Τεστ τροφικής δυσανεξίας : Τι συμβαίνει ;
Επίσημη Θέση της ΕΔΔΕ
(Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος)
Γράφει ο Ευάγγελος Κίτσος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Όλο και περισσότερα είναι στις μέρες μας τα ερωτήματα πολιτών σχετικά με το τι είναι τα φημισμένα «τεστ τροφικής δυσανεξίας».Θα έχετε επίσης ακούσει και διαβάσει πολλοί από εσάς ότι για τα επίμονα κιλά σας μπορεί να φταίει το ψάρι, το κόκκινο πιπέρι, τα μακαρόνια ή...το θυμάρι;
Μπορεί να έχει τύχει να παρακολουθήσετε διάφορους "ειδικούς"να τα «θεοποιούν» σε εκπομπές μεγάλης και μικρής τηλεθέασηςκαι να υπόσχονται ότι θα μάθετε ποιες τροφές μπλοκάρουν ή ευνοούν τον μεταβολισμό σας και δρουν ενάντια στην παχυσαρκία, το οξειδωτικό στρες, την πρόωρη γήρανση των κυττάρων και την κυτταρίτιδα.
Όμως τι συμβαίνει με αυτά τα περιβόητα «τεστ δυσανεξίας» στην πραγματικότητα;
Τι ορίζουμε σαν Αλλεργία-Τροφική Δυσανεξία :
Ως τροφική δυσανεξία τροφίμων ορίζεται η υπερευαισθησία που μπορεί να παρουσιάσει ένας οργανισμός σε ένα θρεπτικό συστατικό ή πρόσθετη ουσία που μπορεί να υπάρχει σε ένα τρόφιμο .
a. IgEαλλεργία-δυσανεξία, όπου η αλλεργική αντίδραση είναι άμεση και με σοβαρές επιπτώσεις
b. Μη IgEαλλεργία-δυσανεξία, όπου η αλλεργική αντίδραση είναι ήπια και εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς όμως να εμπλέκονται αντισώματα και
c. Μη αλλεργική υπερευαισθησία όπου δεν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, σε αυτήν την περίπτωση και πρακτικά αναφερόμαστε πιο συχνά με τον όρο «δυσανεξία» πρόκειται για δυσκολία του οργανισμού να πέψει και να απορροφήσει ένα θρεπτικό συστατικό.
Πως διαγιγνώσκουμε τις τροφικές αλλεργίες
I. Δερματικά τεστ δια νυγμού (Ιατρός)
II. Αιματολογικές εξετάσεις (Ιατρός)
III. Τροφικές Δοκιμές (Ιατρός-Διαιτολόγος)
IV. Αποκλεισμός και επανεισαγωγή ύποπτων τροφίμων (Ιατρός-Διαιτολόγος)
Εναλλακτικά τεστ αλλεργιών-δυσανεξιών
Αναφέρονται παρακάτω τα πιο συνηθισμένα τεστ «τροφικής δυσανεξίας»
1. Κινησιολογικά τεστ. Ο πελάτης κρατά το τρόφιμο και ο «θεραπευτής» ελέγχει την μυϊκή απόκριση σε ερεθίσματα.
2. Τεστ ανάλυσης τριχών.
3. Λευκοκυτοτοξικο ή κυτοτοξικό τεστ.
4. Τεστ καρδιακών παλμών.
5. Τεστ για «ενεργειακά κέντρα» , «βιοσυντονισμούς». κ.λπ..
Κανένα από τα παραπάνω δεν τεκμηριώνεται επαρκώς από τις υπάρχουσες κλινικές μελέτες και την υπάρχουσα βιβλιογραφία και επομένως δεν πρέπει να εφαρμόζονται.
Πως μπορούμε να εκτιμήσουμε το Βασικό μας Μεταβολισμό και ποιες είναι μέθοδοι εκτίμησης :
ü Άμεση θερμιδομετρία (γίνεται σε ερευνητικό επίπεδο)
ü Έμμεση θερμιδομετρία μέσω αναλυτή αερίων (Διαιτολόγος)
ü Με χρήση διπλά σημασμένου νερού (γίνεται σε ερευνητικό επίπεδο)
ü Τέλος εκτίμηση (όχι μέτρηση) του βασικού μεταβολισμού μπορεί να γίνει με άλλες μεθόδους όπως εξισώσεις (που περιέχουν μεταβλητές όπως ύψος, βάρος, ηλικία, φύλο, σύσταση σώματος κλπ). Η εκτίμηση αυτή μπορεί να γίνεται από Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.
Όλες οι παραπάνω μέθοδοι είναι Επιστημονικά Τεκμηριωμένες και χρήσιμες στην ορθή Διατροφική Αξιολόγηση.
Συμερασματικά :
Ø Μόνο οι τεκμηριωμένες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οριστεί η ύπαρξη μιας αλλεργίας ή υπερευαισθησίας. Η διάγνωση αυτή μπορεί να οδηγήσει μόνο στη συμβουλή για τον αποκλεισμό των τροφών που δημιουργούν τις αλλεργικές αντιδράσεις και όχι στο σχεδιασμό διαιτολογίου.
Ø Από τις εναλλακτικές μεθόδους καμία έως τώρα δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και επομένως δεν πρέπει να εφαρμόζεται ούτε για διάγνωση ούτε για θεραπεία.
Ø Η διάγνωση κάποιας υπερευαισθησίας και ο αποκλεισμός των τροφών που την προκαλούν στο άτομο μπορεί να βοηθήσει μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της και τίποτα άλλο.
Ø Ουδεμία σχέση έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με την απώλεια βάρους ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμιση του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό.Οποιοσδήποτε επικαλείται κάτι τέτοιο εκμεταλλεύεται με δόλο την άγνοια του κοινού.
Ø Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να μετρηθεί και να εκτιμηθεί με διάφορους τρόπους. Η μέτρηση του είναι χρήσιμη για την ορθή διατροφική αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση ή εκτίμηση του μπορεί να γίνεται από Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.
Χωρίς το σωστό διαιτολογικό προγραμματισμό, η αυθαίρετη και συστηματική αποφυγή κάποιων τροφίμων ή χειρότερα ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και σε προβλήματα υγείας.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν την επίσημη θέση της ΕΔΔΕ(http://www.slideshare.net/manolismanolarakis/ss-28051507)στην ομάδα εργασίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) που συγκροτήθηκε με σκοπό την επιστημονική τοποθέτηση της πολιτείας στο θέμα των τεστ δυσανεξίας. Η επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από παρέμβαση του συνδικαλιστικού φορέα των Διαιτολόγων ΕΔΔΕ(Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος).
Απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες στην EΔΔΕ(Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος)
Email: info@ed-de.gr