωσης νερού:

Ιδιαίτερα καθοριστικό είναι το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αρκετή κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι με τα γεύματα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος (π.χ. γαστρεντερικό). Το νερό είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπη). Η πρόσληψη του νερού πρέπει τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεπερνά τα 2 λίτρα καθημερινά.



3. Μείωση της πρόσληψης απλών σακχάρων (υδατανθράκων):

Επίσης σημαντικό είναι να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη), που λαμβάνουν οι γυναίκες , και να αυξήσουν την ενέργεια που δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους,  όπως  τροφές με φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. Έτσι η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα και θα τις "κρατάει" για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι καλό είναι να εντάξετε αρκετά τα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια στη διατροφή σας .

Προσοχή λοιπόν,  γιατί η ζάχαρη είναι μια μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.


4. Μείωση της πρόσληψης αλατιού:

Το αλάτι όπως ξέρουμε  προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι θα πρέπει να περιοριστούν οι αλμυρές  τροφές καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται,  ενώ θα πρέπει να ελέγχουμε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής παρασκευής. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού "fast food" αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.


Κάποιες γενικές συμβουλές την αποφυγή δημιουργίας ή και καταπολέμησης της ήδη υπάρχουσας κυτταρίτιδας είναι:
  1. Μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ
  2. Αποφυγή καπνίσματος
  3. Έντονη φυσική δραστηριότητα καθημερινά: από το απλό περπάτημα ως το εντατικό πρόγραμμα σε οργανωμένο γυμναστήριο. Η κάθε μορφής άσκηση συμβάλλει στη σωστή αξιοποίηση των επιπλέον θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
Κλείνοντας , θα πρέπει να πούμε ότι οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν μια γενική προσέγγιση αυτού του προβλήματος που ταλανίζει τις γυναίκες : την κυτταρίτιδα ,  από διατροφική κυρίως πλευρά . Περισσότερες πληροφορίες, πιο συγκεκριμένες αλλά και  εξατομικευμένες οδηγίες μπορεί να έχει κανείς απευθυνόμενος σε Πτυχιούχους Διατροφολόγους –Διαιτολόγους .                                                         


       Κίτσος Ευάγγελος
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
              




Viewing all articles
Browse latest Browse all 42737

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>