- Αλλάζει τις επόμενες ώρες το σκηνικό του καιρού
Θολός ορίζοντας, μουντός ουρανός, αποπνιχτική ατμόσφαιρα. Η Αφρικανική σκόνη καλύπτει τα πάντα τις τελευταίες ημέρες και στην Ήπειρο. Αποκορύφωμα ήταν η Τετάρτη όπου το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο καθώς ένα σύννεφο είχε καλύψει τα πάντα. Πρόκειται για φαινόμενο συνηθισμένο στη χώρα μας, καθώς ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες.
Όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο Epiruspost.gr ο Καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας συνήθως συμβαίνει την άνοιξη όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες πάνω από τη Σαχάρα με αποτέλεσμα τη δημιουργία «θερμικών χαμηλών» τα οποία συνδέονται με ανοδικές κινήσεις αερίων μαζών με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ορατότητας σε όλη τη βόρεια Αφρική και την νοτιοδυτική Ασία.
Στην περίπτωση που η ροή των ανέμων το ευνοεί, η αιωρούμενη σκόνη μεταφέρεται από την Αφρική προς την Ελλάδα με μέγιστη πυκνότητα σε ύψος 2500-3000 μέτρων.
Η καθίζηση των σωματιδίων είναι βραδεία κι έτσι εφόσον οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν εκ νοτίων διευθύνσεων, η ορατότητα μπορεί να παραμείνει περιορισμένη για αρκετές ημέρες, υπογράμμισε ο κ. Μπαρτζώκας.
Καθαρισμός της ατμόσφαιρας μπορεί να επιτευχθεί ή με τη στροφή των ανέμων σε βοριάδες ή με την εκδήλωση βροχής, μιας βροχής όμως που δεν είναι συνηθισμένη αφού περιέχει πολλή Σαχαριανή σκόνη και γι' αυτό αποκαλείται «λασποβροχή».
Ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πάντως τονίζει ότι τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια γενικά δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι είναι «χονδρόκοκκα» (διάμετρος 3-4μm) και δεν εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα εν αντιθέσει με τα «λεπτόκοκκα» σωματίδια που εκλύονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις δασικές πυρκαγιές τα οποία είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή πολλών ανθρώπων στα νοσοκομεία με έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλάζει από τις αρχές του καλοκαιριού όταν στο Αιγαίο επικρατεί ο Ετησίας (μελτέμι) με αποτέλεσμα τον περιορισμό της Σαχαριανής σκόνης πάνω από την Αφρική.
Τα καλά νέα πάντως για την Ήπειρο δεν θ' αργήσουν καθώς από το βράδυ της Πέμπτης η μεταβολή του καιρού θα απομακρύνει ποσότητες της σκόνης ενώ το πρωί της Παρασκευής που αναμένεται βροχερό θα συμβάλει στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.