Εικόνα 1. Μηχανισμός στήριξης για την προστασία δένδρου από την πτώση σε πόλη που πραγματικά σέβεται το περιβάλλον.
Εικόνα 2. Εμείς. 15 Μαρτίου 2014. Άλσος Κυανής. Μετρήθηκαν (και αριθμήθηκαν) τα δένδρα που είναι εντός ή εφάπτονται των πεζόδρομων-ποδηλατόδρομων στο μέχρι τώρα έργο (υπολείπεται ακόμα ένα κομμάτι).
Διαβάζετε τον τελευταίο αριθμό, 84. Μίλησα με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Λουκά Μιχάλη. Το δικό μου συμπέρασμά (μακάρι να διαψευστώ): Ολική καταστροφή.
Μόνη λύση, ριζική αναμόρφωση μελέτης (ίσως είναι πλέον αργά) για κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου (κολυμβητήριο-οικισμός Αγίου Γεωργίου) και χάραξη στο οδόστρωμα, του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου.
Οι πιστώσεις που απελευθερώνονται να διατεθούν για μια "γενναία"αναδάσωση και μια πραγματική ανάπλαση. Αν αυτό εμπεριέχει το ρίσκο ακύρωσης του έργου, ναι να ακυρωθεί. Άλλωστε δεν χρειάζονται μεγάλα κονδύλια να κλείσεις το δρόμο να κάνεις σηματοδότηση και χάραξη για να αποδοθεί στους πεζούς και ποδηλάτες. Ας κληθούν οι φορείς και οι δημότες για την αναδάσωση. Μετρήσατε πόσα δένδρα φύτευσε ο Σύλλογος Αγίου Γεωργίου και πότιζε τα καλοκαίρια με τη συνδρομή εθελοντών συμπολιτών μας? Για όσους ακόμα δεν έχουν εμπεδώσει αυτήν την αναγκαιότητα η εναλλακτική για την κυκλοφορία δίδεται "απλόχερα"και είναι ο δρόμος πλάι στο κάστρο που διπλοδρομείται και τοποθετούνται κολωνάκια που τον διαχωρίζουν στις δύο κατευθύνσεις. Ο μικρός δρόμος από το κάστρο προς το αναψυκτήριο (κυανή), δίδεται για πρόσβαση σε αυτό (ανεφοδιασμός) αλλά και για παρκινγκ αναπήρων. Αν αυτό όλο το σενάριο θεωρείται (για όσους σκέπτονται με κριτήρια μεσαίωνα) επαναστατική αλλαγή, όποιος το αποτολμήσει όχι μόνο να τον ψηφίσουμε αλλά «να τον ανεβάσουμε στο πάνθεον των ηρώων και να του κάνουμε και ανδριάντα εν ζωή».
|