Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. , στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, έλαβε χώρα ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της αρχαιότητας, η ναυμαχία του Ακτίου, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας νέας περιόδου ευημερίας. Η αίγλη της Νικόπολης τονίστηκε από τον ιδρυτή της με τον εορτασμό των «Ακτίων», που περιλάμβαναν αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις.
Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τοπικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι, χορηγοί και εθελοντές, με την υποστήριξη της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας, στο πλαίσιο των «2ων εν Νικοπόλει Ακτίων» οργανώνουν, ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, αναδεικνύοντας τη διαχρονική ιστορία του θεσμού των «Ακτίων». Ο εορτασμός της επετείου για τη Ναυμαχία του Ακτίου κλείνει τον κύκλο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 2000 χρόνων από το θάνατο του Οκταβιανού Αυγούστου.
Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:
Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού της επετείου, στις 11.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, θα πραγματοποιηθεί, από τις αρχαιολόγους της Εφορείας κ.κ. Αθανασία Κεραμάρη και Πολυξένη Μπάρκα, θεματική ξενάγηση με έμφαση στην ίδρυση της Νικόπολης και τη διεξαγωγή των «Ακτίων». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 20.30, στο Μνημείο του Οκταβιανού Αυγούστου, μνημείο – τρόπαιο για τη ναυμαχία του Ακτίου, μέσα από την ομιλία της Προϊσταμένης της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ κας Χριστίνας Μερκούρη«Η ναυμαχία του Ακτίου και το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων» και την ομιλία του Eπίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Κων/νου Ζάχου «Η παγκοσμιοποίηση του αρχαίου κόσμου μετά το Άκτιο», θα σκιαγραφηθούν οι πρωταγωνιστές της Ναυμαχίας του Ακτίου, τα γεγονότα και οι πολιτικές τους προεκτάσεις.
Μετά το πέρας των ομιλιών, με μια πανδαισία ήχων από 40 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα του μουσικού συνόλουΛύραυλος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά σωζόμενα αποσπάσματα από μουσικά κομμάτια της αρχαιότητας, καθώς και μία μικρή επιλογή από παραδοσιακά κομμάτια (θρακιώτικο, ηπειρώτικο, σμυρναίικο, κλπ.) που διατηρούν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαία μουσική και επιβεβαιώνουν τον πλούτο και τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Για το κοινό θα υπάρχει λεωφορείο, με σημείο αναχώρησης την Πλατεία Ανδρούτσου, στις 20.00.
Ο εορτασμός θα συνεχισθεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, με αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη της Πρέβεζας. Στις10:00, στο Ναυτικό Μουσείο του Δήμου Πρέβεζας (παλαιά σφαγεία), που θα είναι επισκέψιμο για το κοινό και τους αθλητές, θα παρουσιασθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο «Από το Άκτιο στην Πρέβεζα», για το ιστορικό γεγονός της ναυμαχίας. Στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί από τους κολυμβητικούς συλλόγους «Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας» και «Ποσειδώνας Πρέβεζας», Κολυμβητικός Διάπλους δύο διαδρομών, 2,5 μιλίων και 500 μέτρων, αντίστοιχα. Σημείο εκκίνησης για τον μεγάλο διάπλου ορίζεται το Ναυτικό Μουσείο του Δήμου Πρέβεζας (παλαιά σφαγεία), και για το μικρό διάπλου το άκρο της προβλήτας του λιμανιού της πόλης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 20.00, στην αίθουσα ΟΑΣΗ του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας, θα πραγματοποιηθεί σειρά ομιλιών για τα ΑΚΤΙΑ. Ο κ. Κώστας Λογοθέτης, εκπαιδευτικός-γυμναστής, με την ομιλία του με τίτλο «10 & 11 Σεπτεμβρίου 1949: Η αναβίωση των Ακτίων μέσα από αρχειακό υλικό», θα παρουσιάσει τους αθλητικούς αγώνες αναβίωσης των Α΄ Ακτίων στην Πρέβεζα. Στη συνέχεια, ο κ. Μάριος Κατσής, παγκόσμιος πρωταθλητής Kick Boxing το 2003, εκπαιδευτικός και προπονητής πυγμαχίας πιστοποιημένος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μέσα από την ομιλία «Η εξέλιξη των βαρέων δυναμικών αθλημάτων από την αρχαιότητα έως σήμερα», θα παρουσιάσει συνοπτικά την ενότητα των βαρέων αγωνισμάτων (πάλη, πυγμαχία, παγκράτιο), όπως αυτά έχουν εξελιχθεί μέσα στους αιώνες. Τέλος, η αρχαιολόγος της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ και μια από τους δημιουργούς του comics «Στην πόλη της νίκης», κα Πολυξένη Μπάρκα, με την ομιλία της «Τα Άκτια μέσα από το comics ‘Στην πόλη της νίκης’» θα παρουσιάσει στο κοινό τα αγωνίσματα των Ακτίων. Την εκδήλωση θα προλογίσει η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Χριστίνα Μερκούρη.
Μετά το πέρας των ομιλιών, στις 22.00, θα πραγματοποιηθεί βαρκαρόλα στο λιμάνι της Πρέβεζας.
Την Κυριακή 7 Σεπετεμβρίου, στις 09.30, από το σύλλογο «Δρομέων Πρέβεζας», θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Δρόμου, με αφετηρία το Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης. Οι αθλητές σε μια διαδρομή μήκους 10,8 χλμ. θα διασχίσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, την Πρέβεζα και το παραλιακό της μέτωπο και θα τερματίσουν στο Δημαρχείο της Πρέβεζας.
Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων Πρέβεζας, τους κολυμβητικούς συλλόγους «Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας», «Ποσειδώνας Πρέβεζας», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Νικόπολη», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αγίου Θωμά, και με την υποστήριξη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας.
Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Πολυξένη Μπάρκα στο τηλέφωνο 2682089890, και τον κ. Δημήτρη Ρούσσο στο τηλέφωνο 2682025503.
Λίγα λόγια για την ναυμαχία του Ακτίου και τα Άκτια:
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στον Αμβρακικό κόλπο, ο στόλος του Οκταβιανού, με επικεφαλής τον Αγρίππα, νίκησε τους συνασπισμένους στόλους του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄, τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου. Η νίκη αυτή έδωσε τέλος στη ρωμαϊκή εμφύλια διαμάχη και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας περιόδου (Pax Romana), που εγκαινιάστηκε με τη μονοκρατορία του Αυγούστου σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο. Επιπλέον, ο θάνατος της Κλεοπάτρας αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων της Μεσογείου.
Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη και αναδιοργάνωσε τα Άκτια, τους ετήσιους τοπικούς αγώνες των Ακαρνάνων. Οι αγώνες -αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί- με την ονομασία Νέα Άκτια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυμαχίας, διαρκούσαν 4-5 ημέρες και θεωρούνταν ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύντομα απέκτησαν μεγάλη αίγλη και εντάχθηκαν στον κύκλο των σημαντικότερων πανελλήνιων αγωνιστικών διοργανώσεων (περίοδος).
Πρέβεζα, 29.08.2014
Η Προϊσταμένη της Εφορείας, Χριστίνα Μερκούρη, Αρχαιολόγος