Στο πρόγραμμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης έκτος από την ανώτατη αφιερώνεται για το μάθημα της φυσικής αγωγής ένας χρόνος που δεν ξεπερνά τις 2 ώρες την εβδομάδα.
Πρόσφατα με τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων μειώθηκαν οι ώρες φυσικής αγωγής στο Γυμνάσιο κατά δύο ώρες και στο Λύκειο κατά μία μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον χρόνο των μαθητών και την ενασχόληση τους με την άσκηση.
Ο χρόνος αυτός είναι ελάχιστος, ανάλογα με τις τεράστιες ανάγκες των σύγχρονων μαθητών σε φυσικό έργο.
Οι σύγχρονοι μαθητές απολαμβάνοντας κι αυτοί τις ανέσεις του μηχανοκρατούμενου πολιτισμού μας όπως και οι μεγάλοι υποφέρουν το ίδιο και ακόμη περισσότερο τις καταστροφικές συνέπειες για την ψυχοφυσική τους υγεία εξαιτίας μιας ζωής που χαρακτηρίζεται από σωματική απραξία.
Η μεγάλη ανάγκη του σύγχρονου μαθητή σε φυσικές δραστηριότητες οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος, εκτός από τους άλλους παράγοντες(καθιστική ζωή, έλλειψη ελεύθερων χώρων, άγνοια γονέων κ.λ.π.) και στο μεγάλο περιορισμό του ελεύθερου χρόνου του, εξαιτίας ενός υπερβολικού σχολικού φόρτου.
Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τη σημερινή σχολική πραγματικότητα, εκτός από την δυσανάλογη αναγκαστική παρουσία του μαθητή στο σχολείο που ανέρχεται σε 30-35 ώρες υπάρχει και μια υπερβολικά μεγάλη ποσότητα σχολικού έργου για το σπίτι 20 ώρες τουλάχιστον πράγμα που σημαίνει 50 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα κάτι που θεωρείται υπερβολικό για την παιδική ηλικία.
Αν σε αυτό το έργο προστεθούν και οι παρασχολικές υποχρεώσεις τότε φτάνουμε σε μια κατάσταση όχι απλώς ανησυχητική αλλά σαφώς επικίνδυνη για την φυσική, ψυχική, και κοινωνική ανάπτυξη και ισορροπία του μαθητή.
Έτσι απομένει αναγκαστικά ο ελάχιστος προγραμματισμένος χρόνος της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο μέσα από τον οποίο πρέπει να ενεργοποιηθούν, με τις αθλητικές κυρίως δραστηριότητες οι μεγάλες λειτουργίες του οργανισμού, για να καλυφθούν οι εβδομαδιαίες ανάγκες σε φυσικό έργο και ταυτόχρονα να αντισταθμιστούν οι συνέπειες της καθιστικής ζωής.
<< Το παιδί ,αναφέρεται στη διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ,πρέπει να έχει ειδική προστασία και να του παρέχει ο νόμος δυνατότητες και διευκολύνσεις, ώστε να αναπτυχθεί με τρόπο υγιή και φυσιολογικό από σωματική, πνευματική, και ψυχική άποψη, κάτω από συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας>>.
Το Σύνταγμα των Ελλήνων(άρθρο 16,παρ .2)εγγυάται σε κάθε παιδί την ανάπτυξη ολόκληρης της προσωπικότητας του, ορίζοντας ότι:<<
Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους, και ως σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων>>.