Η εργασία του, κατετάγη στις 32 καλύτερες σε όλον τον κόσμο, στον διαγωνισμό Google Science Fair 2014
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διάκριση για τον μαθητή του 3ου Λυκείου Άρτας Άγγελο Γκέτση, που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Google Science Fair 2014 και κέρδισε το Local prize. Η εργασία του, κατετάγη ανάμεσα στις τριάντα δύο (32) καλύτερες σε όλον τον κόσμο, στις έξι (6) στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν πολλές χιλιάδες μαθητές απ’ όλα τα κράτη του κόσμου και είναι το γεγονός για τον κόσμο της τεχνολογίας. Η εργασία του, όπως προβλέπεται απ’ τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα αξιοποιηθεί απ’ την Google και φυσικά αναμένονται εξελίξεις περί αυτή.
Η εργασία του μαθητή του 3ου Λυκείου Άρτας, αφορά στην αντικατάσταση του λευκού μπαστουνιού των τυφλών, με ειδικά γυαλιά, τα οποία μπορούν να το αντικαταστήσουν, αλλά να έχουν την ίδια χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα. Με τα γυαλιά αυτά, οι τυφλοί προειδοποιούνται για πιθανά εμπόδια, που υπάρχουν στον δρόμο τους, με έναν χαρακτηριστικό ήχο, ενώ όσο πλησιάζει ο τυφλός στο εμπόδιο, ο ήχος αυξάνεται και κατά τον τρόπο αυτό, η συσκευή παρέχει την ασφάλεια που χρειάζεται. Το όνομα της εφεύρεσης είναι P.E.ACE δηλαδή Portable Evasive Assiasntan CE και χρησιμοποιεί υπέρηχους για να εντοπίσει εμπόδια στο περιβάλλον ενός τυφλού και να τον ειδοποιήσει για την ύπαρξή τους.
Στο σημείωμα με το οποίο συνόδευσε την εργασία του, ο Άγγελος Γκέτσης, σημείωνε μεταξύ άλλων, πως απ’ την ηλικία των 13 ετών, είχε ευαισθητοποιηθεί σε σχέση με τους τυφλούς και έβαλε στην σκέψη του, την συσκευή, η οποία θα τους βοηθούσε. Και έφτασε σ’ αυτή την συσκευή, της οποίας η χρησιμότητα αναγνωρίστηκε απ’ την Google.
Στην φωτογραφία, η συσκευή των γυαλιών,
που δημιούργησε ο Άγγελος Γκέτσης και βραβεύτηκε