Η αξιολόγηση και οι διαθεσιμότητες στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα Τρίτη 29/7 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας τα μέλη της Κλαδικής Επιτροπής του Δημοσίου της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Στη συνέντευξη μίλησαν ο Σπύρος Σιούτης μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Π.Ε. Πρέβεζας και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Παύλος Αντωνόπουλος.
Ο κ. Σιούτης ανέφερε πως με αφορμή το νόμο 4250 για την αξιολόγηση, υπάρχει μια μεγάλη ανυπακοή από τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς και μια δυνατότητα να δυσκολέψουν αρκετά την Κυβέρνηση να επιβάλει το Νόμο και ταυτόχρονα αναγκάζουν και δυνάμεις του Κυβερνητικού Συνδικαλισμού να ακολουθήσουν το ρεύμα σε αντίθεση με τη στάση των δυνάμεων αυτό στη ΔΕΗ και στους φόρους. «Μέσα στην αγωνιστική άπνοια του τελευταίου διαστήματος, ο αγώνας αυτός αποτελεί μάλλον την αρχή ενός νέου κύματος ριζοσπαστικοποίησης του κόσμου της εργασίας και όχι μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σιούτης.
Ο κ. Αντωνόπουλος από την πλευρά του ανέφερε «Έχουν βάλει στο μάτι Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Συντάξεις, Δήμους και ιδιαίτερα το κομμάτι αυτό που αφορά την κοινωνική διάσταση της λειτουργίας όλων αυτών των υπηρεσιών και απροκάλυπτα – το λένε κιόλας – δίνουν τέτοια μεγάλα κομμάτια στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στην Παιδεία με τους Καθηγητές όπου από πέρυσι έχουν καταλύσει στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑ τις μισές περίπου ειδικότητες από 110 τις 50 και τις χάρισαν στα ιδιωτικά ΙΕΚ.
Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα. «Είναι συνταγματικό δικαίωμα η εργασία. Όταν πρόκειται για απεργίες θυμάται η Κυβέρνηση ότι ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα στο να δουλεύει.
Έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο κίνημα στο Δημόσιο για την αξιολόγηση. Προσπαθούν να πείσουν την Κοινωνία ότι είναι ένα μέτρο καλό, κάτι υπέρ του κόσμου, ότι έτσι θα βελτιωθεί το Δημόσιο και η λειτουργία των Υπηρεσιών κλπ. Τώρα βέβαια, πως θα βελτιωθεί η λειτουργία ενός Νοσοκομείου για παράδειγμα, όταν έχουν διώξει πάνω από το μισό προσωπικό, αυτό είναι ζητούμενο» υποστήριξε.
«Χρησιμοποιούν την αξιολόγηση σαν ένα πολυεργαλείο για να λύσουν πολλά ζητήματα της πολιτικής τους που είναι βαθιά αντιλαϊκή. Η αξιολόγηση έχει έναν πολλαπλό χαρακτήρα, πρώτα απ’ όλα γιατί πρέπει να απολύσουν κόσμο και το λένε ευθαρσώς ότι θέλουν ένα πολύ μικρό Δημόσιο.
Να κρατήσουν δηλαδή Αστυνομία, Στρατό, Δικαστικούς, τους υπαλλήλους των Υπουργείων και μερικά μικρά κομμάτια στην Υγεία και την Παιδεία, τα υπόλοιπα θέλουν να τα δώσουν στον Ιδιωτικό Τομέα. Ήδη έχουν φύγει πάνω από 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι και θέλουν να διώξουν άλλους 150.000, αυτό είναι το 15% που θα θεωρηθούν άχρηστοι και ανίκανοι και πρέπει να απολυθούν.
Αυτή η Κυβερνητική πολιτική έχει φασιστικά χαρακτηριστικά. Ασύστολα χρησιμοποιεί της δυνάμεις καταστολής ακόμη και απέναντι στα δικά της παιδιά τους ένστολους που θέλησαν μια συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα που τους έχει δικαιώσει το Δικαστήριο, για να μην πω για τις καθαρίστριες που τις αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ και το ξύλο» σημείωσε και καταλήγοντας ανέφερε «Είναι δεδομένο ότι είναι βαθιά πολιτικά ζητήματα και εδώ έχουν τεράστια ευθύνη και τα κόμματα ιδιαίτερα της Αριστεράς που δεν στέκονται στο ύψος των Ευθυνών τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματικά με τις λίγες δυνάμεις που έχει αλλά με ένα νευραλγικό ρόλο προσπαθεί να μπει μπροστά και να καλέσει τους εργαζόμενους σε αγώνες.
Αυτό πρέπει να κάνουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, και όχι το ένα κόμμα να ασχολείται με τον κυβερνητισμό και τις εκλογές και να ξεχνάει όλες τις ανάγκες των εργαζόμενων τάζοντας για το πότε θα ‘ρθει στην εξουσία για να τους λύσει τα ζητήματα ή το άλλο κομμάτι, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που το μόνο που έχουν να πουν είναι ότι ‘όταν θα ‘ρθει η λαϊκή εξουσία θα λύσει όλα τα ζητήματα’, λες και θα έρθει με ελικόπτερο ή από άλλο Κράτος» κατέληξε.