Ποιος είναι ο βασικός ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου; Είναι ή όχι ο προγραμματισμός της ανάπτυξης της Περιφέρειας. Ασκεί αυτό το ρόλο το όργανο στο οποίο συμμετέχουμε αγαπητοί συνάδελφοι;
Τρία είναι τα βασικά εργαλεία για την άσκηση αυτού του ρόλου : το επιχειρησιακό πρόγραμμα, ο ετήσιος προϋπολογισμός και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, τρία θέματα που σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους – που «κουμπώνουν» με συγκεκριμένο τρόπο.
Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα δε χρειάζεται να πούμε τίποτε. Το ψηφίσαμε κάποια στιγμή και η διοίκηση της Περιφέρειας που το πρότεινε ήξερε από την αρχή την τύχη που του επιφύλασσε : «στο συρτάρι!!» Και εκεί το έχουμε ακόμη, αφού η ύπαρξή του δε σχετίζεται με την ετήσια εφαρμογή του!!
Για τον προϋπολογισμό δε θα είχε καν έννοια να συζητάμε αν πραγματικά αποτύπωνε με ορθό τρόπο τα αναμενόμενα έσοδα και αντίστοιχα τα έξοδα. Αν λύναμε και τον τρόπο της ίσης μεταχείρισης απέναντι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες τότε δε θα είχε νόημα να πάρουμε από κοινού κάποιες αποφάσεις και αφού δεν είχε αντικείμενο καθορισμού επιλογών, θα μπορούσαμε να τον ψηφίζουμε και ομόφωνα !!
Όμως το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης θα ήταν το μόνο που θα μπορούσε να αποτυπώσει προτεραιότητες που θα προέκυπταν από την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών. Σήμερα τι άραγε συζητάμε – σε αναφορά με το τι προβλέπεται και από τη νομοθεσία;
«Το τεχνικό πρόγραμμα έργων από τους ΚΑΠ» σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη. Γιατί άραγε; Αν δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε αναλυτικό ετήσιο πρόγραμμα δράσης, όπως προβλέπει η νομοθεσία γιατί δεν μας φέρνετε τουλάχιστον το πρόγραμμα όλων των τεχνικών έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια; Αφού δεν συζητάμε το πρόγραμμα των έργων από το ΕΣΠΑ και το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ τι συζητάμε ;
Και επειδή μπορεί να επικαλεστείτε αδυναμίες των υπηρεσιών – είμαι σίγουρος ότι δεν είναι αυτή η αιτία. Τι να δούμε με τα μικροέργα των ΚΑΠ; Απλά και μόνο να διαφωνήσουμε για το διασυρμό των λοιπών ενοτήτων έναντι των οφειλών της ΠΕ Ιωαννίνων; Είναι δυνατό το Περιφερειακό Συμβούλιο να εξαντλεί τον προγραμματικό του ρόλο εγκρίνοντας τεχνικό πρόγραμμα με άθροισμα πιστώσεων μικρότερο και από αυτό ενός μικρού δήμου της περιοχής;
Πως μπορούμε να δούμε τι έχουμε κάνει ως Περιφέρεια με τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, με τον άξονα Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα, με τις άλλες συνδέσεις με την Εγνατία και γενικότερα με τα βασικά έργα υποδομής της περιοχής. Είχαμε πει πέρυσι : «Αφού δε φέρατε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης μαζί με την έγκριση του προϋπολογισμού όπως οφείλατε, και φέρνετε ένα μέρος του – το τεχνικό πρόγραμμα των μικροέργων ΚΑΠ, απαιτούμε να φέρετε σε επόμενη συνεδρίαση το τεχνικό πρόγραμμα όλων των έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια. Μην απαξιώνετε άλλο τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου». Δυστυχώς και φέτος κινούμαστε στην ίδια λογική.
Επί των πινάκων, τώρα, που προτείνονται για έγκριση : Ενώ έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης ο πίνακας με τα εγκεκριμένα έργα των ΚΑΠ 2012 με στήλη πληρωμές ΠΔΕ, εσείς έχετε εμφανίσει αυτή τη στήλη στον πίνακα των ΚΑΠ 2013. Άλλα αντί άλλων δηλαδή, απλά και μόνο να φαίνονται προς εκτέλεση έργα στο 2013, αφού δεν ελπίζετε σε άλλα χρήματα για επενδυτικούς ΚΑΠ το 2013. Και επειδή η μείωση των αναμενόμενων εσόδων από επενδυτικούς ΚΑΠ που περιλήφθηκε στην απόφαση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού υποδηλώνει την παρακράτησή τους έναντι της επιχορήγησης για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αναρωτιέται κανείς τι έννοια έχει πλέον η ένταξη νέων έργων ΚΑΠ, που παρουσιάζεται π.χ. – με καθυστέρηση δύο ετών – στο πρόγραμμα της ΠΕ Πρέβεζας. Προβλέπω με λύπη μου ότι θα είναι γράμμα κενό – δεν θα μπορέσουν ούτε και αυτά τα μικροέργα να δημοπρατηθούν, πόσο μάλλον να εκτελεστούν και να πληρωθούν !!
Για λόγους ελάχιστου σεβασμού στο ρόλο του οργάνου, του οποίου αποτελούμε μέρος, καταψηφίζουμε την πρόταση, όχι γιατί έχουμε αντιρρήσεις σε επιμέρους μικροέργα αλλά για να μην νομιμοποιήσουμε την απαξίωση του θεσμού, που με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται.
Κώστας Αρβανίτης, Περιφερειακός Σύμβουλος
ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ