Με τις πρώτες βροχές, η περιοχή έχει μετατραπεί σε βάλτο και μία άμορφη μάζα χαλικιών και λάσπης, εικόνα αποκρουστική για ντόπιους αλλά και επισκέπτες και … έπεται χειμώνας.
Η Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών τις τελευταίες μέρες απέστειλε έγγραφο με το ιστορικό του έργου και αναλυτικά στοιχεία στο Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας την παρέμβασή του. Το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο Πρέβεζας, τον ΕΟΤ αλλά και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Ε.Ε.
Εκείνο που ουσιαστικά αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της Κυανής Ακτής είναι η απάντηση που περιμένει η Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών από την ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Βίκυ Ευταξά.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο που εστάλη στην κ. Ευταξά, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι άλλα έχει αδειοδοτήσει η αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης (ΔΙΠΕΧΩ Ιωαννίνων) και άλλη μελέτη εφαρμόζεται στην πράξη για την ανάπλαση της Κυανής Ακτής, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της μελέτης που αδειοδοτήθηξε δεν εφαρμόζεται.
Εάν η απάντηση της κ. Ευταξά η οποία χαρακτηρίζεται «κομβική» για την εξέλιξη του έργου, συμφωνεί για τις «παρεκκλίσεις» και πρέπει να αρθεί ένα κομμάτι από την αδειοδότηση, τότε το θέμα παίρνει άλλη τροπή.
Οι πολίτες έχοντας στα χέρια τους το συγκεκριμένο έγγραφο, θα απευθυνθούν στην Εισαγγελία και με Εισαγγελική Εντολή θα ξηλωθούν από την Κυανή Ακτή όλα όσα δεν έχουν αδειοδότηση, δηλαδή το σύνολο των Παρεμβάσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά του Δήμου, προσπαθούν να κάνουν κάποιες μετατροπές ώστε να πλησιάσουν περισσότερο στην αρχική μελέτη και να συμφωνούν με τις αδειοδοτήσεις. Για παράδειγμα τα τσιμεντένια παγκάκια στον Παντοκράτορα που θυμίζουν «τάφους» να επενδυθούν με ξύλο, κάτι όμως που σε καμία περίπτωση δεν θα πάψει να υφίσταται το κακόγουστο που δεν προβλέπει η μελέτη και που σίγουρα δεν πρόκειται να εγκριθούν. Τέτοιες «πονηριές», εάν όντως ισχύουν, ότι οι υπεύθυνοι για το τερατούργημα δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τι ακριβώς συνέβη στην Κυανή Ακτή και στο χώρο του Κάστρου και ας ήταν οι πλέον αρμόδιοι.
Εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι πως το σύνολο της Κοινωνίας εκφράζει την αντίδρασή του για τον τρόπο που γίνεται η ανάπλαση σε Κυανή Ακτή και Παντοκράτορα.
Έχοντας λοιπόν αυτό ως δεδομένο, θα ‘πρεπε η ίδια η Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία και να παρέμβει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάθεση του Δήμου, όπως δείχνει εδώ και έξι μήνες, δεν είναι να αποκατασταθεί η εικόνα της Κυανής Ακτής και οι παρανομίες που έγιναν, αλλά παραμένει «νωχελικός» έως αδιάφορος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Η σιωπή δεν έλυσε ούτε και λύνει προβλήματα και το θέμα της ανάπλασης δεν θα αργήσει να φτάσει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι απαντήσεις τότε δεν μπορεί να είναι οι ίδιες… αλλά θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να εξηγήσει ποιες είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν όλους αυτούς τους μήνες ώστε να διορθωθούν έστω οι όποιες αποκλίσεις. Όπως για παράδειγμα ο ποδηλατόδρομος που δεν υπάρχει σε καμία Μελέτη αλλά ξεκίνησε να υλοποιείται ή οι 85 φοίνικες που δεν προβλέπονταν επίσης σε καμία μελέτη.
Πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το ποιος έλαβε τις συγκεκριμένες αποφάσεις και να αποδοθούν ευθύνες για αυτές τις «μετατροπές» οι οποίες μετέβαλλαν ένα αξιόλογο έργο σε έκτρωμα προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.
Άρης Τσελίκος