Στην διαμόρφωση περιλαμβάνονταν τμήμα της οδού Περδικάρη, από το Ηρώο ως την ανατολική είσοδο του κάστρου, και η οδός Δ. Μπάλκου, στο σύνολο του μήκους της και οι εξής παρεμβάσεις: Δημιουργία λωρίδας πρασίνου, πλάτους 2,5 μ., κατά μήκος της εξωτερικής όψης των τειχών, Διαμόρφωση διαδρομής ήπιας κυκλοφορίας, πλάτους 4 μ., με επίστρωση από φυσικές πλάκες, Κατασκευή πεζοδρομίου μεταβλητού μέσου πλάτους 1,5 μ., διαμόρφωση χώρων αναψυχής κατά θέσεις, όπου το επιτρέπουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των υφιστάμενων δρόμων, με παγκάκια, πέργκολες, βρύσες, φύτευση δένδρων και θάμνων, ανάπλαση μικρού κοινόχρηστου χώρου, δίπλα από τη Λέσχη Αξιωματικών, με την κατασκευή καθιστικών, πέργκολας, εγκατάσταση ειδικού φωτισμού και δημιουργία παρτεριών, κατασκευή επτά μικρών τοιχίων αντιστήριξης, κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων σε όλο το μήκος του έργου, Κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε όλο το μήκος του έργου και κατασκευή όδευσης τυφλών και ραμπών εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.
Η σχετική απόφαση ένταξης του έργου είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2013 και αφορούσε την ανάπλαση της παλαιάς τάφρου περιμετρικά και των τειχών του κάστρου του Αγίου Ανδρέα με τη διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας προϋπολογισμού 2.070.000 ευρώ.
Σε δηλώσεις του στην Τ.Φ. για τους λόγους ακύρωσης του έργου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης ανέφερε χαρακτηριστικά «Η απόφαση ανακλήθηκε λόγω παρέμβασης της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία ζητούσε ένα υποέργο περίπου 500.000 ευρώ, χρήματα που είναι αδύνατον να βρεθούν, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο.»
Για την ακριβέστερη ενημέρωση των αναγνωστών και βασιζόμενοι στις δηλώσεις του Δημάρχου, επικοινωνήσαμε με την Προϊσταμένη της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, αρμόδια για το θέμα, για να μάθουμε ακριβώς ποιο είναι το υποέργο τέτοιου κόστους που ήταν και η αιτία, σύμφωνα με τον Δήμαρχο να ακυρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο.
Η κα Παπαδοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά «Όταν στάλθηκε στην Υπηρεσία μας να εγκρίνουμε το έργο της Τάφρου του Αγίου Ανδρέα, εμείς όπως προβλέπεται το στείλαμε στο Υπουργείο ώστε να ακολουθήσει η ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου. Ο όρος που μπήκε από το Υπουργείο έλεγε πως το Φρούριο του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται σε κακό χάλι. Δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί η Τάφρος, να περπατάει ο κόσμος και να κινδυνεύει να τον πλακώσουν οι πέτρες του τοίχους. Προέβλεψε λοιπόν το Υπουργείο ένα υποέργο το οποίο θα περιέχει άμεσες στερεωτικές εργασίες στο Φρούριο του Αγίου Ανδρέα, κάτι το οποίο θεωρώ ότι εκ του ουκ άνευ θα έπρεπε να γίνει για την ασφάλεια των κατοίκων της Πρέβεζας. Εκτός των άλλων δεν είναι δυνατόν να υλοποιήσεις μια ομολογουμένως αξιόλογη μελέτη με πλακόστρωτα κλπ και παράλληλα τα τσιμεντότουβλα του τοίχους να είναι έτοιμα να πέσουν. Άλλωστε σε όλα αυτά τα μεγάλα έργα εγκυμονούνται υποψίες ότι μπορεί να υπάρχουν αρχαία, υπάρχουν πολλά υποέργα των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Άρα το να βάλει μία αρχαιολογική Υπηρεσία ένα υποέργο, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, είναι πάγια τακτική.
Στο δια ταύτα θα πρέπει να θυμίσω πως όταν τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα, λογικό είναι να διαπιστώσουμε μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας ότι πρέπει να γίνει και μελέτη για το υποέργο. Εκεί λοιπόν ήρθε ο Αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου ο οποίος συνέταξε μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μελέτη 15.000 ευρώ και ανατέθηκε σε δύο αρχιτέκτονες. Έχω στα χέρια μου μελέτη αποκατάστασης του Φρουρίου, μελέτη των άμεσων στερεωτικών εργασιών, διότι το Φρούριο χρειάζεται αξιοποίηση – διαμόρφωση και πολλά άλλα πράγματα. Μάλιστα με δικές μου υποδείξεις στους μελετητές οι οποίοι έκαναν λόγο για μεγάλο κόστος, τόνισα να χωριστεί η μελέτη σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση με έναν μικρό προϋπολογισμό, δηλαδή της τάξης των 100.000 ευρώ για άμεσες στερεωτικές εργασίες. Η δεύτερη φάση είναι πιο διευρυμένη και αυτή ενδεχομένως παίρνει τώρα ο Δήμαρχος και καταλογίζει ευθύνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία», τόνισε η κα Παπαδοπούλου.
Επισήμανε ακόμη πως «Θα πρέπει έστω και την ύστατη ώρα να βρεθεί μία λύση, είναι κρίμα από τον Θεό! Πρέπει να γίνουν οι στερεωτικές εργασίες, είναι ένα Φρούριο μέσα στην πόλη. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες. Θεωρώ ότι έχουμε κέρδος να υπάρχει μία μελέτη και επιμένω. Να σημειώσω ότι η μελέτη Μπελαβίλα έχει μόνο καταγραφές και προτάσεις, δεν μιλάει όμως επί του πρακτέου. Δεν λέει για παράδειγμα ότι θα πρέπει να κοπούν τα πεύκα του Φρουρίου τα οποία έχουν τινάξει σε πολλά σημεία το τοίχος. Η καινούρια μελέτη που έγινε μιλάει για συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα πως θα συμπληρώσουμε τη μεγάλη ρωγμή που έχει ο ανατολικός προμαχώνας κ.α.».
Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω, βλέπουμε πως οι πραγματικοί λόγοι που το έργο ακυρώθηκε, δεν είναι απλά και αόριστα ένα «υποέργο» αλλά μείζονος σημασίας παρεμβάσεις, απαραίτητες για την ολοκλήρωση όποιου έργου έχει να κάνει με το Φρούριο του Αγίου Ανδρέα και στις οποίες κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί…
Άρης Τσελίκος